Ugniagesiai surinko užterštus ledus Danėje, ekstremalioji situacija lieka galioti

Pirmadienį Dangėje vis dar vyko intensyvūs ekologinės nelaimės padarinių likvidavimo darbai. Klaipėdos meras prabilo apie padėką atsidavusiai upę valiusiems žmonėms.

Vertina kas pusdienį

Visą savaitgalį intensyviai dirbusi avarijos likvidavimo komanda iki sekmadienio vakaro išgriebė iš upės visus naftos produktais suterštus ledus, todėl sekmadienį vakare ir pirmadienį jau svarstyta, ar laikas atšaukti ekstremaliąją situaciją.

Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad aplinkybės vertinamos kelis kartus per dieną.

Buvo tariamasi su civilinės saugos specialistais ir aplinkosaugininkais, priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnais ir nuspręsta šios situacijos padėties dar neatšaukti.

"Aišku, ledai ir riebiai užterštas vanduo jau surinktas ir utilizuotas, nepaisant to, naftos produktų dėmės ant vandens paviršiaus dar matyti. Darbas nebėra toks dramatiškai įtemptas kaip paskutinę gruodžio dieną, bet darbo dar užtenka. Tai rodo, kad situacija dar nėra visiškai suvaldyta. Esant ekstremaliai situacijai galime naudoti savivaldybės administracijos direktoriaus fondo lėšas, o ir uosto galimybės padėti tokioje teisinėje padėtyje yra kitokios nei paprastą dieną. Mano žiniomis, tai nesukelia miestiečiams jokių nepatogumų. Berods, tik keli žmonės norėjo išplaukti į marias, bet dėl užtvarų negalėjo to padaryti", – aiškino miesto meras.

Atsakymų dar nėra

V.Grubliauskas vakar nesiryžo prognozuoti, kada ekstremalioji situacija bus atšaukta, tačiau spėjo, kad tai atsitiks artimiausiu metu.

Aplinkosaugininkai toliau tiria įtariamus taršos šaltinius, tačiau kol kas atsakymų į labiausiai nerimą keliančius klausimus dar nėra.

Iš upės du kartus paimti mėginiai, apie tyrimo rezultatą dar nepranešama.

Pirmadienį Dangėje dirbo 18 žmonių: 11 gelbėtojų, trys uosto direkcijos darbuotojai, keturi žinomos uostamiesčio bendrovės "Parsekas" darbininkai.

Utilizuota apie 17 ar 18 kubinių metrų naftos produktais užteršto vandens. Kartu nuo paviršiaus surinkta tepaluotų nendrių, atplukdytų į Dangę.

Tie žmonės verti didžiausios pagarbos, manau, mes turėsime rasti būdą jiems už tai padėkoti.

Kai bus nustatytas teršėjas, veikiausiai į procesą įsitrauks ir teisėsaugininkai. Patiriamos išlaidos – didžiulės, todėl kaltininkai turės atlyginti žalą ne tik gamtai.

Pasiryžęs liudyti

Klaipėdos meras buvo linkęs susilaikyti nuo vertinimų ir spėliojimų, nors savo nuomonę apie nelaimės priežastis jis turi, mat buvo taršos epicentre karščiausiu metu.

"Jei manęs kas nors klaus, esu pasiruošęs viską papasakoti ir parodyti, ką pats nufilmavau, bet išvadas tegul daro specialistai. Tai ne tik ekologija, bet ir pasitikėjimas institucijomis. Turi būti įvardintas teršėjas ir adekvačiai įvertinta žala. Manau, mažai nepasirodys, – neslėpė emocijų V.Grubliauskas. – Turint omenyje, kad viskas vyko gruodžio 31-ąją ir sausio pirmosiomis dienomis, kai beveik niekas nedirbo, nelaimės vietoje žmonės darbavosi karštligiškai, jie faktiškai yra didvyriai. Jų pasiaukojamas darbas leido beveik per pusantros paros likviduoti didžiąją taršos dalį. Tie žmonės verti didžiausios pagarbos, manau, mes turėsime rasti būdą jiems už tai padėkoti. Nors jie atliko savo pareigą, darė tai labai nuoširdžiai ir atsakingai. Pagal Darbo kodeksą natūralu, kad jiems turės būti sumokėta kaip už darbą išeiginėmis dienomis, bet mes kalbame apie padėką miesto ir miestiečių vardu."



NAUJAUSI KOMENTARAI

DANGE

DANGE portretas
Tai ar jau surado banditus? Manau toli eiti nereikia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių