Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio darželiams - dvigubų sąskaitų stresas

2012-04-03 05:00
Uostamiesčio darželiams - dvigubų sąskaitų stresas
Uostamiesčio darželiams - dvigubų sąskaitų stresas / Vytauto Liaudanskio fotomontažas

Sąskaitos už sausį suvartotą elektrą daugumai Klaipėdos ikimokyklinių įstaigų vadovų sukėlė šoką. Pateiktos sumos prilygsta beveik trijų mėnesių išlaidoms už elektros energiją. Įtakos sąskaitų dydžiui turėjo ir naujos sutartys su elektros gamintojais. Kai kurie jų registruoti butuose ar bendrabučiuose.

Sumos išgąsdino ir merą

2 957 litai. Tiek už sausio mėnesį išeikvotą elektros energiją turėjo sumokėti ikimokyklinės įstaigos „Žilvitis“ administracija. Rekordines sąskaitas gavo ir kiti Klaipėdos vaikų darželiai.

„Situacija yra labai įdomi. Mes iš pradžių nepatikėjome. Jei anksčiau per mėnesį viena ikimokyklinė įstaiga už išeikvotą elektros energiją mokėdavo 1,4 tūkst. litų, tai dabar dvigubai tiek“, – stebėjosi Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

„Buvome šokiruoti, nes mano darbo praktikoje to dar nėra buvę. Tokios sumos dar nebuvome gavę. Kartais būdavo 1,8 tūkst. litų. Pernai daugiausia 2 tūkst. litų teko sumokėti už išeikvotą elektrą per mėnesį. Gruodį gal kiek ir daugiau suvartojome tos elektros energijos, kadangi buvo šalta, jungėmės prietaisus“, – neslėpė vaikų darželio „Žilvitis“ direktorė Jadvyga Šalnienė.

„Žilvitis“ gavo beveik 3 tūkst. litų sąskaitą už elektrą.

„Labai norėčiau, kad būtų išsiaiškinta, kaip, kada ir kodėl darželiuose šitaip pabrango elektra“, – pageidavo ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Eikvojo per daug

Vaikų darželio „Žilvitis“ direktorė neslėpė, kad sausį jos vadovaujamoje įstaigoje išeikvota 9 tūkst. kWh elektros energijos. Iki tol daugiausia per mėnesį buvo išeikvota 7 tūkst. kWh.

„Pasirodo, sausį išeikvojome viso ketvirčio sumą, skirtą elektrai“, – konstatavo J.Šalnienė.

Nepaisant padidėjusių išlaidų už elektrą, ikimokyklinės įstaigos šiemet negali tikėtis daugiau dotacijų. Nors elektros kainos, palyginti su pernykštėmis, ir išaugo.

Dabar viena kilovatvalandė darželiams kainuoja – 38, pernai buvo 30 centų.

„Reikia įvertinti, kad nuo 2012 m. sausio elektros energijos persiuntimo kaina verslo klientams, o mūsų biudžetinės įstaigos jiems ir priklauso, padidėjo 3 proc. Be to, išaugo ir išeikvotos elektros energijos kiekis įstaigose, todėl ir sąskaitos didesnės. Sąskaitą sudaro elektros persiuntimo išlaidos, išeikvotas jos kiekis, tiekimo kaina. Svarbu, ar pasirinktas nepriklausomas elektros energijos tiekėjas, ar ne. Nepasirinkusieji už elektrą moka brangiau, jiems tarifas yra didesnis“, – dėstė Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros poskyrio vyresnioji specialistė Aurelija Kabalinienė.

Sutartys išaugino išlaidas?

Jau dabar neslepiama, kad sąskaitų dydis už elektrą ikimokyklinėms įstaigoms išaugo ir dėl to, kad pagal įstatymą biudžetinės įstaigos privalo sudaryti dvi sutartis: su elektros gamintojais ir su elektros skirstytojais, tai yra bendrove „Lesto“.

Esą tokia yra valstybės politika. Tai įpareigoja įstatymai ir nutarimai.

„Buvo apsispręsta, kad savivaldybės administracija bendrai elektros paslaugos nepirks. Įstaigos ją turi pirkti individualiai. Taip ir atsitiko, tik mus pasiekė signalai, kad jos gauna dvigubas sąskaitas. Manėme, kad tai kažkoks nesusipratimas“, – teigė Švietimo skyriaus vedėja L.Prižgintienė.

„Elektros energija tiekiama konkurso tvarka. Tas procesas jau prasidėjo, priklausomai nuo suvartojamos elektros energijos galios. Elektros energijos kaina rinkoje nėra didelė – 18–19 ct už kWh, bet kainą padidina operatoriaus paslaugos, šito, kuris tą energiją tiekia tinklais, tai yra “Lesto„. Tikrinome, ir tikrai išlaidos už elektros energiją yra padidėjusios. Įstaigos elektrą taip pirkti pradėjo jau pernai, tačiau tada tokių nusiskundimų negirdėjome. Panika kilo šiemet. Anksčiau už elektros energiją mokėdavome “Lesto„ nustatyta kaina“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė.

Brangus kainų skaidrumas

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) Elektros skyriaus vedėjas Edvardas Norkeliūnas teigė, kad sąskaitų dydis priklauso nuo to, kokį nepriklausomą tiekėją įstaigos pasirinko.

Esą jeigu vartotojas suvartoja labai daug elektros energijos, tai jam kaina gali net mažėti, jei yra priešingai – gali išaugti.

„Perdavimo ir skirstymo kainos yra reguliuojamos, o gamybos ir tiekimo įkainiai nereguliuojami, todėl vartotojas turi teisę pasirinkti. Galbūt tie vaikų darželiai pasirinko tokį tiekėją, kuris brangiau siūlė. Gal tų pasiūlymų negavo daug, ar priėmė pirmą pasitaikiusį. Kiekvieno tiekėjo kaina konfidenciali, reikia kreiptis į pačius tiekėjus ir klausinėti. Nepriklausomų tiekėjų yra apie 70, tačiau veikiančių, kurie užsiiminėja gamyba, tik 25“, – tvirtino E.Norkeliūnas.

Teigiama, kad, atskyrus elektros gamintojus ir elektros skirstytojus, siekta kainų skaidrumo.

Tačiau vartotojai nesitikėjo dviejų sąskaitų, kurių suma gerokai viršys ankstesnes.

Dviejų elektros sutarčių perspektyva nuo 2015 m. laukia visų Lietuvos gyventojų.

Kaip sugebėsime pasirinkti pigiausią elektros gamintoją, nežinia. Ir kiek dėl to pabrangs elektra, niekas neaiškina.


Komentaras

Raimundas Vaitiekūnas

Rinkodaros specialistas

Valstybė sugalvojo liberalizuoti elektros energijos kainas. Tai gali būti ir politinis sprendimas. Bet kur tai matyta, kad sumokėjus kelis tūkstančius litų, galima nusipirkti licenciją, įregistruoti įmonę bendrabučio kambarėlyje ir taip tapti elektros gamintoju? Į energetikos verslą yra įlindę nemažai žinomų asmenų ir įmonių. Tai lygiai tas pats, kaip ir su politinėmis partijomis. Jų yra 40, jos pagrindinėms partijoms formuoja „žalią koridorių“, nors pagrindinės yra tik kelios. Panašiai ir su elektros gamintojais. Jų, ko gero, realiai yra tik du trys, o ne 70, kaip deklaruojama. Galima spėlioti, kad tai – destrukcijos prieš rinkimus apraiškos šalyje.


Mažmeninės rinkos atvėrimas

2012 m. sausio 1 d. nepriklausomus tiekėjus turi pasirinkti vartotojai, kurių leistinoji naudoti galia viršija 30 kW galią.

Objektų, kurių galia 100 kW ir daugiau, skaičius buvo 8 609, iš jų 5128 pasirinko nepriklausomus tiekėjus.

Vidutinė nepriklausomų tiekėjų galutiniams vartotojams parduodamos elektros energijos kaina 2011 m. IV ketvirtį buvo 17,04 ct už kWh – 8,88 proc. didesnė nei 2010 m. IV ketvirtį.

2011 m. skirstomųjų tinklų operatoriaus (bendrovės „Lesto“) siūloma faktinė įsigijimo kaina, kuri taikoma laisviesiems elektros energijos vartotojams, buvo 18,6 ct už kWh (2010 m. skirstomųjų tinklų operatoriaus bendrovės VST – 15,59 ct už kWh, bendrovės Rytų skirstomieji tinklai – 15,60 ct už kWh).

šaltinis www.regula.lt

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų