Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio darbo birža pristigo bedarbių

2013-01-07 06:00
Uostamiesčio darbo birža pristigo bedarbių
Uostamiesčio darbo birža pristigo bedarbių / Gedimino Bartuškos nuotr.

Didesnis darbo vietų skaičius Klaipėdoje per metus akivaizdžiai sumažino nedarbo lygį. Prognozuojama, kad jis ir toliau mažės, nors bedarbių gretas ir gali papildyti dėl minimalios algos padidinimo iš smulkių įmonių atleisti klaipėdiečiai.

Šių metų sausio 1 d. duomenimis, Klaipėdoje nedarbo lygis tarp darbingo amžiaus žmonių siekė 8,5 proc. Pernai tuo pačiu laikotarpiu jis buvo gerokai didesnis – 10,3 proc.

„Tokį gana žymų nedarbo mažėjimą lėmė tai, kad bedarbiams buvo pasiūlytos įvairios priemonės integruotis į darbo rinką. Be to, ir darbo vietų, palyginti su 2011 m., padaugėjo, todėl daugiau žmonių galėjo įsidarbinti“, – komentavo Klaipėdos teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjas Egidijus Palevičius.

Jo teigimu, kasmet gruodžio pabaigoje ir sausio pradžioje darbo biržoje registruojasi daugiau nei įprasta žmonių. Tai susiję su tuo, kad žmonės nori įsigyti verslo liudijimus, o bedarbiams jie kainuoja perpus pigiau.

„Netrukus situacija vėl stabilizuosis, ir, manau, kad nedarbas šiemet dar šiek tiek sumažės“, – prognozavo pašnekovas.

Paklaustas, ar darbo biržos neužplūs bedarbių – žmonių, atleistų iš smulkių įmonių, nesugebančių mokėti didesnio minimalaus atlyginimo – minia, E.Palevičius tikino, kad tokių požymių kol kas nematyti.

„Bet kokiu atveju, jei bedarbių ir padaugėtų, mes turime jiems ką pasiūlyti, nes yra pakankamai laisvų darbo vietų. Egzistuoja kita problema – tendencingai didėja nekvalifikuotų žmonių, neturinčių darbo, skaičius. Darosi sudėtinga darbdaviams pasiūlyti kvalifikuotų darbuotojų. Stengiamės tokius bedarbius siųsti mokytis, į kursus, kad jie keltų kvalifikaciją ir tiktų darbdaviams“, – aiškino E.Palevičius.

Nuo šių metų įsigaliojo dar viena naujovė – bedarbio pašalpas moka nebe darbo birža, o „Sodra“. Tačiau, anot pašnekovo, žmonės šių pokyčių neturėtų pajusti, nes pinigai pervedami į banko sąskaitą. „Jei žmogus mano, kad jam priklauso bedarbio pašalpa, prašymą ją gauti turi pateikti darbo biržai, mes jį persiųsime “Sodrai„, o ši, jei pašalpa žmogui priklauso, ją perves į sąskaitą“, – tvirtino E.Palevičius.

Maksimali bedarbio pašalpa per mėnesį siekia 650 litų. Ji mokama pusę metų, o išimtiniais atvejais – aštuonis mėnesius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų