Sužalotos Klaipėdos zoologijos sodo beždžionės sukėlė gailestį

Klaipėdos zoologijos sodo gyventojai – žaizdomis nusėtos beždžionės sujaudino klaipėdietę iki širdies gelmių. Kapucinų būkle bei laikymo sąlygomis susidomėjo ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Vaizdai sukrėtė

Šeštadienį klaipėdietė Marija Zemlianskaja su dukra apsilankė Jonučių kaime įsikūrusiame Klaipėdos zoologijos sode. Tačiau vietoje malonios viešnagės lankytojos išvydo už širdies griebiantį vaizdą – smarkiai sužalotas beždžiones.

Pasak M. Zemlianskajos, beveik visų mažylių kūnai buvo padengti šašais.

Gyvūnų pagailo, todėl neabejinga moteris nutarė paviešinti filmuotą medžiagą internete.

„Jau daugiau nei para praėjo po apsilankymo zoologijos sode, bet prieš akis vis dar stovi kraupus vaizdas“, – atsiminė klaipėdietė.

Išplatinti vaizdai netrukus susilaukė aštrios komentatorių kritikos.

„Jau senai šį zoologijos sodą reikėjo uždaryti. Gyvūnų laikymo sąlygos – baisios, voljerai akivaizdžiai per maži, nevalyti, nepritaikyti laukiniams gyvūnams ir nesaugūs. Kvapas – baisus. Niekam nepatarčiau vesti ten savo vaikų“, – baisėjosi žmonės.

 

 

Vyksta hierarchinė kova

Klaipėdos zoologijos sodo savininkas Edvardas Legeckas įsiaudrinusius žmones ramino.

Jo žodžiais tariant, gyvūnai neserga, priešingai, šiuo metu vyksta natūralūs gamtos dėsniai – vadovaujantis patinas voljere įvedinėja tvarką.

„Iš dviejų bandų padaryta viena banda ir vadovaujantis patinas reguliuoja savo hierarchijos laiptelius – mažiausius patinukus siunčia į apačią. Pavyzdžiui, penkios patelės, kurias mes įleidome, yra nėščios. Kai patelės atsiveda vaikų, patinas juos užmuša, nes jaunikliai yra ne jo. Ir taip bus dar keturioms patelėms. Jų auklėjimas – tik kandžiojimas ir gnaibymas. Karas vyks, kol bandoje neįsigalės hierarchija“, – aiškino E. Legeckas.

Savininko teigimu, visi beždžionių patelių atsivesti vaikai bus papjauti senojo patino. Esą tik taip patelės ims jam paklusti.

„O tie patinukai, kuriuos mes turėjome, privalo būti nusmukdyti iki pat apačios, kad net nežiūrėtų į pateles. Čia nieko nepadarysi metus laiko“, – tvirtino pašnekovas.

Pas beždžiones jokios meilės nėra. Tik drausmė ir fizinė jėga.

Neseniai Klaipėdos zoologijos sodas pasipildė penkiomis beždžionių patelėmis iš Čekijos – tai įnešė chaosą į šių gyvūnų gyvenimą.

„Kol jie žiemojo uždaroje patalpoje, visas buvo gerai. Maža erdvė, neypatingai daug šviesos. Kai išleidome į saulę, tame pačiame voljere reikia įvesti tvarką: kur sėdės patinas, kur – žemesnės patelės, o kur – patys mažiausi. Namuose mes nebaudžiame taip vaikų, kaip jie. Pas beždžiones jokios meilės nėra. Tik drausmė ir fizinė jėga“, – tvirtino E. Legeckas.  

Esą atskirti šių gyvūnų negalima, tai – tik jų pačių reikalai.

„Rudenį visi atsigaus: ir plaukai ataugs, ir įkandžiai sugis“, – sakė pašnekovas.

Atliko patikrinimą

Antradienį Klaipėdos zoologijos sode Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atliko patikrinimą. Gautas pranešimas dėl įtariamo gyvūnų gerovės pažeidimo.

Pasak Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko patarėjos Dalios Kaveckienės, nustatyta, kad beždžionių voljere šiuo metu laikoma 11 kapucinų, tarp jų – šešios patelės, keturi patinai ir vienas jauniklis patinėlis.

Pagal pateiktus atsakingų zoologijos sodo atstovų paaiškinimus, penkios patelės ir jauniklis įsigyti praėjusį lapkritį. Šaltuoju metų laiku jie buvo patalpinti vidaus patalpose, kartu su jose jau anksčiau gyvenusiomis beždžionėmis.

Tuo laiku gyvūnų elgesio pokyčių nebuvo pastebėta, tačiau išleidus juos į erdvų lauko voljerą, patinai ėmė kovoti dėl hierarchinės padėties būryje, todėl atsirado minėti sužalojimai.

Patikrinimo metu stebint beždžiones konkurencijos nebuvo pastebėta, agresijos gyvūnai neberodė.

Apžiūrėjus beždžiones, kelioms pastebėtos žaizdos ir vietomis nupešti plaukai. Labiausiai žaizdoti – trys patinėliai (sužalojimai nugaros ir galvos srityse), kelioms patelėms – išpešta šoninių plaukų.

Apžiūrėjus kitus Klaipėdos zoologijos sodo gyvūnus, sergančių ar žaizdotų nepastebėta. Voljerai, aptvarai ir kita laikymo įranga tvarkinga. Ruošiamos naujos gyvūnų laikymo vietos.

Įvertinus situaciją, kad hierarchija grupėje šiuo metu jau nusistovėjusi, o atskyrus gyvūnus situacija gali kartotis, zoologijos sodo atsakingam asmeniui nurodyta užtikrinti, kad sužeisti gyvūnai gautų reikiamą veterinarinį gydymą ir priežiūrą.

Patikrinimo metu surinka informacija perduota Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijai situacijos įvertinimui ir tolimesniems veiksmams.

„Nėra taip blogai“

Šiuo metu Klaipėdos zoologijos sodas turi 11 kapucinų, šešias žaliąsias markatas, tris katininius lemūrus, tris japoniškas makakas ir vieną pavianą.

Teigiama, kad beždžionių laikymo sąlygos atitinka keliamus reikalavimus. Kartais neatsargiai elgiasi patys lankytojai.

„Nėra taip blogai, kaip mano žmonės“, – apibendrino E. Legeckas. 

Klaipėdos zoologijos sodas nuolat stebimas atsakingų tarnybų. Vadovas skaičiavo, kad per vieną sezoną jame vyko net 25 patikrinimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Edvardai,suleisk joms rapideksono ir viskas bus gerai,juk cia serymo pasekmes,o ne hierarchijos.

Lankytoja

Lankytoja portretas
Lankėmės vaikų dienos proga. Sugebėjome pabūti 15 min, nes vaizdai žiaurūs. Ožiukas su sulaužyta kojyte, vilkai apgailėtinose sąlygose, apie bèždžionėles jau net nekalbu. Tikrai į šią vietą nekelsime daugiau kojos ir kitiems nepatariame

lankytojai

lankytojai portretas
Kažkaip pagalvojau ,vargu ar gali tokie žmonės kaip Legeckas vystyti tokį,su gyvūnais susijusį verslą.Vaizdas išties kraupus ir aiškiai matosi ,kad tos beždžionės kenčia skausmą.Ir taip atsainiai aiškinti ,kad tai nieko baisaus. Dabar tokie karščiai reikės vėl nuvažiuoti pasižiūrėti,kaip gyvulėliai ir žvėreliai jį ten perneša.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

  • Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai
    Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai

    Šiandien išaušo klaipėdiečių ilgai laukta diena – duris lankytojams po rekonstrukcijos atvers Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Penkerius metus be savo namų dirbę teatralai kvies ne tik mėgautis pastatymais, bet ir įve...

    24
  • Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai
    Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai

    Klaipėdoje pabaigti Baltijos prospekto, Šilutės plento ir Vilniaus plento žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai, pranešė miesto savivaldybė. ...

    4
  • Žada vėjus ir darganą
    Žada vėjus ir darganą

    Sinoptikai nieko gero artimiausioms dienoms nežada – bus šalta, vėjuota, o kai kuriomis dienomis galime sulaukti ir šlapdribos. Malonesnių orų galima tikėtis tik ateinančios savaitės pabaigoje. ...

    3
  • „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą
    „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą

    Naftos importo ir perdirbimo bendrovė „Orlen Lietuva“ teigia atlyginusi aplinkosaugininkų nustatytą 146,4 tūkst. eurų žalą, kai vasario pradžioje Baltijos jūroje ties Būtingės naftos terminalu išsiliejo beveik 2 tonų naftos. ...

    7
  • Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos
    Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos

    Už kelių kilometrų nuo uostamiesčio esanti sodų bendrija „Tolupis“ turėjo įveikti sudėtingą iššūkį dėl asfalto tiesimo. Sodininkus ne tik teko įkalbinėti prisidėti prie projekto. Atsirado ir sunkiai suvokiamų reakcij...

    5
  • Dėl Vingio perėjos – diskusijos
    Dėl Vingio perėjos – diskusijos

    Dėl Vingio pasažo požeminės perėjos vis dar nepriimti sprendimai. Tokią padėtį veikiausiai lėmė darbų atlikimo kaina, kuri gerokai didesnė, nei tikėtasi. Tad klausimą, palikti požeminę perėją ar įrengti antžeminę, ketinama pakartotinai kel...

    7
  • Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena
    Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena

    Lietuvos jūrų muziejus 45-ąjį sezoną pradeda įspūdingu projektu „Su jūra mes didesni“, kuris iki rudens jūrinės Lietuvos idėjas skleis labiausiai nuo Baltijos nutolusiame regione – Aukštaitijoje. ...

  • Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?
    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?

    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų uostamiesčio gyventojams – vis dar aktualios. Tačiau daugelyje kiemų jos pamažu naikinamos, kadangi prioritetas teikiamas mašinų vietų, vaikų žaidimų aikštelių, suoliukų, žaliųjų plot...

    24
  • Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai
    Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai

    Uostamiesčio gyventojams įgriso naktimis triukšmingais automobiliais važinėjantys ir ramybės neduodantys jaunuoliai. Pareigūnai tikina, kad triukšmą keliančios modifikuotos automobilių išmetimo sistemos ne visais atvejais neatitin...

    26
  • Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas
    Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas

    Artimųjų amžinojo poilsio vietas lankantys klaipėdiečiai jau gali naudotis vandens čiaupais. Prižiūrėtojai įjungė vandens tiekimą Lėbartų ir Joniškės kapinėse. ...

    5
Daugiau straipsnių