Pereiti į pagrindinį turinį

Sovietiniai reliktai klaipėdiečiams akių nebado

2012-02-25 05:00
Sovietiniai reliktai klaipėdiečiams akių nebado
Sovietiniai reliktai klaipėdiečiams akių nebado / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdoje galima pamatyti ne tik lietuviškai, bet ir nevalstybine kalba parašytus gatvių pavadinimus. Klaipėdiečiams tai akių nebado, nes tai – praeities reliktas.

Vilnijos krašto gyventojų užsispyrimas oficialiose iškabose naudoti lenkų ar rusų kalbą Klaipėdos savivaldybės vyriausiajai kalbos tvarkytojai Astai Chrustaliovai keldavo nuostabą ir nebylų džiaugsmą, kad uostamiestyje panašios problemos nėra.

Kai prieš kurį laiką dienraščio žurnalistai Smiltelės gatvėje ant vieno daugiabučio pastebėjo sovietinių laikų lentelę su rusišku šios gatvės pavadinimu, A.Chrustaliova sulaukė namo administratorių prašymo nesiųsti raginimo nuimti šį užrašą. Nežinia kaip užsilikusi lentelė dingo jau po dienos.

Tačiau Klaipėdoje įmanoma ir šiandien pamatyti seniai pamirštus užrašus rusų kalba. Štai Putinų bei Medvėgalio gatvėse ant privačių namų gatvių pavadinimai parašyti dviem kalbomis.

Medvėgalio gatvėje akivaizdu, kad išsaugotas senasis, dar sovietiniais metais pagamintas užrašas – truputį parūdijęs, akį rėžiantis ir tik vyresniems praeiviams primenantis senus laikus.

Putinų gatvėje lentelė neatrodo sena – gal todėl, kad nuo lietaus ją saugo stogas.

Miesto ūkio departamento Miesto priežiūros skyriaus specialistė Teresė Žorniakienė paaiškino, kad savivaldybė rūpinasi tik ant daugiabučių bei gatvių pradžioje ir prie kampinių namų kabinamomis lentelėmis.

Kalbos tvarkytoja A.Chrustaliova nustebo, kad mūsų mieste kažkas nesilaiko valstybinės kalbos įstatymo, ir žadėjo pati apsilankyti pas dviem kalbomis gatvių pavadinimus skelbiamų namų savininkus.

Specialistė viliasi, jog tai nėra piktybiškas elgesys.

„Šie gyventojai elgiasi neteisėtai. Prašysime jų nukabinti įstatymo neatitinkančias lenteles. Iki šiol panašių problemų nebuvo. Gali būti, kad žmonės nekreipia dėmesio ar tiesiog juokais pasikabino tas lenteles“, – kalbėjo A.Chrustaliova.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų