Pereiti į pagrindinį turinį

Sparnuočių gelbėtoja pasigedo gulbės

2012-12-20 18:00
Sparnuočių  gelbėtoja  pasigedo  gulbės
Sparnuočių gelbėtoja pasigedo gulbės / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nuo užšalusio tvenkinio ledo išgelbėtų dviejų gulbių pasigedo paukščius kelis mėnesius maitinusi klaipėdietė. Moterį pribloškė žinia, esą nežinia kur pradingo viena išgelbėta gulbė.

Sugavo dvi, atvežė vieną

Klaipėdietė Larisa Mordynskaja gulbę nuo rugsėjo šėrė iš namų atsineštais skanėstais ir prisišaukdavo Gošos vardu.

„Vienas paukštis buvo sužalotu sparnu, o kitas pasiliko taip ir neišskridęs, nes gulbės gyvena poroje“, – pasakojo moteris.

Gruodžio 8-ąją beglobių gyvūnų priežiūros tarnybos „Aumura“ darbuotojai sugavo šias dvi gulbes ir nugabeno į Klaipėdos rajone įsikūrusį gamtininkų centrą „Mini Zoo“.

„Praėjusį šeštadienį aš nuvažiavau į gamtininkų centrą „Mini Zoo“ ir pasiteiravau darbuotojų, kur galėčiau pamatyti abi priglaustas gulbes. Visi gūžčiojo pečiais ir tikino nieko nežinantys“, – „Klaipėdai“ skundėsi moteris.

Po kelių dienų ji susisiekė su „Mini Zoo“ įkūrėju Edvardu Legecku.

„Kai paklausiau, kur antroji gulbė, direktorius atsakė, kad atvežta buvo tik viena. Pasiteiravus, ar pavasarį ši gulbė bus paleista atgal į tvenkinį prie Šiaurės prospekto, direktorius atrėžė, kad paukštis neišgyvens iki pavasario, nes jam gyventi beliko porą savaičių. Jis sakė, kad visi normalūs paukščiai skrenda į pietus, o tie, kam skirta numirti, lieka čia. Ši gulbė serga paukščių gripu, nuo to ir nudvės“, – tikino moteris.

Beglobių gyvūnų priežiūros tarnybos „Aumura“ administratorė Aušra Žaltytė dienraščiui patvirtino, kad iš tiesų gabenant gulbes viena jų paspruko.

„Perdedant ją iš narvo, paukštis išsilaisvino ir nuskrido“, – teigė įstaigos atstovė.

Išgydė 40 gulbių

L.Mordynskaja piktinosi, kad paukštis pateko į laisvę, ir svarstė, ar kitam gamtininkų centre prižiūrimam paukščiui nevertėtų ieškoti naujų namų.

„Juk yra ūkininkų, kurie galėtų priglausti gulbę. Jei galėčiau, pati ją pasiimčiau, bet neturiu tam sąlygų“, – tvirtino klaipėdietė.

Išgirdęs įtarimus apie tai, kad galbūt netinkamai prižiūri nuo ledo nukeltą paukštį, „Mini Zoo“ įkūrėjas E.Legeckas net pyktelėjo.

„Jei ta ponia galvoja, kad geriau ją prižiūrės, tegul pasiima ir augina gulbę balkone. Man šie paukščiai yra tikras vargas. Patys žmonės, neturėdami supratimo apie gyvąją gamtą, sugadina gyvūnus. O gelbėti tokius tenka mums“, – piktinosi E.Legeckas.

„Mini Zoo“ darbuotojai yra išgydę ir atgal į laisvę paleidę apie 40 gulbių ir 30 gandrų.

„Priimdami tokius paliegusius paukščius, mes tik sau duobę kasame. Dėl šių paukščių mes prarandame galimybę įsteigti zoologijos sodą čia“, – skundėsi E.Legeckas.

Pražudo patys žmonės

E.Legeckas tikino, kad gyvūnus priima tik iš geros valios ir ligotus juos gydo bei maitina iki pavasario.

„Gulbės išlaikymui per dieną reikia dešimties litų. Žmogui negalima lįsti į gamtą, ji pati susitvarko. Žmonės patys gulbes lesina per vasarą, o atėjus žiemai piktinasi, kad kiti nepuola jų gelbėti“, – tikino E.Legeckas.

Jo manymu, miestiečių pomėgis paukščius lesinti batonu ar duona sparnuočius nuvaro į kapus.

„Paukštis nutunka, atpranta ieškoti maisto ir nebeišskrenda su kitais sparnuočiais“, – pastebėjo E.Legeckas.

Vyras prisiminė atvejį, kai vienas ūkininkas šaukėsi į pagalbą gyvūnų mylėtojus dėl rūsyje laikomos gulbės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų