Stiprybė – susitelkime: savanoriauja ir karo pabėgėliai

Pastarąsias dvi savaites Melnragėje veikiančiame pagalbos centre, į kurį per savaitę kreipiasi daugiau nei pusė tūkstančio karo pabėgėlių, pareiškė norą savanoriauti ir ukrainietės, jau įsikūrusios Klaipėdoje.

Ukrainietės siūlo pagalbą

Darbo dienomis centre, įsikūrusiame netoli renovuojamo Melnragės seniūnijos pastato, įprastai darbuojasi apie 40 savanorių, o savaitgaliais – iki 60.

Prie įėjimo į centrą jie užpildo trumpą anketą, yra paskiriami į rytinę arba vakarinę pamainą. Savanoriams skiriamas nemokamas maitinimas.

"Savanorių amžius labai įvairus, neretai į centrą atvyksta mums norinčios padėti mamos ir atsiveža mažus vaikus, kurie tampa dideliais pagalbininkais", – džiaugėsi čia dirbanti Agnė.

Savanorių amžius labai įvairus, neretai į centrą atvyksta mums norinčios padėti mamos ir atsiveža mažus vaikus, kurie tampa dideliais pagalbininkais.

Mergina teigė, kad juos maloniai nustebino iš karo zonos pasitraukusių ukrainiečių moterų iniciatyva, kurios pačios pasisiūlė savanoriauti šiame centre.

Jos padėti irgi ateina su savo mažamečiais vaikais.

Organizacija sparčiai auga

Savanoriauti čia atvyksta ir klaipėdiečiai senjorai. 72 metų Birutė pasakojo, kad tai jai padeda prasiblaškyti.

"Įspūdžiai skaudūs, bet džiaugiuosi turėdama galimybę nemažai laiko praleisti su jaunimu. Šiuo metu nieko pastovaus nėra, bet ši veikla padeda man atitrūkti nuo liūdnų minčių", – vos tramdydama ašaras mintimis dalijosi Birutė.

Centre veikia gyvos eilės principas. Reikiamų daiktų galima rasti ir naudojantis internetine svetaine "Trello".

Ukrainiečiai užrašo savo poreikius, o savanoriai padeda jiems išsirinkti atitinkamų dydžių rūbų, higienos reikmenų, patalynę ar maisto produktų.

Per praėjusią savaitę buvo atlikta per 500 užsakymų.

"Dirbame naudodamiesi nauja sistema, tad vyraujantis chaosas kelia stresą, bet tai yra normalu. Labai džiaugiamės, kad mūsų organizacija taip sparčiai auga", – džiaugėsi savanorė Agnė.

Dirbame naudodamiesi nauja sistema, tad vyraujantis chaosas kelia stresą, bet tai yra normalu.

Pasitaikė nemalonių incidentų

Internetiniame puslapyje "Pagalba ukrainiečiams Klaipėda" savanoriai reguliariai skelbia informaciją apie daiktus, kurių trūksta labiausiai.

Šiuo metu žmonės raginami paaukoti puodų, keptuvių, higienos priemonių, negendančių maisto produktų, sportbačių.

"Dabar turime rūbų perteklių, tad prašome žmonių, norinčių paaukoti drabužių, laikinai turėti juos savo namuose. Kviečiame stebėti skelbiamą informaciją mūsų internetiniame puslapyje", – pasakojo savanorė Agnė.

Nepaisant kilnios šio centro misijos, buvo ir keletas nemalonių incidentų.

"Pasitaikė, kai į centrą atėję lietuviai priekaištavo, kad aukojami daiktai skiriami ukrainiečiams, o ne savo tautiečiams. Kartą išreikšdamas nepasitenkinimą vyras ėmė skanduoti "Šlovė Rusijai!" Tai labai nemaloniai nuteikė", – pasakojo centro savanorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių