Smiltynėje – išskirtinės su jūra susijusios erdvės

Smiltynė – unikali Klaipėdos miesto dalis, kuri galėtų tapti tarsi jos lankytojų akimis į uostą ir jūrą.

Neišnaudojami gamta ir vaizdas

Apie nedidelę Smiltynės trauką, mažokai panaudotą unikalią erdvę tarp Kuršių marių ir jūros, tarp jūrų uosto ir Smiltynės kranto kalbama jau senokai. Iki šiol joje mažai kas daryta, nes teritorija suvaržyta kaip pasaulinio paveldo vieta.

Šiuo metu Klaipėdos miesto savivaldybė rengia Smiltynės sukultūrinimo techninį projektą. Jį įgyvendinus atsirastų naujų takų, orientyrų, gal netgi netikėtų akcentų, kurie geriau išryškintų iš Smiltynės matomą jūros, uosto pietinio molo, viso Klaipėdos uosto vaizdą.

Smiltynės bėda yra tai, kad ten nėra nuosekliai išplėtotas pėsčiųjų ir dviratininkų takų tinklas. Gamtos ir vaizdo simbiozė joje nėra tinkamai išnaudojama. Didžioji dalis Smiltynės takų pasenę, yra ir išmintų savaime. Kai kur yra apleistų žaliųjų erdvių. Žmonių traukos vietose trūksta šiukšliadėžių, sanitarinių mazgų. Tamsiu paros metu jos neapšviečiamos.

Pokyčiai: naujų Smiltynės takų įrengimo ir esamo nuo Jūrų muziejaus tvarkymo vietos.

Keturi nauji takai

Smiltynėje ketinama įrengti keturis naujus takus, kurių pavadinimuose skamba aplinkos motyvai. Tai būtų 6,5 km ilgio takas "Žingsniai smėlyje", 6 km ilgio – "Mintys jūrai" iki pietinio molo, 4,5 km ilgio – "Siela medžiams" ir 4 km ilgio – "Tyla marioms".

Po rekonstrukcijos patrauklesnis bus ir uosto pietinis molas, ant kurio taip pat numatoma jūros ir uosto apžvalgos vieta.

Taip pat būtų atnaujintas dabar prastokos būklės pažintinis takas nuo Lietuvos jūrų muziejaus.

Takai eitų per Smiltynės pažintines ir istorines  vietas, Būtų siekiama, tarkime, lankytojams pristatyti ne įprastą kelionę nuo Smiltynės perkėlos į Jūrų muziejų palei krantinę, o nauju taku per neįprastas vietas ir erdves.

Prie takų būtų įrengiama ir minimali infrastruktūra – suoliukai, šiukšliadėžės, stendai su informaciniais žemėlapiais ir panašiai. Visoje Smiltynėje būtų įvesta viena ženklų ir rodyklių sistema.

Pirmiausia būtų galima plėtoti pažintinius takus, nes tam nebūtų jokių kliūčių dėl ypatingos paveldosaugos teritorijos statuso.

Vizija: galima Kopgalio apžvalgos vieta.

Naujos apžvalgos vietos

Parengta vadinamoji Smiltynės miško parko koncepcija, kur yra pateikta gana įdomių pasiūlymų beveik 800 ha Smiltynės teritorijoje. Jie ateityje padėtų gerinti Smiltynės turistinį patrauklumą, kurti Smiltynę kaip kurortinės vietos statusą turinčią Klaipėdos miesto dalį.

Šiuo metu Smiltynėje yra 43 visuomeninės traukos objektai. Didesnė dalis jų susiję su jūra, Lietuvos jūrų muziejaus veikla, jachtklubu. Įdomios gali būti ir Smiltynės vietovės: pietinis molas, Ledų ragas, Smėlio karčemos (Sandkrug) kalnas. Taip pat istorinės vietos, kaip Pakrantės ir Smiltynės baterijos, Kopgalio kapinaitės, kur palaidotas pirmasis Klaipėdos uosto kapitonas Liudvikas Stulpinas.

Ketinimas: žadama įrengti į vandenį nueinančius laivų stebėjimo laiptus prie Senosios perkėlos.

Galėtų atsirasti naujų objektų ir pramogų, kaip Kopgalio apžvalgos vieta, trianguliacijos bokšto akcentas, laivų stebėjimas prie Smiltynės perkėlos, renginių pieva, pušų lajų stebėjimo mediniai gultai, ėjimas medžių lajų takais, Hageno kalno apžvalgos vieta, poilsiaviečių su laipynėmis, vaikų žaidimo aikštelės, sporto aikštelės, lauko sporto įrenginių vietos, ekokempingas, takų pradžios ženklai, jūrmylių žymėjimai takuose, prieigos prie atskirų marių objektų.

Planuojama, kad iš esmės turėtų būti pertvarkoma ir Senoji Smiltynės perkėlos erdvė. Jau minėtas vienas iš objektų – į vandenį nueinantys laiptai, nuo kurių būtų galima stebėti Klaipėdos uoste plaukiančius laivus. Erdvę prie vandens galėtų padaryti įdomesnę ir įvairūs tilteliai. Iš esmės siūloma pertvarkyti ir Senosios perkėlos prekybos erdves.

Žadama, kad po rekonstrukcijos patrauklesnis bus ir uosto pietinis molas, ant kurio taip pat numatoma jūros ir uosto apžvalgos vieta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lopui Klpd© Gėtė tave suprognozavo

Lopui Klpd© Gėtė tave suprognozavo portretas
Нет рабства безнадёжней, Чем рабство тех рабов, Себя кто полагает Свободным от оков.

KLPD tikras©

KLPD tikras© portretas
Kokių dar rusiškų zonos žodelių moki, verge?

KLPD tikras©

KLPD tikras© portretas
Pšol pod lavku pios smirdiačij.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių