Pereiti į pagrindinį turinį

Sunkmetis veja iš centro

2009-01-27 09:00
Sunkmetis veja iš centro
Sunkmetis veja iš centro / V.Liaudanskio nuotr. Prisitaiko: sumažėjus klientų vis daugiau parduotuvių, esančių miesto centre, užsidaro arba nutaria išsikelti į didžiuosius prekybos centrus, kur apsilanko gerokai daugiau žmonių.

Jau ir taip apmiręs Klaipėdos centras netrukus dar labiau ištuštės. Dauguma čia įsikūrusių parduotuvių masiškai užsidarinėja arba išsikelia į didžiuosius prekybos centrus.

Senamiestis nepritraukia klientų

Pastaruoju metu dažnas klientas, atvykęs apsipirkti į savo pamėgtą parduotuvę, nustemba išvydęs užrašus "Parduotuvė uždaroma", "Parduotuvė išsikelia į kitas patalpas", "Patalpos išnuomojamos". Panašiais užrašais pastaruoju metu numargintos daugelio uostamiesčio senamiestyje ar centre įsikūrusių parduotuvių vitrinos.

Neseniai čia duris užvėrė džinsų parduotuvė "Kaubojaus sapnas", jaunimo rūbų parduotuvė "Troll". Netrukus išsikelti kitur planuoja ir "Mango" bei "Aprangos galerija".

Anot "Aprangos grupės" rinkodaros direktorės Irmos Marcinkienės, Lietuvoje, o ypač Klaipėdoje, priešingai nei kituose Europos miestuose, senamiestis vis dar nėra žmonių traukos centras, todėl išlaikyti parduotuves šioje miesto dalyse, o ypač ekonominio sunkmečio metais, neverta.

"Nutarėme "Mango" ir "Aprangos galeriją" iškelti į "Akropolį", nes būtent šis prekybos centras sutraukia didžiausius srautus pirkėjų. Ten turime daug kitų parduotuvių ir tikrai pastebėjome, kad jų apyvartos gerokai lenkia tų, kurios yra miesto centre. Be to, šios parduotuvės skirtos jaunimui, kuris daugiausiai ir lankosi prekybos centruose", – patikino I.Marcinkienė.

Išliks prabangos ženklai

I.Marcinkienės teigimu, "Aprangos galerija" miesto centre veikia jau penkerius metus, todėl bet kokiu atveju ją jau reikėjo rekonstruoti arba iškeldinti. Abi šios parduotuvės į prekybos centrą persikels dar iki pavasario. Pašnekovė atskleidė, kad gerokai didesnėse naujose patalpose pirkėjai ras ir daugybę naujų prekinių ženklų.

Pašnekovė užtikrino, kad miesto centre liks tik prabangiais prekiniais ženklais prekiaujančios parduotuvės, nes tokius daiktus perkantys lankytis prekybos centruose nemėgsta.

"Atlikome tyrimą ir pastebėjome, kad prekybos centruose klesti pigesnes prekes siūlančios parduotuvės, o miesto centruose priešingai – prekiaujančios prabangiais rūbais. Todėl ir nutarėme kai kurias parduotuves perkelti kitur. Manome, kad brangius daiktus perkantys žmonės vertina senamiestį, ramybę, taigi noriai čia apsipirkinėja", – paaiškino pašnekovė.

Kas įsikurs iškeldinamų parduotuvių vietoje – kol kas neatskleidžiama. Pašnekovė prasitarė, kad kol kas deramasi su šių patalpų savininkais. Jei pavyks, gali būti, kad miestiečiams vietoj jaunimo parduotuvių bus pasiūlyta keletas kitų – prabangesnių.

Iššienavo krizė

Kodėl užsidarinėja kitos iki šiol gana patraukliose miesto dalyse buvusios parduotuvės, jų savininkai komentuoti atsisako. Parduotuvės "Kaubojaus sapnas" darbuotoja, nesutikusi atskleisti savo pavardės, patikino, kad tai dėl šalį užklupusio sunkmečio: "Tokiais Lietuvai ekonominio sunkumo metais išsilaikyti visi negali, o mūsų savininkams galbūt netikslinga turėti keletą parduotuvių tame pačiame mieste. Tačiau kas, kaip ir kodėl įvyko, komentuoti neturiu teisės, nes parduotuvė buvo uždaryta ne mano pačios sprendimu. Pats savininkas griežtai atsisako suteikti informaciją", – kalbėjo ji.

Bet pašnekovė nuramino, kad klientai, pamėgę apsipirkinėti šioje parduotuvėje, nerimauti neturėtų – tai jie daryti galės kitoje, įsikūrusioje "Akropolyje". Jos uždaryti artimiausiu metu tikrai nesiruošiama.

Su kitų užsidariusių parduotuvių savininkais susisiekti nepavyko.

Pastaruoju metu itin ištuštėjo ir "Akropolio" nuomojami plotai. Neseniai duris čia užvėrė drabužių parduotuvė "Kenvelo", apatiniu trikotažu, elektroninėmis prekėmis, mobiliaisiais telefonais ir kitkuo prekiaujančios prekyvietės.

Klaipėdos "Akropolio" valdytojas Ovidijus Zibalis tikina, kad toks procesas normalus, nes taip norima atnaujinti prekybos centrą, tad pasibaigus senųjų parduotuvių sutartims jos abipusiu susitarimu nebepratęsiamos.

"Paprasčiausiai norime atsinaujinti, todėl ieškome naujų prekinių ženklų, kurie pakeistų senuosius. Jau netrukus klientams pasiūlysime tikrai nemažai dėmesio vertų parduotuvių. Kur išsikelia iki šiol čia buvusios, nė nežinau, manau, kad kai kurios jų veiklą apskritai nutrauks", – paaiškino O.Zibalis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų