Vietoj pusryčių uostamiesčio centre – trileris

Vakar ryte pačiame uostamiesčio centre atsidūrę klaipėdiečiai galėjo pasijusti kriminalinio trilerio žiūrovais. Policijos automobiliai šįsyk skubėjo prie Santuokų rūmų, kur vyko neplanuota narkomanų sulaikymo operacija.

Vakar ryte pačiame uostamiesčio centre atsidūrę klaipėdiečiai galėjo pasijusti kriminalinio trilerio žiūrovais. Policijos automobiliai šįsyk skubėjo prie Santuokų rūmų, kur vyko neplanuota narkomanų sulaikymo operacija.

Demaskavo vaizdo kameros

Prieš devintą ryto Klaipėdoje įrengtas vaizdo kameras stebintys pareigūnai atkreipė dėmesį į monitorių, rodantį aikštės prie Santuokų rūmų vaizdą. Ant suoliuko prie raudonų plytų sienos trys vyrai, užveržę rankas lipnia juosta, bandė susileisti narkotikų.

Čia netrukus atskubėjo du policijos patrulių ekipažai, pareigūnai sulaikė keturis vyrus ir moterį. Šie žmonės turėjo vienkartinių švirkštų, kai kurie jų jau buvo tušti.

Narkomanai nesipriešino, klusniai sulipo į policijos automobilius.

Pareigūnai užfiksavo viską, ką rado šių asmenų kišenėse ir automobilyje, kuriuo visa kompanija čia atvažiavo.

Sulaikytieji – nuo 35-erių iki 40-ies metų gerai policijai pažįstami asmenys, priklausomi nuo kvaišalų. Jie svaiginasi ne vienus metus, tad žino, kur gauti narkotikų, kiek jie kainuoja. Tai yra šių žmonių kasdienybė.

Vakar 1-ojo policijos komisariato Kriminalinės policijos pareigūnai apklausinėjo sulaikytuosius, bandė aiškintis, kokius narkotikus jie vartojo ir iš kur jų gavo.

Sustabdė dėl neprisegto diržo

Klaipėdoje ramu atrodo tik iš pažiūros. Kriminalinių įvykių suvestinė mirga pranešimais apie įvairiausius narkotikus.

Sekmadienį miesto centre kelių policininkai sustabdė automobilį, kurio vairuotojas nebuvo prisisegęs saugos diržo.

Kai pareigūnas priėjo prie mašinos, jaunas vairuotojas paskubėjo išlipti ir kažko atsikratyti. Tačiau aitrus ir lengvai atpažįstamas kvapas išdavė – mašinoje buvo vežamos džiovintos kanapės.

Neprisegtas saugos diržas tapo menkniekiu, palyginti su tuo, kokie nemalonumai gresia 28 metų klaipėdiečiui.

Apžiūrėję automobilį pareigūnai rado keturias ampules, kaip įtariama, jose – narkotinės medžiagos.

Išmestoje pakuotėje buvo į rieškutes vos telpantis kiekis džiovintų kanapių. Vaikinas turėjo ir svarstykles, kokiomis kvaišalų pardavėjai pasveria dozes "žolės".

Atrodytų, kad yra visos prielaidos apkaltinti įtariamąjį narkotikų platinimu, tačiau paprastai toks įtariamasis aiškina pats vartojąs kanapes, nusipirkęs jų savo reikmėms didesnį kiekį, nes taip yra pigiau, o baimindamasis perdozuoti jis įsigijęs ir svarstykles, kuriomis sveria kanapes.

Tokie pramanai tampa rimtu argumentu teisėjams paskelbti išteisinamąjį nuosprendį.

Po teismo platino toliau

Visai neseniai automobilių sporto mėgėjai klaipėdiečiai būriavosi Liepų gatvėje ir ant Mokyklos gatvės tilto, kur vyko šoninio slydimo lenktynės.

Policijos patruliai minioje pastebėjo vaikiną, platinantį tabletes. Jis buvo sulaikytas su įkalčiais – plastikiniame indelyje, kokius paprastai vaikai randa šokolado kiaušiniuose, buvo kelios dešimtys tablečių su ekstaziui būdingais įspaudais.

Netruko paaiškėti, kad šis klaipėdietis jau buvo įkliuvęs platindamas narkotikus 2011 m. Tąkart keli studentai įkliuvo su kvaišalais, bet pirmą kartą nusižengusiems įstatymui vaikinams teisingumas buvo gailestingas. Matyt, be reikalo.

Šį kartą įtariamasis nebegalės tikėtis nuolaidų, nes pirmasis atvejis jam netapo pamoka.

Prasiblaivo nuo kokaino

Šiuo metu uostamiesčio narkotikų rinkoje nusistovėjo kelios kvaišalų rūšys, pagal tai skirstomi ir jų vartotojai. Didžiausią paklausą turi kanapės, tad ir jų pasiūla – plačiausia. Jas dažniausiai vartoja jauni žmonės.

"Nors neteko girdėti apie mirtį nuo kanapių perdozavimo, bet apsvaigę vairuotojai gali pridaryti nemažai bėdų. Vieną tokį atvejį jau turėjome. Du draugus pražudžiusio jauno vairuotojo organizme buvo rasta kanabiniodų, bet jis sugebėjo įtikinti "žolę" rūkęs gerokai anksčiau nei nelaimės dieną", – teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Valdas Narutavičius.

Pavojingiausi visomis prasmėmis yra heroino vartotojai. Jie greičiausiai įklimpsta į šią priklausomybę, yra socialiai pavojingiausi aplinkiniams bei dažniausiai miršta nuo įvairių ligų komplikacijų, sepsio bei perdozavę.

Maždaug tiek pat rinkoje yra ne ką mažiau pavojingų naujųjų sintetinių narkotikų. Visų jų poveikis panašus į amfetamino. Jų vartotojai nežino, ką gauna, koks gali būti jos poveikis bei pasekmės.

Bene mažiausią rinką Lietuvoje turi daugumai tautiečių pernelyg brangus kokainas. Paprastai ilgą laiką gėrę alkoholinius gėrimus ir pavartoję kokaino žmonės iškart prasiblaivo. Tačiau daugelis nežino, kad širdis tokio "kokteilio" gali nepakelti.

Per mėnesį – po mirtį

"Mes, žurnalistai ir visuomenė, jau priprato prie to, kad narkotikai ir juos vartojantys žmonės yra lyg ir mūsų gyvenimo dalis. Narkotikų pavojingumas ir ypač tam tikrų jų rūšių yra neišgalvotas dalykas. Mūsų kasdienybėje jų žalą rodo kasdienybe tampančios mirtys", – kalbėjo V.Narutavičius.

Kasdien peržvelgdamas kriminalinių įvykių suvestinę pareigūnas atkreipia dėmesį į dažnai fiksuojamas jaunų žmonių mirtis. Daugelio pavardės jam – gerai žinomos. Tai narkotikų vartotojai.

"Kiekvieną mėnesį tiriame ne mažiau nei vieno jauno žmogaus mirtį. Daugumą mūsų įtarimų, jog jauni žmonės mirė nuo narkotikų, patvirtina cheminiai tyrimai. Šiemet tokių jau turėjome daugiau kaip septynis. Baisu. Jauni žmonės, tik vienas buvo perkopęs 30-metį. Beveik visi jie perdozavo, akivaizdu, kad vartodami nežino, kokios koncentracijos yra tie narkotikai, vartoja iš akies. O kiek dar neįrodyta, kiek narkomanų miršta nuo kitų ligų, nes nusilpęs organizmas nepajėgus kovoti", – konstatavo didžiulės patirties turintis teismo medicinos ekspertas Diomenas Vitkus.

Kvaišalų keliai pasikeitė

Dar prieš kelerius metus narkotikų keliai į mūsų miestą buvo tie patys – narkotikų gabenimu ir platinimu vertėsi organizuotos nusikaltėlių gaujos.

Didžioji jų dalis buvo sutriuškinta, tačiau dabar pastebima nauja tendencija – narkotikus ėmė gabenti daugybė žmonių.

"Veža bet kas bet kaip, randa kanalų ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje", – teigė V.Narutavičius.

Dar pernai, kai buvo užkirstas kelias vietos heroino tiekėjams, jų vartotojai bei smulkesni prekeiviai masiškai traukė į Vilniaus taborą.

Buvo laikas, kai heroino vartotojai važiuodavo į Kauną. Šis miestas garsėja ne tik didžiosiomis gaujomis. Visos Europos policijai jis žinomas kaip amfetamino gamintojų centras.

Sekė be pertraukos

Uostamiesčio policininkai nuolat praneša apie narkotikų platintojų sulaikymo operacijas.

"Čia nėra pertraukų, pareigūnai nuolat dirba. Renkame ir analizuojame informaciją, pradedame tyrimus, atiduodame bylas į teismą. Tiesa, iki Irano nepavyko atsekti tiekėjų tinklo, bet situacijų būna įvairių. Stengiamės išnarplioti tiekimo raizgalynę kaip galima giliau, bet ne visada pavyksta", – tikino V.Narutavičius.

Tačiau advokatas Rimvydas Kairys piktinosi policininkų veiksmais, kai įtariamasis narkotikų platinimu buvo sekamas kelerius metus. Ne kartą pareigūnai fiksavo jo nusikalstamą veiklą, bet neužkirto kelio nusikaltimams, kol galiausiai į teismą pateko byla, kurioje įtariamasis kaltinamas daugybe epizodų. Advokatas įsitikinęs, kad policija privalo neleisti žmonėms nusikalsti.

Pareigūnai turi savų argumentų – nuolat sekama daugybė žmonių, tačiau surinkti pakankamai įrodymų, kad jie nusikalsta, ne visada pavyksta.

Už bylos vertimą – apvali suma

Vis dėlto yra atvejų, kai pavyksta nutverti ir nusikaltimų organizatorius.

Pernai klaipėdiečiai tapo policijos operacijos liudininkais, kai prie Biržos tilto "Aro" kovotojai sulaikė vieną narkotikų tiekimo į Norvegiją šulų Egidijų M.

Tai buvo vienas didžiausių pastarojo meto uostamiesčio policininkų ir norvegų atliktų tyrimų.

"Nei jie be mūsų, nei mes be jų nebūtume demaskavę šios grupuotės ir paėmę iš apyvartos šimtus kilogramų įvairių narkotikų, šimtus tūkstančių tablečių. Tai buvo labai kruopštus ir brangiai kainavęs tyrimas. Vien bylos vertimas į lietuvių kalbą kainavo 100 tūkst. litų, tyrėjos kelionė į Norvegiją apklausti įtariamojo – ne mažiau kaip 8 tūkst. Šiais faktais noriu pasakyti, kad tokie dideli tyrimai reikalauja ne tik pinigų, bet ir daugybės pajėgų ir laiko. Svarbu prisikasti prie nusikaltimo organizatorių, todėl kartais tyrimai užtrunka", – aiškino V.Narutavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Ką ten sekti? Pamatei treninginį - pakratyk ir atrasi!

VIDUKAS

VIDUKAS portretas
Patys pasirinko toki gyvenima

Simona

Simona portretas
I tema buvo pirmos 2 pastraipos,po to kaip ir visada siekiama istempti straipsni
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių