Pereiti į pagrindinį turinį

"Švyturio" šalis – Utenoje

2009-04-08 09:00
"Švyturio" šalis – Utenoje
"Švyturio" šalis – Utenoje / V.Liaudanskio nuotr. Klaipėdą garsinantis "Švyturio" alus gali būti brandinamas ir išpilstomas į butelius Utenoje.

Geriausiu šalyje pripažinto klaipėdietiško alaus uostamiesčio parduotuvėse netrukus gali tekti ieškoti su žiburiu. Jau dabar daugiau nei pusė „Švyturio“ produkcijos gaminama Utenoje.

Bijo, kad neliks gamyklos

„Švyturio“ gamykloje dirbantys klaipėdiečiai baiminasi alaus daryklos likvidavimo, dalis jų jau gavo įspėjimo lapelius.

„Daugybę metų dirbu šioje įmonėje ir žinau, kaip ženklinami mūsų buteliai. Jau dabar Klaipėdos parduotuvėse parduodamas Utenoje gamintas „Švyturio“ alus. Užtenka pasižiūrėti į vyro parsineštą alaus butelį ir atskiriu etiketės markiravimo būdą. Uostamiestyje savo alaus jau greitai nebeturėsime“, – nuogąstavo ilgametė gamyklos darbuotoja.

To, kad daugiau nei pusė buvusios „Švyturio“ alaus produkcijos verdama Utenos darykloje, neslėpė ir pats įmonės vadovas.

„Krizė, matyt, veikia visus vienodai. Produkcija gaminama taip, kaip mums atrodo ekonomiškiausia ir efektyviausia. Tam tikros rūšys, kurios negaminamos niekur kitur, gaminamos tik Klaipėdoje. Tai tradicinė kolekcija – „Ekstra“, „Ekstra Draught“, „Baltas“. Kitos rūšys gaminamos regioniškai, pavyzdžiui, „Stipriausias“ gaminamas Utenoje, nes iki kokios Ignalinos jį pigiau transportuoti“, – aiškino bendrovės "Švyturio-Utenos alaus" generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Lietuvos maistininkų asociacijos profesinės sąjungos Klaipėdos atstovas Raimondas Tamošauskas įtaria, kad klaipėdietiškas alus uostamiestyje ilgainiui taps retenybe.

„Atvykstančius pasitinkame šūkiu: "Sveiki atvykę į „Švyturio“ šalį". Tad turbūt reikės sakyti kitaip – „į Utenos šalį“. Juk užsienio turistus viliojame savo alumi, galų gale „Švyturio“ alus tapo uostamiesčio įvaizdžio dalimi. Ir liūdna, ir neramu, kad visi ženklai byloja, jog ruošiamasi daryklos likvidavimui. Didžiausia bėda ta, kad 120 įmonės darbuotojų kažin ar susiras darbą, nes daugybė jų yra vyresni nei 40 metų. Iš pelningai dirbančios įmonės eisime į gatvę prašyti pašalpų“, – baiminosi R.Tamošauskas.

Uždaryti dar nežada

Pasak įmonės darbuotojų, darykla pastaruoju metu jau nebeveikia savaitgaliais, nors anksčiau tekdavo darbuotis trimis pamainomis.

„Švyturio“ gamyklos vadovas neigė gandus, jog uostamiesčio darykloje gamybos tempų mažėjimas leidžia spėti, kad įmonė gali būti uždaryta, o visos produkcijos gamyba perkelta į Uteną.

„Kol kas jokių sprendimų nėra priimta. Pernai dirbome trimis pamainomis, tačiau alaus rinka nukrito 18 procentų. Krizė palietė ir kitus – mineralinio vandens rinkoje stebimas 16 procentų kritimas. Klaipėdoje dirbame viena pamaina, nors, tikiuosi, vasarą dirbsime dviem. Kiek aš dirbu, tiek žmonės svarsto – uždarysime ar ne daryklą“, – aiškino bendrovės vadovas R.Viršilas.

Neoficialių šaltinių teigimu, alaus darykloje šiuo metu esą vyrauja slogios nuotaikos. Jau anksčiau reorganizuojant virimo ir rauginimo cechus buvo atleista dalis darbuotojų. Išpilstymo ceche devyni žmonės taip pat gavo įspėjimo lapelius.

„Mes, moterys, jaučiamės diskriminuojamos, iš septynių moterų išpilstymo ceche, net šešios gavome įspėjimo lapelius, o tiksliau, mums siūloma išeiti šalių susitarimu“, – dienraščiui skundėsi darbuotojos.

Tačiau bendrovės vadovas R.Viršilas dienraščiui apie galimus naujus atleidimus nutylėjo.

„Metų pradžioje atleidome 15 procentų darbuotojų. Taip buvo trijuose miestuose – Vilniuje, Klaipėdoje, Utenoje. Sumažėjo gamyba, todėl natūralu, kad pajėgų reikia mažiau. Juk tūkstantis žmonių vieno butelio nenešios“, – situaciją aiškino R.Viršilas.

Bendrovės "Švyturio-Utenos alaus" generalinis direktorius nežadėjo nei atleidimų, nei algų mažinimo.

„Algų mažinimo neplanuojame, nors šios dienos kontekste tai būtų logiška. Atlyginimus nustato rinka, į vienos prekybinės reklamos atstovo vietą pas mus yra buvęs tūkstantis pretendentų. Gerbdami savo darbuotojus, mes jų nemažinsime, tačiau ir algų nekelsime“, – aiškino R.Viršilas.

Tiekia iki pat Mažeikių

Vilniuje baruose „Švyturio“ alaus ragavę klaipėdiečiai tvirtina, kad jiems įprastas alus sostinėje – visiškai kitokio skonio.

„Visoje Lietuvoje barams alų gamina tik Klaipėda. Skonio savybės gali keistis dėl laikymo. Jei alus tris paras ant saulės pastovės, tikrai bus prastesnio skonio. Uostamiestyje lentynas alus pasiekia greičiau, todėl gal jis šviežesnis. Net ir Palangoje netinkamai laikyto skonis gali keistis“, – tikino R.Viršilas.

Alaus mėgėjų klubai internete ėmė piktintis šio gėrimo kokybe, tačiau bedrovės vadovas tikina, kad tai konkurentų išpuolis.

„Yra keli parametrai – vanduo, apyniai, mielės, miežiai arba salyklas. Nuo jų priklauso skonis. Vanduo – vienas jų. Galbūt galima "prigludinti" technologijas, tačiau dėl specialių horizontalių tankių ir fermentacijos mes nesugebame „Ekstros“ pagaminti kitur. Todėl gaminame tik Klaipėdoje“, – tvirtino R.Viršila.

Neoficialių šaltinių teigimu, kur kas galingesnėje Utenos alaus darykloje būta kalbų, kad ji viena galėtų įdiegti šiuo metu esančius gamybos mastus. Tikinama, kad Utenoje esanti darykla yra kur kas modernesnė, o darbo jėga atsieitų pigiau.

„Gamyba Utenoje nėra pigesnė. Visam regionui iki pat Mažeikių mes gaminame Klaipėdoje. Utenoje kol kas nemokame pagaminti tam tikrų rūšių. Tačiau dar nebandėme. Ir Mėnulyje kada nors bus galima virti alų“, – gandus neigė R.Viršilas.

Šiuo metu Egipte atostogaujanti „Švyturio“ daryklos Gamybos skyriaus vadovė Džuljeta Armonienė paklausta, ar Utenoje ji galėtų subrandinti aukščiausios rūšies „Švyturio“ kolekcijos alų, atsakė, jog viskas galima.

„Įmanoma viskas, juk ir dabar Utena gamina daug rūšių. Mes taip pat gaminame „Carlsberg” alų“, – prasitarė pagrindinė „Švyturio“ alaus rūšių kūrėja.

Traukia degustacijos

Paklausta, kaip užsieniečiams pristatomas uostamiestis, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė atsakė trumpai: „Tai "Švyturio" šalis“.

„Jei niūrios prognozės išsipildytų, mums būtų dvigubai skaudu – ir kaip klaipėdiečiams, ir kaip Turizmo informacijos centro darbuotojams. Juk Klaipėdoje nėra gausu traukos objektų. Uostamiestis jau spėjo išgarsėti čia brandinamu alumi, o užsienio turstai ypač mėgsta jį ragauti ir visuomet giria. Nejaugi sulauksime laikų, kai teks gidams pasakoti, – jūs ragaujate alų, kuris kažkada buvo gaminamas Klaipėdoje“, – svarstė R.Savickienė.

"Švyturio-Utenos alaus" generalinis direktorius R.Viršilas didelės tragedijos nematytų, jei visą gamybą tektų perkelti į Uteną, tačiau su liūdesiu pripažino, kad nėra tikras, jog taip tikrai neatsitiks.

„Aš negaliu šiandien garantuoti, kaip nutiks. Negaliu atmesti jokio teiginio, net apie save kalbėdamas, kur aš būsiu rytoj ir ką veiksiu. Todėl apie tokius dalykus šnekėdamas, aš atmetinėti nelabai ryžčiausi. Bet tai tikrai neįvyks rytoj. Jokių sprendimų nėra šią minutę“, – tvirtino R.Viršilas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų