Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio orai - kraujasiurbių naudai

2013-05-12 11:53
Uostamiesčio       orai - kraujasiurbių naudai
Uostamiesčio orai - kraujasiurbių naudai / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Specialistai pastebi, kad prieš kelias savaites atsibudusios erkės kasdien tampa vis aktyvesnės. Tačiau klaipėdiečiai dar neskuba skiepytis.

Kaip informavo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė, pirmosios erkės aptiktos balandžio 18 d. Giruliuose.

Tuomet viename miško kilometre rasti trys suaugę kraujasiurbiai ir keturios nimfos. Mėnesio pabaigoje toje pačioje vietoje atsibudusių erkių jau suskaičiuota daugiau.

Pernai pabudusi pirmoji erkė pastebėta mėnesiu anksčiau.

Pasak V.Pečkauskienės, po žiemos alkanos erkės iš tiesų kasdien tampa vis aktyvesnės, ypač šylant orams.

Specialistės pastebėjimu, vėluojantis pavasaris išėjo į naudą žmonėms, tačiau termometro stulpeliui gerokai šoktelėjus į viršų, situacija keisis kraujasiurbių naudai.

Skubantys išsirengti ir gamtoje poilsiaujantys žmonės neretai pamiršta atsargumą.

Šiemet uostamiestyje kol kas nėra užregistruotas nė vienas erkinio encefalito ar Laimo ligos atvejis. Šiek tiek kitokia situacija yra Klaipėdos apskrityje, kur per pirmuosius keturis šių metų mėnesius nustatyti 8 Laimo ligos atvejai.

Specialistė priminė, kad kraujasiurbių platinamomis ligomis galima užsikrėsti ne tik vaikščiojant gamtoje ar parke mieste. Erkes perneša ir keturkojai augintiniai, paukščiai.

Kaip pastebi Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Ina Kuznecova, gyventojai kol kas neskuba skiepytis nuo erkių platinamos ligos – erkinio encefalito.

Šiemet per pirmuosius pavasario mėnesius pasiskiepijo vos 111 klaipėdiečių, kai tuo tarpu pernai per tą patį laikotarpį tokių buvo beveik 600.

Nuo Laimo ligos skiepų nėra. Pernai ši liga nustatyta 30 klaipėdiečių: 14 vyrų ir 16 moterų. Ja užsikrėtė ir 3 vaikai. Erkiniu encefalitu uostamiestyje pernai susirgo 3 vyrai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų