Sulčių spaudyklose trūksta obuolių

Vakarų regiono vaisių augintojai dūsauja – šie metai nedžiugina derliumi. Pernai tokiu metu prie sulčių spaudyklų rikiavosi automobilių eilės, o šiais metais kai kurių įmonių durys atveriamos tik savaitgaliais.

"Pernai džiaugėmės obuolių derliumi, o šiemet – obuolių embargas. Obuolių nėra visoje Vakarų Lietuvoje. Prie to prisidėjo sausros ir ankstyvos šalnos. Kita vertus, gal nėra klientų dar ir todėl, kad pernai jie prisispaudė daug sulčių. Jas galima laikyti dvejus metus", – kalbėjo įmonės "Sulčių namai" atstovas Karolis Pronckus.

Prastam šiųmečiam obuolių derliui įtakos galėjo turėti ir tai, kad obelys dažniausiai gausiai vaisius veda kas antrus metus.

"Tačiau yra sodų, kuriuose derliumi džiaugiamasi. Prie Kvėdarnos ūkininkai sako, jog neturi kur dėti obuolių. Klaipėdos rajone, kiek žinau, derliumi nesiskundžia viena Vėžaičių ūkininkių. Kai kurie augintojai tik išlošia, kai nėra obuolių, jų kaina didėja", – pasakojo K.Pronckus.

Obuolių supirkimo kainos spaudyklose svyruoja nuo 6 iki 12 centų už kilogramą. Kaina priklauso nuo obuolių rūšies ir jų kokybės. Desertinių veislių obuoliai visuomet būna patys brangiausi.

"Pernai obuolių kaina turgavietėse buvo nuo 70 centų ir viršijo eurą. O šiemet jau nerasite obuolių, kurie kainuotų mažiau nei eurą", – sakė K.Pronckus.

Paslaugų kainas taip pat pareguliavo rinka. Kadangi obuolių trūksta, o norinčiųjų iš jų spausti sultis taip pat nėra daug, kai kurios spaudyklos sumažino paslaugų įkainius.

Kadangi obuolių trūksta, o norinčiųjų iš jų spausti sultis taip pat nėra daug, kai kurios spaudyklos sumažino paslaugų įkainius.

"Šiuo metu išsispausti penkis litrus sulčių kainuoja 2,30 euro. Pats pigiausias būdas yra spausti sultis be sterilizavimo, tai gali tekainuoti 20 centų už litrą", – pasakojo K.Pronckus.

Dėl mažo derliaus darbo negavo ir sezoniniai darbininkai. Prisidurti prie algos ar stipendijos, plušėdami sulčių spaudyklose, ypač mėgdavo jauni žmonės.

"Kai kurios spaudyklos dirba tik savaitgaliais, kitos – tik kelias dienas per savaitę ar kas antrą dieną. Neapsimoka net jungti įrangos, jei nėra klientų", – patikino K.Pronckus.

Spalio pradžioje dažniausiai sulčių spaudykloms būna pats darbymetis.

"Pernai tokiu metu buvo darbų kulminacija, o šiuo metu – visiška pabaiga. Pernai spaudėme net lapkričio 1 d. ir vėliau, bet šiemet, manau, taip tikrai nenutiks", – prognozavo K.Pronckus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pas mane sode obuoliai puva jau gal 5 metai. Nesiruosiu svolociams verslininkams atiduoti uz dyka savo obuoliu. Siaip zmogui leidziu pasirinkti maisiuka TIKTAI SAU. Jeigu nori verslinykai tegul atvaziuoja ir susirenka na ir uzmoka uz tai Zinos padlos kiek kainuoja darbas.

įdomu

įdomu portretas
kam tos obuolių sultys reikalingos? Kad žalotu virškinimo sistemą ,o gal cukraligės pasigedote?

klp

klp portretas
Jau trys metai nebevežu obuolių į spaudyklą. Nebevežu po paskutinio "bandymo". Spaudykloje Rimkuose paklausiau, ar jie garantuoja, kad palikęs obuolius, gausiu būtent iš šitų obuolių išspaustas sultis. Jie patikino, kad tik taip ir bus. Paragavęs atsiimtas sultis, supratau, kad "spaudikai" nesuka dėl to sau galvos - sulčių buvo daugiau nei tikėjausi ( mokama už gautų sulčių kiekį) ir skonis buvo skirtingas. Keletoje talpų buvo sultys su apelsinų prieskoniu. "Spaudikų" paaiškinimas buvo paprastas - "taip negali būti". Nejausdami atsakomybės už savo darbą, spaudikai patys pjauna šaką ant kurios sėdi. Todėl visiškai nenuostabu, kad "šūdarankiai" dabar jau dejuoja.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių