Spalio mėnesį Klaipėdoje – griežta žaliųjų atliekų tvarkymo kontrolė

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyrius ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras spalio mėnesį kiekvieną savaitę vykdys reidus Klaipėdos mieste.

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyrius ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras spalio mėnesį kiekvieną savaitę vykdys reidus Klaipėdos mieste. Taip siekiama kontroliuoti, kad individualių namų gyventojai, biudžetinės įstaigos ir juridiniai asmenys į komunalinių atliekų konteinerius nemestų žaliųjų atliekų.

„Ankstesniais metais esame pastebėję kad rudenį, prasidėjus masiniam lapų kritimui, į mišrių komunalinių atliekų konteinerius išmetami lapai, šakos, kitos žaliosios sodų ir daržų atliekos. Tai daryti griežtai draudžiama. Pagal Lietuvos teisės aktus žaliųjų atliekų negalima šalinti sąvartyne, jas reikia atskirti ir sutvarkyti atskirai“, - aiškino Ramunė Šličienė, KRATC ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė.

Buitinių atliekų konteineryje radus žaliųjų atliekų, pažeidėjams bus surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai. Už neteisingą atliekų tvarkymą gresia įspėjimas arba bauda iki 2000 litų.
Klaipėdos miesto savivaldybė yra patvirtinusi tvarką, kaip fiziniai, juridiniai asmenys ir viešųjų erdvių tvarkytojai turi atsikratyti lapais bei kitomis žaliosiomis atliekomis. Taisyklėse rašoma, kad atliekų turėtojai po medžių, krūmų kirtimo ar genėjimo susidariusias žaliąsias atliekas turi susmulkinti ne ilgesnėmis nei 1 metro dalimis. Sugrėbtus medžių ir krūmų lapus privaloma sudėti į maišus ir palikti prie konteinerių.

„Žaliosios atliekos mieste surenkamos apvažiavimo būdu ne rečiau kaip vieną kartą per savaitę. Pageidautina, kad žaliosios atliekos būtų perduodamos atliekų surinkėjams šių atliekų surinkimo dieną. Arba tvarkingai padedamos iš vakaro prie mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių“, - sakė R.Šličienė.

Susikaupus didesniam žaliųjų atliekų kiekiui atliekų turėtojas turi paprašyti KRATC arba jo teritoriją aptarnaujančio vežėjo laikinai pastatyti specialų konteinerį šioms atliekoms surinkti. Šie konteineriai pastatomi ir ištuštinami nemokamai, tačiau užsakovas atsako, kad į žaliųjų atliekų konteinerį nebūtų primesta kitų, kompostavimui netinkamų, atliekų. Individualių valdų gyventojai žaliąsias atliekas gali kompostuoti savo teritorijoje. 

Iš Klaipėdos miesto atliekų vežėjai žaliąsias atliekas išveža į kompostavimo aikštelę Glaudėnuose, kur jos yra pūdomos ir paverčiamos derlingu kompostu. Į šią aikštelę žaliąsias atliekas gali pristatyti ir kiti fiziniai bei juridiniais asmenys iš viso Klaipėdos regiono. 2014 metais KRATC įrengs kompostavimo aikšteles visų Klaipėdos regiono savivaldybių teritorijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valdininkas

valdininkas portretas
kokią čia dar nesąmonę sugalvot iš neturėjimo ką veikt?

Gyventojas

Gyventojas portretas
Kas ryta matau, kaip valytojos susluotus lapus pila i konteinerius. Nebuciau nei pagalvojes, kad tai neteiseta veikla :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių