Teismas dėl senaties atmetė 5 mln. eurų skundą dėl nugriautų namų Neringoje

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė šešių pareiškėjų skundą dėl 5 milijonų eurų žalos atlyginimo iš Neringos savivaldybės ir Lietuvos valstybės, pareiškėjams praleidus senaties terminą.

Kaip penktadienį pranešė teismas, pareiškėjai kreipėsi į teismą, prašydami priteisti turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą, kurios atsiradimą jie sieja su neteisėtais Neringos savivaldybės institucijų ir Klaipėdos apskrities viršininko administracijos veiksmais, kai buvo nugriautas jiems priklausantis namas.

Taip pat pareiškėjai prašė jiems priteisti 5 proc. dydžio metines palūkanas nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs šį administracinį ginčą, bylos dalį dėl dviejų pareiškėjų prašymų atlyginti daugiau kaip 184,4 tūkst. eurų ir 410,4 tūkst. eurų pastatų vertės nutraukė, nes šios sumos viršijo pastatų įsigijimo kainą.

Likusią pareiškėjų skundo dalį atmetė kaip nepagrįstą.

Teismas pritaikė senatį ir atmetė pareiškėjų prašymą atnaujinti ieškinio senaties terminą, nes šio termino praleidimo priežasčių nepripažino svarbiomis.

„Tiek valstybės ir savivaldybės institucijų dalyvavimas taikos derybose, tiek pareiškėjų iniciatyva dėl taikos derybų nėra ir negali pateisinti tokio ilgo delsimo ginti savo teises“, – teigiama teismo pranešime.

Buvo atsižvelgta į tai, kad byloje taikomas sutrumpintas ieškinio senaties terminas – treji metai ir pareiškėjai ilgai delsė ginti savo teises.

Taip pat teismas mano, kad pareiškėjai kreipdamiesi į Vilniaus apygardos administracinį teismą jau 2012 metais suprato savo teisių pažeidimą ir turėjo visas galimybes jas tinkamai ginti.

„Taigi pareiškėjų kreipimasis į teismą dėl žalos atlyginimo praleidus ieškinio senaties terminą rodo jų pačių pasirinktą netinkamą elgesio modelį – neveikimą, o ne objektyvių aplinkybių, trukdžiusių kreiptis į teismą, buvimą“, – teigia teismas.

Iš galimai neteisėtai pastatytų 40 objektų UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje Vyriausybė 2012 metais pasiūlė visiškai griauti tris objektus. Tarp jų buvo ir Liudviko Rėzos gatvėje Neringoje esantys jachtininkų viešbučiai, kur gyveno pareiškėjai.

Kitus statinius Vyriausybė pasiūlė tobulinti, pritaikant prie rengiamo Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano.

Šis teismo sprendimas per trisdešimt kalendorinių dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, apeliacinį skundą paduodant per Vilniaus apygardos administracinį teismą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kristina

Kristina portretas
Nestatykit draustiniuose ir nereikės likti be namų. Norite būti mandresni už visus ar ne? Fortūna pasijuokė iš jūsų godumo. Manau, kad turite kur gyventi... Neturintys tokiose vietose namų nesistato...

>

> portretas
Iseina,tave ismeta is namu,nugriauna tavo nama,ir tu kaltas?

manau 5 milijonu suma turetu sumoket

manau  5 milijonu  suma  turetu  sumoket portretas
tie teisejai ,kurie ta byla vilkino iki ,,,,senaties,,, laiko suejimo........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių