Klaipėdos šviesų festivalyje nušvis net keturkojai

Uostamiestis jau ruošiasi tris dienas truksiančiam tarptautiniam Šviesų festivaliui. Visus šventinio renginio vakarus gyventojus pasitiks meninės instaliacijos, naktinės ekskursijos, unikalūs Kultūros sostinės metams skirti projektai. Netgi bus siekiama šviečiančių šunų rekordo.

Atidarymas – Turgaus aikštėje

Vienas populiariausių šaltojo sezono renginių – Klaipėdos šviesų festivalis sugrįš vasario 16–18 dienomis.

Tris vakarus iš eilės 18–23 val. miesto svečius stebins apie dvidešimt meninių instaliacijų, išskirtinių, Kultūros sostinės metams dedikuotų projektų.

Startą festivaliui duos žaibinė šviesos mobilizacija Turgaus gatvėje, po kurios Klaipėdos senamiestis paskęs šviesose.

Norintys prisijungti, kviečiami su savimi atsinešti telefonus arba šviečiančius daiktus: prožektorius, šviečiančius žaislus, telefonus su prožektoriais.

Turintys išmaniuosius telefonus, raginami parsisiųsti specialią nemokamą programėlę "Music Strobe", kuri reaguoja į skambančią muziką ir kuria nuotaikingą, gyvą ir pulsuojančią šviesos instaliaciją.

Energingai šviesos akcijai, kuri ne tik atidarys Šviesų festivalį, bet ir pažymės Lietuvos valstybės atkūrimą, diriguos profesionalios šokėjos.

Ekspansija į pietinius kvartalus

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas atkreipė dėmesį, jog pirmus nedrąsius žingsnius žengęs festivalis kasmet nušviečia vis didesnę miesto dalį.

"Labai džiaugiuosi, kad prieš trejus metus iš eksperimentinės idėjos išsivystęs renginys šiandien yra neatsiejama Klaipėdos kultūrinio gyvenimo dalis ir yra laukiamas gyventojų. Jei iš pradžių festivalio švytėjimas labiau apėmė senamiestį, tai šiemet gana ryški ekspansija į pietinius miesto mikrorajonus. Viskas įmanoma, kai tai daro kūrybingi žmonės, nestokojantys naujų idėjų ir entuziazmo", – įsitikinęs V. Grubliauskas.

Esą išskirtinai klaipėdietiškas ir savitą dvasią turintis renginys nusipelno deramo įvertinimo.

"Juk šviečia ne bet kas, o Klaipėda – Lietuvos kultūros sostinė", – šypsojosi miesto galva.

Vilios paslaptingi požemiai

"Gana naujas, tačiau sparčiai besivystantis festivalis nestokoja nei žiūrovų, nei pačių Lietuvos, Latvijos, Estijos menininkų dėmesio. Šiemet džiugina projektų gausa, kuriais bandysime nustebinti lankytojus. Vienas svarbiausių Lietuvos kultūros sostinė siekių – burti bendruomenę, pristatyti skirtingus kultūros produktus. Nė vienas mūsų renginys nėra skirtas tik centrinės ar kitos miesto dalies gyventojams. Kultūra skirta visiems", – sakė  "Klaipėdos šventės" direktorius Romandas Žiubrys.

Šiųmetė naujovė ta, jog įspūdingiausi festivalio projektai, priešingai nei anksčiau, vyks uždaroje erdvėje.

Atrasti nematytas vietas miestiečiai galės lankydami Klaipėdos požemius-muziejus, kurių istorijas pasakos profesionalūs gidai.

Per vieną dieną galimos keturios ekskursijos. Bilieto kaina suaugusiems – 6 eurai, vaikai iki 6 m. jose galės lankytis nemokamai.

"Norime visą miesto bendruomenę pakviesti rinktis maršrutą, kuris ves nuo Jono kalnelio link piliavietės. Tiesa, ekskursijos mokamos dėl ribotų patekimo galimybių. Todėl norintys išgirsti įdomių miesto legendų, aplankyti Gintaro kambarį turėtų registruotis iš anksto", – akcentavo "Klaipėdos šventės" kūrybos vadovė Goda Giedraitytė.

Dar viena intriguojanti naujiena – šviečianti lankomiausia pasaulyje Siksto koplyčia. Ją klaipėdiečiai išvys Šv. Juozapo Darbininko bažnyčioje, įsikūrusioje Smiltelės gatvėje.

Labiausiai Siksto koplyčią išgarsino renesansinės tapybos šedevras – 800 kvadratinių metrų Mikelandželo freskos, pasakojančios svarbiausias Senojo Testamento istorijas.

Kiekvieną festivalio dieną 19 val. bažnyčioje vyks nemokamos edukacinės ekskursijos, kurias ves menotyrininkas.

"Vieta su daug gyventojų pasirinkta neatsitiktinai. Norime parodyti, kad šviesa gali sklisti ne tik miesto centre, bet ir kitur", – teigė G .Giedraitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

unibersalas

unibersalas portretas
Vis galvoju: ar dar tokių kultūros renginių , kurių pradžias ir pabaigos nepaskelbs šokėjai...Na, šokių kraštas ir tiek....

keistoka

keistoka portretas
Negali vieni ir tie patys žmonės rengti visų miesto švenčių. Negi jie tokie super universalai. Jie organizuoja viską: jūros šventę, šviesų festivalį, netgi visą Klaipėdos "kultūros sostinę". Atrodo, kad jie profesionalai visur: šokio mene, medijose, muzikoke ir pan. O jie juk tik vadybininkai, o ne meno sričių žinovai. Tad ir viskas gaunasi šleivai kreivai. Lieka vadyba be kultūros.

Anonimas

Anonimas portretas
Super butinai dalyvausime
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių