Pereiti į pagrindinį turinį

Teisme „Daktarai“ piešiami nekaltais avinėliais

2012-10-17 11:36
Teisme „Daktarai“ piešiami   nekaltais   avinėliais
Teisme „Daktarai“ piešiami nekaltais avinėliais / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nusikalstamo pasaulio autoritetų – Kauno „Daktarų“ grupuotės lyderiai ir jų parankiniai Klaipėdos apygardos teisme, prabilus jų gynėjams, buvo piešiami nekaltais jaunuoliais, apie kuriuos buvo kuriamos romanų vertos istorijos.

Šešėlinio kardinolo etiketė

„Daktarų“ grupuotės iždininku vadinto Egidijaus Abariaus advokatas teismą mėgino įtikinti, kad už daugelį grupuotės vadeivoms inkriminuojamų nusikaltimų iš tiesų turėtų atsakyti su teisėsauga po sulaikymo suskubęs bendradarbiauti Vidmantas Gudzinskas, pravarde Guzas.

Advokatas Marius Navickas stebėjosi, kad, pasak kaltintojų, E.Abarius įvardijamas literatūriniu personažu – „šešėliniu kardinolu“.

„Nors byloje apklausta 130 liudininkų, niekas nepatvirtino, kad tai jis subūrė nusikalstamą susivienijimą ir jam vadovavo. Niekas nepatvirtino, kad tai E.Abarius valdė vadinamąjį „obščiagą“, – teisme tvirtino advokatas.

Gynėjas kėlė versiją, kad iki gyvos galvos siūlomo įkalinti E.Abariaus dalyvavimas nužudant verslininką Sigitą Čiapą ir jo vairuotoją Vincą Varną taip ir liko neįrodytas.

S.Čiapo nužudymui Aleksandro Solomkos, pravarde Somas, paieškomis Maskvoje kaip tik esą galėjo užsiimti Guzas, nes jis vienintelis turėjo ryšių su žudiku.

Į gaują – iš baimės?

Su teisėsauga sutikusių bendradarbiauti Virginijaus Silvestravičiaus, pravarde Virgelis, ir Vaido Vansevičiaus vaidmenis „Daktarų“ gaujoje gynėjai piešė kaip antraeilius.

Nors V.Silvestravičiui gaujoje buvo priskirtas vadovavimas „Šampaninių“ grupuotei, gynėjai aiškino, kad Virgelis į nusikalstamą gaują įsitraukė iš baimės, jog su juo bus susidorota.

„Mano ginamasis gailisi ir iš dalies atlygino padarytą žalą, tačiau į gaują įsitraukė tik dėl to, kad Alvydas Laurinavičius, pravarde Luras, jam padėjo slapstytis. Prašau skirti mažesnę už vidutinę numatomą bausmę“, – teismo prašė gynėjas.

Esą V.Silvestravičius negalėjo prisidėti prie 1997 metais įvykdyto Roberto Borcherto, pravarde Karabasas, nužudymo.

„Neįrodyta, kad V.Silvestravičius padarė durtines žaizdas, o siūloma bausmė per griežta, nes net ir už nužudymą yra numatomas senaties terminas“, – teismą įtikinėjo advokatas.

Prašo švelnesnių bausmių

V.Vansevičiaus gynėjas teismą graudino tuo, kad jis teisiamas už nusikaltimus, kuriuos padarė būdamas 20-ies metų, o už Arvydo Mučinsko-Mačialkos nužudymą yra prašoma per griežtos bausmės.

V.Silvestravičiui siūloma 9 metų įkalinimo pataisos namuose bausmė, V.Vansevičiui – 8 metų įkalinimas.

Rolando Zavecko, pravarde Džempis, advokatas teisme prabilo apie tamsiąją bylos įrodymų pusę.

Esą byla paremta liudininkų spėlionėmis ir sudaro tik faktų regimybę, o apklausos ir faktinių aplinkybių parodymai įvykio vietose gynėjams kelia klausimų.

„Byloje manipuliuojama kaltinamųjų prisipažinimais. O kaip įrodymas pateikta vykusio gimtadienio vaizdo medžiaga dar nėra įrodymas, kad nusikalstama grupuotė egzistavo. Dalyvavimas vestuvėse, laidotuvėse ir gimtadieniuose neįrodo nusikalstamos veikos“, – aiškino gynėjas.

R.Zaveckui siūloma skirti 16 metų įkalinimo pataisos namuose bausmę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų