Smiltynėje pagerbti žuvę jūrininkai

Ketvirtadienį prie Smiltynėje esančio paminklo "Albatrosas" prisiminti išplaukę ir negrįžę jūrininkai. Tradicinis iškilmingas minėjimas – vienas pirmųjų šių metų Jūros šventės akordų.

Ketvirtadienį prie Smiltynėje esančio paminklo "Albatrosas" prisiminti išplaukę ir negrįžę jūrininkai. Tradicinis iškilmingas minėjimas – vienas pirmųjų šių metų Jūros šventės akordų.

Jūreivystės istorija paženklinta skaudžiomis tragedijomis. Skaičiuojama, kad įvairiomis aplinkybėmis toli nuo gimtinės tragiškai žuvo keli šimtai jūrininkų.

Šia proga ketvirtadienį negrįžusieji buvo pagerbti tylos minute. Prie paminklo su užrašu "Išplaukusiems ir negrįžusiems" jūrininkų bendruomenės nariai padėjo gėlių.

Aidint varpo dūžiams bei trimitų garsams, Lietuvos karinių jūrų pajėgų kariai iškėlė Klaipėdos bei Kopgalio vėliavas, simbolizuojančias mūsų protėvių vėles ir stiprybę.

"Prieš prasidedant didžiajam Jūros šventės šurmuliui, kasmet susirenkame dvasingam minėjimui, kuris – puiki proga stabtelėti ir susimąstyti", – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jūrininko profesija nėra tik svajinga romantika, graži uniforma, kelionės. Tai ir rimta rizika bei atsakomybė. Todėl meras palinkėjo, kad Lietuvai niekuomet netrūktų išplaukiančiųjų bei laukiančiųjų sugrįžtant.

Kalbą ceremonijoje sakė ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus. Jo teigimu, šis pagerbimas yra simbolinis, tačiau – labai reikšmingas.

"Ši graži paminklo, prie kurio mes susitinkame jau nebe pirmus metus, idėja yra svarbi – šimtai jūrininkų nuo tarpukario laikų negrįžo iš jūros. Vienų gyvybės užgeso dėl jūros stichijos, kiti patyrė tam tikras gamybines traumas ar susirgo", – pabrėžė A.Vaitkus.

Pašnekovas prisiminė paslaptingąjį laivo "Linkuva" atvejį, kai lygiai prieš penkiolika metu kartu su juo nuskendo visa lietuvių įgula. 18-os žmonių gyvybes pasiglemžė uraganas.

"Tai – laivas, kuris tiesiog išgaravo kaip skrajojantis olandas. Dabar tiek daug nebežūsta, šiuolaikinė technika užtikrina didesnį saugumą jūrininkams", – akcentavo A.Vaitkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

APUOKAS

APUOKAS portretas
Man labai skaudziai isireze i samone baisi ''Linkuvos'' tragedija . Uzuojauta artimesiems ir visiems uzjauciantiems , o zuvusiems - amzino atilsio .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių