Pereiti į pagrindinį turinį

Sovietinį tanką uždengė Ukrainos vėliava

2022-05-02 06:26
DMN inf.

Reaguodami į Rusijos kariuomenės agresiją, taikių gyventojų žudymą ir civilinių pastatų bombardavimą, Kretingos rajono gyventojai nusprendė anksčiau Salantuose, o dabar Orvidų sodyboje stovintį sovietinį tanką uždengti Ukrainos vėliava.

Papuošė: sovietmečio laikų eksponatas – tankas Orvidų sodyboje – Kretingos rajono gyventojų ir ukrainiečių iniciatyva uždengtas milžiniška Ukrainos vėliava.
Papuošė: sovietmečio laikų eksponatas – tankas Orvidų sodyboje – Kretingos rajono gyventojų ir ukrainiečių iniciatyva uždengtas milžiniška Ukrainos vėliava. / Organizatorių nuotr.

Atgimimo metu iš Salantų centro pašalintas sunkusis sovietų tankas IS-2 šiuo metu yra tautodailininko Viliaus Orvido sodybos eksponatas.

Pagaminę įspūdingo dydžio Ukrainos vėliavą, Kretingos rajono gyventojai kartu su ukrainiečiais sumanė šia vėliava uždengti sovietų militaristinį palikimą.

Vienas iš akcijos iniciatorių, Kretingos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Dangiras Samalius teigė, kad šią akciją paskatino pasirodžiusi informacija apie masinių žudynių vaizdus Ukrainos kariuomenei išvadavus Kijevo srities Bučos miestą.

"Joks sveiko proto žmogus negali likti abejingas tokiems nusikaltimams, kurie padaryti XXI amžiuje pačiame Europos centre. Mes suprantame visuomenės ir kitų savivaldybių pastangas atsikratyti bet kokių sovietinę (kartu ir Rusijos) armiją šlovinančių paminklų bei ženklų. Mūsų rajone tokių monumentų nėra daug, todėl ši akcija yra labiau simbolinė. Jos tikslas yra parodyti mūsų protestą ir sodybos lankytojams priminti, kad šiuo metu Ukrainoje vyksta karo veiksmai, o mes Lietuvoje aiškiai ir nevienareikšmiškai stovime ukrainiečių pusėje", – kalbėjo D.Samalius.

Tautodailininko V.Orvido sodyboje stovi IS-2 tipo sunkusis tankas.

Jis buvo pagamintas 1943 m. ir skirtas kovoti su tuometėje Vokietijoje pagamintais tankais "Tigras".

Tankas svėrė 46 tonas, o jo patranka šaudė 122 milimetrų sviediniais. Iš viso buvo pagaminta 3,8 tūkst. tokių tankų.

Patobulėjus prieštankinės kovos priemonėms šis tankas tapo nebereikalingas ir 1960 m. SSRS tankų daliniuose buvo pakeistas.

Daugiau naujienų