Tarnybos sukeltos ant kojų: dėl menkių – patikrinimas turgelyje

Žinutė socialiniame tinkle apie parduodamas menkes ant kojų sukėlė tarnybas. Menkių žvejyba Baltijos jūroje yra uždrausta, tad tikrintojų desantas iš karto nuskubėjo aiškintis, kas ir kiek menkių antradienio popietę ketino atitempti į Miško kvartale esantį turgelį.

Žuvis išpardavė

Skelbimo autorius pažymėjo, kad ką tik pagautos menkės bus parduodamos neskrostos.

Už kilogramą buvo prašoma keturių eurų. Už papildomą mokestį buvo siūlomasi žuvis išvalyti ir pristatyti į namus.

Internautai puolė piktintis – kaip turguje galėjo atsirasti menkių, jei jų žvejyba iš viso uždrausta?

Žuvininkystės tarnybos Žvejybos Baltijos jūroje kontrolės skyriaus vedėjas Giedrius Mačernis pripažino, kad ir jo dėmesį patraukė feisbuke pasirodęs skelbimas apie parduodamas menkes.

Gal išsigando sujudimo? Po pietų mes jau žinojome, kad žuvys išparduotos.

"Į šį skelbimą sureagavome ir ėmėmės patikrinimų. Minėtoje turgavietėje aptikome tik Atlanto menkių, bet jos buvo šaldytos", – aiškino G.Mačernis.

Tarnybos specialistai netrukus jau žinojo, kas ruošėsi prekybai, numanė ir tai, koks žvejys galėjo atvežti prekeiviams žuvų.

"Tačiau reikia paros, kad nustatytume, ar žvejys tinkamai deklaravo priegaudą. Jis tai turi padaryti per 24 val. elektroniniu būdu arba per 48 val. laišku", ˜– tvarką aiškino G.Mačernis.

Žuvininkystės tarnybos specialistai spėja, kad prekeiviai išvežiojo menkes klaipėdiečiams po namus.

"O gal išsigando sujudimo? Po pietų mes jau žinojome, kad žuvys išparduotos", – sakė G.Mačernis.

Prekybai – atskira tvarka

Kadangi menkės į gaudykles patenka atsitiktinai, gaudant kitas žuvis, jų priegauda yra leistina.

"Tik menkių pardavinėjimui yra tam tikri reikalavimai. Žvejys šias žuvis turėtų parduoti pirminiam supirkėjui, kuris turi leidimą prekiauti žuvimis. Mes ir tikriname tai, kokiu būdu pateko žuvys į prekybą", – paaiškino G.Mačernis.

Jis tikino, kad Žuvininkystės tarnyba stebi, kokiomis žuvimis prekiaujama įvairiausiose uostamiesčio vietose – nuo turgaviečių iki kioskelių.

"Gal žuvys yra importuojamos? Viską aiškinamės. Jei kvotos iki metų pabaigos bus išgaudytos, gali būti, kad žvejyba iš viso bus sustabdyta. Tokių drastiškų priemonių gali tekti imtis dėl menkių kvotų limito. Todėl įmonės suinteresuotos, kad žvejyba nestotų", – pasakojo G.Mačernis.

Kvotų neišnaudojo

Bet panašu, kad bent jau priekrantės žvejai gali nespėti išnaudoti šių limitų. Per metus spėta išgaudyti apie 800 kg.

"Lietuvai nustatyta 33 tonų rytinių menkių priegaudos kvota. Vakarinės menkės kvota šaliai buvo 94. Šiuo metu dar liko neišnaudotos 76 tonos. Tačiau vakarinės menkės žvejyba iki šiol nevyko, nes žvejybos plotai yra prie Danijos krantų. O štai rytinės menkės kvotų dalį yra pasiskirsčiusios didžiosios įmonės, kurių laivai gaudo jūroje. Kita dalis yra paskirstyta priekrantės žvejams, šiais metais jiems skirta 3,6 tonos. Šiuo metu dar neišnaudota 2,8 tonos", – paaiškino G.Mačernis.

Reidas vyko ir jūroje

Žuvininkystės tarnybai antradienį vienas žvejys pranešė, kad 22-ajame žvejybos bare tarp jo sugautų žuvų menkės sudaro daugiau nei 10 proc. priegaudos.

Pagal tvarką, sugavus daugiau leidžiamo kiekio, žvejyba konkrečiame žvejybos bare stabdoma trims paroms

"Tai ne tas pats žvejys, kurio sugautomis menkėmis prekiauta Miško kvartale. Tačiau gali būti taip, kad menkes sugavo kitas žvejys, kurio priegauda neviršijo 10 proc.", – aiškino G.Mačernis.

Jo teigimu, antradienį buvo tikrinami Baltijos jūroje žuvis gaudę didieji tralai.

"Buvo net filmuota medžiaga, jokių nusižengimų nenustatyta, laivai buvo pranešę apie priegaudą", – patikino specialistas.

Atsakomybė žvejams grėstų tuomet, jei žmonių maistui būtų parduodamos netinkamo dydžio menkės, mažesnės nei 35 cm. Tektų ne tik sumokėti baudą, bet ir atlyginti gamtai padarytą žalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to KLP

to KLP portretas
Tave jau isleido is durnyno?

Menke

Menke portretas
Lietuviams negalima, o kaimynines salys gaudo ir juokesi, cia tai pat kaip su karsiais nemue buvo, rusai lupa viena po kito, o lietuviams seiles varvina.

Klaipėda

Klaipėda portretas
Čia geras,koks nors mėgėjas prisigaudė menkių,pardavinėja internete,o inspekcija laksto po turgų,laukia 24 val.kol žvejai pateiks deklaracija.Nejuokinkit voverių,su tokia savo kontrolę.Aišku,kad lengviausia nubausti arba patikrinti žveją verslininką,o brokonierių-mėgėją jug slabo.Tuoj prasidės stintos,tai tie save vadinantis žuvų milėtojai mėgėjai,(kurie ale pagauna ir paleidžia) užvers interneta savo pardavymais.Jug jie tokie pat verslininkai,pardavinėjantis ką pagauna,nes pas mus tikrai nėra jokiu mėgėjų,jeigu nėra iš to naudos,jis nesėdės valandų,valandas.Taip,kad sekmės inspektoriams tikrinant žvejus verslininkus,jums pasiseks,nes jie nesislapsto.....
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių