Pereiti į pagrindinį turinį

Svajas žudo abejotina šlovė

2009-02-18 09:00
Svajas žudo abejotina šlovė
Svajas žudo abejotina šlovė / Nerijaus Jankausko nuotr. Ilsisi: notarė V.Juostė po audringo savaitgalio išskrido atostogų į Egiptą.

Draugyste su benamiais garsėjusios Klaipėdos notarės politinė karjera pasibaigė neprasidėjusi. Jos veikla susidomėjo ir vaikų teisių apsaugininkai bei Plungės nakvynės namų administracija.

Ratai vos lietė kelią

Vos pareiškusi, kad sieks šalies Prezidento posto Vilma Juostė jau tą pačią naktį įsivėlė į skandalą, nes, kaip įtariama, buvo girta sulaikyta prie vairo.

Ką tik apie prezidentūrą svajojusiai teisininkei gresia ne tik teismas už siautėjimą uostamiesčio gatvėse, bet ir drausminė byla Notarų garbės teisme.

Keturiasdešimtmetė notarė policijos sulaikyta naktį iš penktadienio į šeštadienį apie antrą valandą vairavusi visureigį "Mitsubishi Pajero".

Liepojos gatvėje, ties miesto ligonine, pavojingai manevruojančią mašiną pastebėjo policijos pareigūnai ir ėmė vytis. Tačiau vairuotoja į perspėjimus nereagavo ir tik padidino greitį. Sprukdama ji pavojingai išvažiuodavo į priešinio eismo juostą, o Manto ir S.Daukanto gatvių sankryžoje į dešinę pasuko vos ratais liesdama kelio dangą. Visą tą laiką ant galinės automobilio sėdynės sėdėjo dvi mažametės.

V.Juostę pavyko sustabdyti prie namų Bokštų gatvėje. Distanciniu valdymo pulteliu ji pakėlė automatinių garažo vartų duris, tačiau nespėjo įsmukti į vidų. Policininkams pavyko sustabdyti mašiną, o moterį teko tramdyti.

Širdelėmis išmarginto veido kandidatė į Prezidentes nė nebandė slėpti. Įvykio liudininkams iš pradžių pasakiusi, kad prezidentūros nebešturmuos, vėliau aiškino, jog šis įvykis buvęs jos rinkimų kampanijos pradžia. Moteris pasitikrinti blaivumą atsisakė.

Kieno vaikai mašinoje?

Tokio neadekvataus teisininkės elgesio sukrėstos Vaikų teisų apsaugos tarnybos darbuotojos vakar karštligiškai ieškojo, kieno mergaites naktį taip pavojingai vežiojo V.Juostė.

"Net nežinome, ką galvoti. Ji buvo parašiusi prašymą savaitgaliais globoti tris vienų vaikų namų auklėtinius. Iš pradžių išsigandome, kad automobilyje galėjo būti mūsų vaikai. Tačiau notarei savaitgalį nebuvo patikėtas nė vienas auklėtinis. Po tokių dalykų reikia leidimą persvarstyti. Kažin ar globotiniams būtų saugu su neblaivia naktį vairuojančia moterimi", – vakar nuogąstavo Vaikų teisų apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė.

Po audringos Valentino nakties V.Juostė jau ilsisi Egipte ir situacijos nekomentuoja. Iš šalies išskrisdama klaipėdietė nesuko sau galvos ir dėl to, kad kitas jos globotinis jau po savaitės gali atsidurti gatvėje.

Numetė kaip kačiuką

Niekam nežinomą notarę išgarsinęs benamis dienas dabar leidžia ne turtingos moters, o nakvynės namuose. Tačiau Klaipėdos savivaldybėje registruotas benamis nugabentas ne į uostamiesčio globos namus, o išvežtas į Plungę.

Šiuo metu net dviejų savivaldybių darbuotojai svarsto, už ką maitinti šį benamį, pati jo globėja vyrui paliko 70 litų.

"Numestas kaip kačiukas, kurį dar vakar vaikas parsinešė į namus, o kitą dieną jis jau nebereikalingas", – situaciją trumpai ir aiškiai įvardijo Plungės nakvynės namų direktorius Gintaras Armalis.

Pernai per Kalėdas iš televizijos ekranų gerumu spindėjusi 62-ejų Algimanto Pukščio istorija sujaudino visą Lietuvą. Gatvėje išmaldos prašančio ir kojas nušalusio vyro pagailėjusi Klaipėdos notarė V.Juostė parsivedė jį į savo namus. Vyrui trečiajame namo aukšte buvo skirtas kambarys, V.Juostė tuomet piktinosi Kretingos vienuolių abejingumu, esą jos išvijusios bedalį į gatvę, nes jis mėgo gerti stiprią arbatą.

Paliko vienuolių valioje

Algimantas V.Juostės namuose išgyveno beveik du mėnesius. Tačiau sausį nieko jam nesakiusi V.Juostė įsisodino vyrą į automobilį ir išvežė į Pakutuvėnuose įsikūrusią Susitaikinimo sodybą.

Sodybos įkūrėjo brolio Gedimino notarė nerado, tačiau pakalbėjusi su vienuole, Algimantą paliko. Vėliau brolis Gediminas stebėjosi, kad niekas neklausė, ar šiam gyventojui čia tinkama vieta. V.Juostė tiesiog paliko vyrą likimo ir vienuolių valioje. Tikino, kad laikinai, kol suras jam namus.

Pakutuvėnuose gyventojai priimami tik su viena sąlyga – jie patys turi siekti apsivalymo nuo priklausomybės. Po dienos policija Algimantą išvežė į Plungės nakvynės namus.

"Pas mus jis atvežtas su policija. Neišmesi žmogaus į gatvę, nors jokios teisės čia būti jis neturi. Nekonfliktiškas ir ramus žmogus, nors tiek gerai. Tiesa, jau pirmosiomis dienomis jis patikrino mūsų sistemą, nors buvo perspėtas, kad neblaivių neįleidžiame.

Išgėrusio mes jo neįsileidome, tada ir buvo išvežtas į policiją išblaivinti. Tačiau nuo to karto jis ramus, sėdi, laikraštį skaito", – apie naują globotinį pasakojo G.Armalis.

Tarp žemės ir dangaus

Pats Algimantas tikino, kad dieną naktį laukia atvykstant globėjos, vyras viliasi, kad V.Juostė jam suras namus. Tačiau paklaustas, kodėl globėja galėjo jo atsisakyti, spėja, kad tikriausiai dėl rūkymo.

"Žmogus registruotas Klaipėdoje, o mes teikiame paslaugas tik mūsų rajono gyventojams. Geranoriškai sutarėme mėnesį laiko apgyvendinti, kol išspręsime situaciją. Man, tiesą sakant, nebuvo suprantamas jos elgesys, visus kaltina, visi blogi, net vienuoliai", – aiškino direktorius.

G.Armalis buvo priverstas pats imtis rūpintis notarės globotinio likimu.

"Kalbėjo apie Telšiuose gyvenantį sūnų, tačiau prieš keletą metų jis buvo nuvykęs, sūnus nenorėjo priimti. Algimantas jo neaugino, žmona jau mirusi, kitų artimųjų nėra. Tada notarė puolė skambinti mūsų merei, esą kodėl Plungės savivaldybė jo nepriima.

Tik nei vyskupijos, nei savivaldybės šokdinimas nieko gera čia neduos. Kiekvienoje institucijoje – sava tvarka. O žmogus – tarp dangaus ir žemės", – tikino G.Armalis.
Algimantui ne tik kad stogas virš galvos, bet ir labdaros valgyklos ar vienkartinis nakvynės namų maisto paketas nepriklauso.

"Po savaitės bus mėnuo, per tą laiką reikia nuspręsti. Ji buvo kartą atvažiavusi, vežėsi į Klaipėdą dokumentų pensijai tvarkyti. Grįžo, paliko 70 litų", – stebėjosi direktorius.

Prasitarė apie globotinę

Plungės rajono merė Elvyra Valerija Lapukienė taip pat laužė galvą, ką dabar daryti su naujuoju rajono gyventoju.

"Drastiškai į Klaipėdą mes jo tikrai nevešime. Rasime bedaliui vietos. Tik reikės rūpintis jo priregistravimu. Kita vertus, kodėl notarė, tvarkydama jo dokumentus pensijai, nesupranta, kad kitas rajonas žmogui mokės. Kuo Plungė čia dėta? Man keistas jos elgesys pasirodė. Prasitarusi, kad ima į namus globoti mergaitę, tuoj užsimiršusi aiškino, kad netrukus išskris ilsėtis į Egiptą", – klaipėdiete abejojo Plungės merė.

V.Juostė net svarstė galimybę nupirkti Algimantui sodybą kur nors Telšių ar Mažeikių rajone. Moteris aiškino jos vadovaujamos labdaros fondo "Urbi et orbi" vardu prašiusi pagalbos iš turtingų uostamiesčio verslininkų.

"Švelniai pasakius, tai lengvabūdiškas elgesys. Nemanau, kad čia buvo pagalba šiam žmogui. Taip yra nedaroma, jei esi suaugęs, turi suprasti, kad žaidi žmogaus likimu. Su žiurkėnais nebūna problemų, o čia – senyvas žmogus. Po to ji kėlė triukšmą, esą neveikia socialinės pagalbos sistema, visi blogi. Tačiau tai iškreiptas vaizdas, o ne realus", – kraupo G.Armalis.

Baiminasi, ar neapgavo

Plungės merė E.V.Lapukienė "Klaipėdai" patvirtino, kad kreipsis į uostamiesčio savivaldybę ir suras šalyje garsiausiam benamiui stogą virš galvos.

"Netikrumas dėl ateities yra didžiausias žmogaus smukdytojas. O šis laikinumas tęsiasi pernelyg ilgai tik pažadais maitinamas. Žmogus vis klausia, ar ji neskambino, kaip Kalėdų Senelio jos laukia. Net nežinau, ar duoti jam laikraštį paskaityti po šio savaitgalio įvykių. Jis galiausiai yra apgautas", – svarstė G.Armalis.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė dienraščiui patvirtino, kad Algimantui ruošiami dokumentai dėl nedraudiminės pensijos. Vyras nuo kovo gaus 324 litų šalpos pensiją.

Nakvynės namų direktorius tikino, kad, išgirdęs apie neblaivią prie vairo sulaikytą V.Juostę, net šiek tiek atsikvėpė.

"Po šių dienų įvykių aišku, kad šio žmogaus gyvenimo vizijos, kurias kūrė ta ponia, subliūško. Vadinasi, reikia imtis ir patiems jį tvarkyti. Dabar tik lieka jį įteisinti ir rūpintis", – tikino Plungės nakvynės namų direktorius G.Armalis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų