Teismas privertė monopolininką paklusti

Klaipėdos apygardos teismo sprendimas nuleido AB „Klaipėdos vanduo“ vadovybę su Leonu Makūnu priešakyje ant žemės ir privertė pašalinti savavališkos veiklos padarinius - išmontuoti be savininko sutikimo įtaisytą sklendę privačiai bendrovei priklausančiame nuotekų vamzdyje.

Teismas sudavė skaudų kirtį monopolinę padėti regione užimančiai vandens tiekimo įmonei, kuri jau buvo įtikėjusi savo nebaudžiamumu ir, šeimininkaudama privačiose valdose, jautėsi visagale.

Sklendę „Klaipėdos vandens“ darbuotojai, gavę aukščiausios vadovybės nurodymą, neinformavę privačios nuosavybės savininkų, nuotekų vamzdyje Kretingalės miestelyje įrengė 2013 m. gegužės 28 d. Šiuo veiksmu siekta apriboti privačiai UAB „Hidrona“ priklausančiu vamzdynu iš pramoninės zonos tiekiamą nuotekų srautą į Kretingalės valymo įrenginius.

Pasipiktinę akiplėšiškais monopolinę padėtį regione užimančios vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo bendrovės darbuotojų veiksmais, „Hidronos“ vadovai ne kartą skundė „Klaipėdos vandens“ veiksmus teismui. Praėjusių metų spalio 16 d. Klaipėdos rajono apylinkės teismas patenkino „Hidronos“ skundą ir įpareigojo Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Klaipėdos rajono policijos komisariatą pradėti administracinio teisės pažeidimo teiseną.

Klaipėdos rajono policijos komisariatas, kaip ir dera, atliko tyrimą bei surašė Leonui Makūnui administracinių teisės pažeidimų protokolą. Šis protokolas kartu su byla buvo perduoti Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Administracinei komisijai, kuri turėjo spręsti nuobaudos paskyrimo AB „Klaipėdos vanduo“ generaliniam direktoriui L. Makūnui klausimą. Tačiau šį neišdrįso nubausti neseniai į Liberalų sąjūdį perbėgusio L. Makūno.

Nėra čia ko stebėtis, nes Klaipėdos miesto savivaldybės meru dirba Liberalų sąjūdžiui priklausantis Vytautas Grubliauskas, o jo pavaduotojas, taip pat liberalas, Artūras Šulcas yra AB „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų tarybos pirmininkas.

O juk Klaipėdos miesto savivaldybė yra didžiausia AB „Klaipėdos vanduo“ akcininkė.

„Mūsų manymu, pažeidimo nebuvo padaryta, todėl šios bylos nagrinėjimas – nutraukiamas“, - pranešė Vytautas Čepas, Klaipėdos miesto savivaldybės mero pavaduotojas, Administracinės komisijos pirmininkas.

Tačiau vos po pusmečio Klaipėdos apygardos teismas tų pačių veiksmų padarinius įvertino kur kas griežčiau ir nurodė „Klaipėdos vandeniui“ pašalinti sklendę bei atsisakyti nesuderinamų su įstatymu savo užgaidų.

Įdomi detalė, bendrovėje „Klaipėdos vanduo“ veikia ištisas Teisės ir bendrųjų reikalų departamentas, kuriame dirba juridinį išsilavinimą turintys asmenys. Negana to, savo interesams teismuose atstovauti „Klaipėdos vanduo“ paprastai samdo privačia praktika užsiimančius advokatus, kuriems tenka mokėti įspūdingus honorarus.

„Šis teismo sprendimas įrodė, jog prieš įstatymus visi lygūs, tiek eiliniai piliečiai, tiek monopolinės įmonės. Priešingai nepavyksta įrodyti ne tik AB „Klaipėdos vanduo“ būriams teisininkų, bet jų pasamdytiems brangiai apmokamiems advokatams. Po šio galutinio teismo sprendimo „Klaipėdos vanduo“ dabar nebegalės, kai tik kam nors toje įmonėje šaus į galvą, užsukinėti sklendės ir riboti nuotekų srauto iš Kretingalės pramonės zonos į miestelio valymo įrenginius“, - džiaugėsi  „Hidronos“ direktorius Irmantas Viskontas.

Teisės aktuose nurodoma, kad negalima diskriminuoti pavienių abonentų, o vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įmonės, tiekiančios paslaugas viešojo vandens tiekimo teritorijoje, privalo pasirūpinti nenutrūkstamu visų abonentų ir vartotojų, prisijungusių prie centrinės nuotekų sistemos, nuotekų tvarkymu.

Bendrovei „Hidrona“ priklausančiais privačiais nuotekų vamzdžiais teka kelių didžiausių  Kretingalės įmonių UAB „Agrovet“, UAB „Pajūrio mėsinė“, UAB „Lukoil Baltija“ ir kitų nuotekos. Gerai, jeigu patenki į mylimųjų sąrašą, tada gali leisti nuotekas nevaržomai: kiek nori, kada nori ir ką nori, bet jei užsitraukei nemalonę – tuomet netikėtai gali sulaukti sklendės.

Toks įspūdis, kad L. Makūnas ir AB „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų tarybos pirmininkas A. Šulcas, atstovaudami viešąsias paslaugas teikiančiai įmonei, jaučiasi lyg stambūs oligarchai, kuriems sunku suvokti, kad nevalia diskriminuoti abonentų ir atsikratyti įpročio vadovautis principais „patinka-nepatinka“, „atsuksiu-užsuksiu“. Jei L. Makūnui ir jo partijos bičiuliui A. Šulcui iš tikrųjų rūpėtų gyventojų ir aplinkos apsaugos interesai, tai jie skirtų didesnį dėmesį ne asmeninėms ambicijoms, bet valymo įrenginių problemoms spręsti ir taršai mažinti.

Po praėjusiais metais vykusio susitikimo su Kretingalės bendruomenės atstovais AB „Klaipėdos vanduo“ darbuotojas Albertas Dambrauskas kretingališkiams guodėsi, kad jam jau seniai ašaros byrėdavo, žiūrint, kaip nevalytos nuotekos teršdavo Danės upę. Tačiau L. Makūnas ir A. Šulcas, save vadinantys žmonių įmonės vadovais, savo pačių darbuotojų aimanų nenori negirdėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aghr

aghr portretas
Bukas agrosocdeantiliberastinis straipsnis. Paskaičius tokį straipsnį, galima daryti išvadčą, kad išnaikinkime liberalus ir Lietuvėlė sužydės mėsininkų išmatose ir prastų politikieriukų demagogijoje.

nekažką

nekažką portretas
Oranžinė intervencija į Lietuvą prisidengusi laisvės ir rinkos ekonomikos lozungais nuosekliai pavergia tautą ir ją išnaudoja. Ar ilgai taip?

joooo liberalu

joooo liberalu  portretas
kada neturi argumentų tada pradedi klijuoti etiketes - "raudoni" , "kremliniai" ir t.t. :) silpna labai silpna ponai liberalieji :))))
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių