Pereiti į pagrindinį turinį

Specialistai: kietųjų dalelių uostamiesčio ore – mažiau

2020-01-16 09:40

Oro kokybę vertinantys specialistai praėjusiais metais Klaipėdoje fiksavo teigiamų pokyčių. Palyginti su dar metais prieš tai, uostamiesčio gyventojai pernai kvėpavo mažiau užterštu oru.

Situacija: anot specialistų, pernai Klaipėdoje fiksuota mažesnė oro tarša kietosiomis dalelėmis nei dar prieš metus.
Situacija: anot specialistų, pernai Klaipėdoje fiksuota mažesnė oro tarša kietosiomis dalelėmis nei dar prieš metus. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė informavo, kad pernai, palyginti su 2018 m., abiejose matavimo stotyse užfiksuota mažesnė kietųjų dalelių koncentracija aplinkos ore, nežymiai padaugėjo sieros dioksido, tačiau azoto dioksido ir anglies monoksido mažėjo, šiek tiek didesnės buvo ozono koncentracijos aplinkos ore.

"Labiausiai džiugina kietųjų dalelių koncentracijų sumažėjimas, nes, kalbant apie Klaipėdos Šilutės plento stotį, 2018 m. buvo surinktas 31 paros ribinės vertės viršijimo atvejis, o 2019 m. buvo tik 23 atvejai", – aiškino V. Bimbaitė ir pridūrė, kad tiek pernai, tiek užpernai vyravo panašios meteorologinės sąlygos.

2018 m. šioje miesto vietoje automobilių eismas buvo ypač suaktyvėjęs dėl kai kurių remonto darbų, perskirstytų transporto srautų.

Specialistai neslepia, kad pokyčių oro kokybės srityje pastebima jau ir šiemet. Jiems įtakos turi šilta ir lietinga žiema.

Pašnekovės teigimu, pernai užterštumas mažėjo dėl vėl kiek pasikeitusių automobilių srautų, taip pat įtakos turėjo savivaldybės pastangos tvarkyti ir švarinti gatves, diegti kitas priemones.

Pernai daugiausia oro taršos viršijimų užfiksuota pirmoje metų pusėje.

"Šios taršos šaltiniai – šildymas, pavasarinė pakeltoji tarša, pernaša. Gaisrai Ukrainoje balandį labai pablogino situaciją visoje Lietuvoje bent savaitei", – sakė pašnekovė.

Sugretinus Lietuvos didmiesčius matyti, kad pernai prasčiausia situacija dėl oro taršos kietosiomis dalelėmis buvo Kaune.

Laikinojoje sostinėje padėtį prastino atsiradę papildomi taršos šaltiniai – "Rail Baltica" vėžės tiesimo darbai.

Vilniuje, kaip ir Klaipėdoje, fiksuojamas dalelių koncentracijų mažėjimas. Sostinėje taip pat matomas savivaldybės indėlis.

Specialistai neslepia, kad pokyčių oro kokybės srityje pastebima jau ir šiemet. Jiems įtakos turi šilta ir lietinga žiema.

"Įtaką jau dabar matome. Viršijimų kol kas nefiksuojame praktiškai nuo lapkričio. Galime džiaugtis, kad oro kokybė yra gera visoje Lietuvoje", – apibendrino V. Bimbaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų