Pereiti į pagrindinį turinį

Per šventę kariai atvėrė duris

2009-05-18 09:00
Įspūdžiai: norintieji galėjo išmėginti įprastą kario amuniciją.
Įspūdžiai: norintieji galėjo išmėginti įprastą kario amuniciją. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Besidomintieji Lietuvos kariuomene turėjo puikią progą patenkinti savo smalsumą. Vakar Kruizinių ir karo laivų terminale vyko Kariuomenės ir visuomenės dienos šventė.

Šventės metu buvo galima pamatyti Klaipėdos įgulos dalinių ginkluotę ir techniką, aplankyti Karinių jūrų pajėgų laivus.

Iškilmės prasidėjo Karinių jūrų pajėgų vadų kursų priesaikos ceremonija, koncertu, vėliau klaipėdiečiai buvo vaišinami kareiviška arbata.

Kariuomenės ir visuomenės dienos tradicijos susijusios su tarpukariu gyvavusia Kariuomenės ir visuomenės susiartinimo diena, kuri buvo pradėta rengti dar 1935 m.

Tarpukariu pagrindinės šventės iškilmės vyko laikinojoje sostinėje Kaune – bažnyčiose vykdavo pamaldos su tai dienai skirtais pamokslais, nusidriekdavo kariuomenės ir visuomenės šventinės eisenos, pasirodydavo kariai, buvo demonstruojama technika, norintieji galėjo išbandyti ginklus.

1993-iaisiais sumanymas atgaivinti šventę kilo Vytauto Didžiojo karo muziejui ir Krašto apsaugos ministerijos Sporto ir kultūros poskyrio viršininkui Leibai Ritvui. Tais pačiais metais įvyko pirmoji po Nepriklausomybės atkūrimo Kariuomenės ir visuomenės suartėjimo šventė. Vėliau šventė buvo pavadinta Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena. Paprastai ši šventė organizuojama trečiąjį gegužės savaitgalį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų