Uostamiesčio moksleiviai išklausė paskaitą apie saugų elgesį prie vandens

Apie šimtas uostamiesčio moksleivių išklausė paskaitą apie saugų elgesį prie vandens. Šios edukacinės pamokos vyksta kiekvienais metais, jas veda „Klaipėdos paplūdimių“ atstovai.

Pasak šios įstaigos direktoriaus pavaduotojo Aleksandro Siakki, kreipiasi tiek Klaipėdos mokyklos, tiek vasaros vaikų stovyklų atstovai. Pamokos vedamos įvairaus amžiaus žmonėms.

Šią savaitę paskaitas išklausė dvi pirmokų ir dvi ketvirtokų klasės.

„Dažniausiai paskaita vyksta dialogo forma. Ne tik dėstytojas pasakoja, o vaikai klausosi. Čia visada yra daug klausimų, vyksta pokalbis. Klausimai įvairūs: į ką atkreipti dėmesį atėjus į paplūdimį, kokie perspėjimo ženklai paplūdimiuose, klausiame apie plūdurus vandenyje, ką reikėtų daryti pamačius skęstantį žmogų“, – pasakojo A. Siakki.

Anot jo, tiek suaugusieji, tiek vaikai, kurie paskaitą klauso pirmą kartą, iš tiesų nežino, ką daryti pamačius skęstantį žmogų.

Pusė žino, kad reikia iškviesti gelbėtojus, kai jau juos iškviečia, praneša telefonu 112, o ką daryti po to, niekas nieko nežino.

„Pusė žino, kad reikia iškviesti gelbėtojus, kai jau juos iškviečia, praneša telefonu 112, o ką daryti po to, niekas nieko nežino“, – teigė pavaduotojas.

Tad A. Siakki priminė: pirmas žingsnis, ką daryti pamačius skęstantįjį, – iškviesti gelbėtojus, antrasis – pranešti apie įvykį telefono numeriu 112 ir nurodyti, kur vyksta skendimas.

Trečiasis žingsnis – įvertinti savo plaukimo įgūdžius. Ketvirtasis – jeigu plaukimo įgūdžiai gana geri, surasti neskęstantį daiktą, kuris padės apsisaugoti pačiam ir tempti skęstantįjį į krantą.

„Jeigu esate prastas plaukikas, neikite gelbėti, nes jūsų gyvybė – pirmoje vietoje, taip pat ir saugumas“, – priminė A. Siakki.

Taip pat vienas svarbesnių klausimų – kaip išplaukti iš vadinamosios atgalinės srovės?

„Čia reikia nepanikuoti, stipriai į šoną neplaukti, lengvai, laikantis ant vandens paviršiaus, įstrižai plaukti į krantą, ir pati jūra bangomis išmes jus į krantą. Arba laukite gelbėtojų, kurie pastebės ir atvyks. Svarbiausia – nepanikuoti ir neeikvoti daug energijos. Buvo atvejis, kai žmonės pasakė, kad žinojo, kaip išplaukti, nes ant kiekvienos persirengimo kabinos matė tai pristatančią schemą, ją ir prisiminė“, – pasakojo A. Siakki.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių