Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio darželinukus išguldė virusai

2013-01-29 10:31
Uostamiesčio darželinukus išguldė virusai
Uostamiesčio darželinukus išguldė virusai / Gedimino Bartuškos nuotr.

Virusinės infekcijos retina ne tik darželinukų, bet ir auklėtojų gretas. Kai kurie darželiai priversti sujungti grupes. Prognozuojama, kad dėl oro temperatūrų skirtumų sergamumas tik didės.

Grupėje – trys vaikai

Kai kuriose uostamiesčio darželių grupėse – vos po kelis vaikus. Vienus darželinukus pakirto liga, o kitų tėvai tiesiog neveda, bijodami, kad šie neužsikrėstų.

Ligoms labiau neatsparesni jaunesnio amžiaus vaikai, taip pat lopšelinukai. Tad kai kuriose grupėse iš 15 vaikų tėra vos du ar trys. Tačiau darželių vadovai situacijos nedramatizavo ir tikino, kad epidemijos dar nesijaučia.

Lopšelio-darželio „Bangelė“ direktorė Jevgenija Zankina minėjo, kad tik vienoje grupėje šiuo metu tėra trys vaikai. Tačiau jie nejungiami su kita grupe, baiminantis, kad nauja aplinka gali sukelti nesaugumo jausmą bei įtampą.

„ O jau tada jie tikrai susirgtų“, – sprendimą nejungti grupės paaiškino vadovė.

Su šiais trimis vaikais dirba viena auklėtoja, kuriai šiuo metu tenka pavaduoti ir grupės auklytę.

Daugėja plaučių uždegimų

Lopšelyje-darželyje „Rūta“ jungti grupes teko dėl vienu metu susirgusių net penkių auklėtojų. Manoma, kad jos užsikrėtė nuo vaikų. Grupėse sergančių vaikų nėra tiek daug. Tik vienoje lopšelio grupėje kelias dienas iš 13 vaikų ateidavo du.

Pasak „Linelio“ direktorės Violetos Urbonienės, tėvai žino, jog sirguliuojantys ar sloguojantys vaikai į darželį nepriimami. Tad galbūt dėl šios priežasties kai kurie tėvai savo vaikus palieka namuose arba ilgesniam laikui prasitęsia nedarbingumo pažymėjimą. Taip pavyksta išvengti didesnio darželinukų sergamumo.

Jūrininkų sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Dalia Šalkauskienė patvirtino, kad pastaruoju metu gerokai padaugėjo sergančiųjų virusinėmis infekcijomis, gripu.

Ryškėjantis kosulys vėliau komplikuojasi į bronchitą ar plaučių uždegimą. Pastaruoju metu dažniau nustatomi plaučių uždegimai.

Pastebima, kad šiuo metu daugiau serga vaikai ir nėščios moterys. Jų imunitetas yra lengviau pažeidžiamas viruso. Kaip paaiškino gydytoja, vaikai dažniau serga ir dėl to, kad daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose, kolektyvuose. Ten susidaro palankios aplinkybės plisti ligoms.

Organizmas nespėja prisitaikyti

Iki šiol žemiau nei 10 laipsnių nukrisdavusi temperatūra šios savaitės pradžioje turėtų gerokai pakilti. Prognozuojama, kad termometrų stulpeliai pakils iki kelių laipsnių šilumos.

Pasak D.Šalkauskienės, virusinėms infekcijoms toks oras yra labai palankus, tad sergamumas tik dar labiau išaugs. Taip gali nutikti, ypač jeigu teigiama temperatūra laikysis ilgiau, patižusiame sniege daugiau žmonių sušlampa kojas, sušala ir suserga.

„Idealiausias variantas, kai oro temperatūra laikosi apie – 3–5 laipsnius, tačiau kai tik ji pakyla aukščiau arba krinta, išauga ir sergamumas“, – sakė D.Šalkauskienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų