Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio valdžios milijonai ištirpo

2012-10-02 05:00
Uostamiesčio valdžios milijonai ištirpo
Uostamiesčio valdžios milijonai ištirpo / Vytauto Petriko fotomontažas

 

Klaipėdos miesto tarybos narių turto deklaracijose – kraštutinumai. Kai kurie politikai deklaravo turintys ne vieną milijoną litų, o kiti nurodė, jog užgyveno vos keliolika tūkstančių litų. Daugumą klaipėdiečių išrinktųjų būtų galima priskirti viduriniajai klasei.

Šalies vadovų turtas

Prezidentės Dalios Grybauskaitės turtas per praėjusius metus nesmarkiai augo – jis pasiekė 2,14 mln. litų. 2010 m. valstybės vadovės turtas sudarė 2 mln. litų. D.Grybauskaitė pernai turėjo deklaruotino turto už 1 mln. 289 tūkst. 475 litus ir 851 tūkst. 52 litus santaupų.

Seimo pirmininkės Irenos Degutienės turtas per metus sumažėjo. Ji deklaruotino turto pernai turėjo už 620,2 tūkst. litų, o užpernai – už 667,7 tūkst. litų. Santaupų Seimo pirmininkė pernai turėjo 6,3 tūkst. litų, o užpernai – 15,8 tūkst. litų.

Seimo pirmininkės sutuoktinio Gedimino turto vertė pernai siekė 621 tūkst. litų, santaupos – 36 tūkst. litų, o užpernai atitinkamai 668,5 tūkst. litų ir 231 tūkst. litų. Be to, G.Degutis nurodė, jog užpernai buvo suteikęs 230 tūkst. litų paskolų, o pernai – 390 tūkst. litų.

Premjero Andriaus Kubiliaus turtas per metus taip pat šiek tiek aptirpo. Jis deklaravo turįs turto už 610 tūkst. litų – tiek pat, kiek užpernai, o santaupų – 2 tūkst. litų, tai yra 10 tūkst. litų mažiau nei užpernai.

Ministro pirmininko žmona Rasa deklaravo turinti turto už 22 tūkst. litų (užpernai už 25 tūkst. litų). Santaupų – 5 tūkst. litų (užpernai 4,5 tūkst. litų).

Pirko namą

„Valstybės žinios“, kaip ir kasmet, paskelbė tarnautojų ir politikų turto deklaracijas.

Viena įdomiausių iš jų yra Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko. Jis per metus labiausiai ir praturtėjo, ir prasiskolino.

Uostamiesčio vadovas nurodė, jog pernai privalomo registruoti turto turėjo už 362,5 tūkst. litų ir apie 43 tūkst. litų santaupų. 2010 metais V.Grubliauskas deklaravo, jog turėjo privalomo registruoti turto už 67,5 tūkst. litų ir apie 94 tūkst. santaupų, paskolos jo pečių neslėgė.

Per metus Klaipėdos meras taip praturtėjo, nes Melnragėje nusipirko namą. Tokiam pirkiniui jis paėmė nemažą paskolą – deklaravo, jog yra negrąžinęs apie 499 tūkst. litų.

V.Grubliausko žmona Inga deklaravo, kad privalomo registruoti turto pernai turėjo už 362,5 tūkst. litų (2010 m. – 67,5 tūkst. litų), o santaupų – 139 tūkst. litų (2010 m. – 140 tūkst. litų).

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas deklaruotino turto turi už 110 tūkst. litų, piniginių lėšų – apie 13 tūkst. litų ir dar yra negrąžinęs beveik 65 tūkst. litų paskolos.

A.Šulco žmona Daiva taip pat turi turto už 110 tūkst. litų ir deklaravo 3,6 tūkst. litų santaupų.

Siūlė milijoną litų

Tarp trijų aukščiausias pareigas užimančių valdžios vyrų turtingiausias yra Klaipėdos mero pavaduotojas Vytautas Čepas. Jo turimo turto vertė pernai siekė 520 tūkst. litų, o santaupos – 55 tūkst. litų. V.Čepo žmona Ramutė deklaravo turinti turto už 425 tūkst. litų bei 55 tūkst. litų piniginių lėšų ir dar yra negrąžinusi 7 tūkst. litų paskolos.

„Turime butą Klaipėdos senamiestyje, du automobilius, kažkada nusipirkau tris hektarus žemės Klaipėdos rajone, pakanalėje. Taip pat turiu nebaigtą statyti sodybą bei arą žemės senamiestyje. Ji priklauso namui, tačiau joje negaliu nei sėti, nei akėti, o tik už ją turiu mokesčius mokėti“, – savo užgyventus turtus vardijo vicemeras.

Jo teigimu, turto deklaracijos, kurias politikams privalu užpildyti, keičiasi priklausomai nuo nekilnojamojo turto vertės.

„Kažkada buvau turtingesnis, nes butas senamiestyje prieš kelerius metus buvo gerokai brangesnis. Prisimenu, susirado mane kažkoks kaunietis ir siūlė milijoną, kad parduočiau butą. Kvailas buvau, kad nesutikau, dabar tris būčiau nusipirkęs“, – juokavo V.Čepas.

Paklaustas, kaip pavyko sutaupyti 55 tūkst. litų, vicemeras ėmė vardyti, jog dirbo ir banko filialo, ir automobilių salono direktoriumi, buvo Seimo narys. „Be to, man spalio 17 dieną sukaks 64 metai, tai per tiek laiko ir pavyko šį tą užgyventi“, – dėstė pašnekovas.

Namą statė iš santaupų

Milijonierių gretos Klaipėdos miesto taryboje smarkiai aptirpo. Prieš kelerius metus tokį titulą turėjo apie trečdalis klaipėdiečių į valdžią deleguotų politikų, o šios kadencijos miesto taryboje yra vos trys, kurių turtas ir santaupos viršija milijoną litų.

Turtingiausias tarp jų – Benediktas Petrauskas. Jis pernai privalomo registruoti turto ir santaupų turėjo 2 mln. 242 tūkst. litų. Politiko žmona Rita taip pat turi turto už beveik milijoną litų. Nei B.Petrauskas, nei jo žmona niekam nėra skolingi ar paskolinę pinigų.

Politikas jau anksčiau „Klaipėdai“ yra teigęs, kad viskas, ką deklaravo, yra sukaupta pagal jo amžių ir darbą.

B.Petrausko turtas – nuosavas namas prestižinėje Skautų gatvėje Giruliuose, garažas ir sodas. Namą jis pasistatė iš santaupų, todėl lįsti į skolas bankams nereikėjo.

Sutaupyti jam pavyksta, nes gerai uždirba, be to, beveik neturi žalingų įpročių, todėl pinigų vėjais neleidžia.

Paveldėjimas – Radviliškyje

Antrasis Klaipėdos miesto tarybos milijonierių sąraše – Audrius Vaišvila. Jo turto ir santaupų vertė viršija 2 mln. litų, tačiau politikas yra negrąžinęs apie 307 tūkst. litų paskolų, todėl bendras „kraitis“ yra 1 mln. 915 tūkst. litų. Jo žmona Ingrida turi turto ir santaupų beveik 150 tūkst. litų.

A.Vaišvilai priklauso dvi komercinės patalpos uostamiestyje. Jis taip pat turi du namus: vieną – uostamiestyje, o kitą, kurį paveldėjo, – Radviliškyje. Politikas deklaravo turįs 213 tūkst. litų santaupų. Pinigų pavyko sutaupyti iš komercinių patalpų nuomos. Paskolą politikas ėmė ne namo statyboms, o komercinėms patalpoms plėsti – statė 600 kvadratinių metrų priestatą.

Trečiasis milijonierius – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas. Jis deklaravo turįs privalomo registruoti turto už 875 tūkst. litų ir beveik 145 tūkst. litų santaupų. E.Gentvilo žmonos Aušros turtas – apie 117 tūkst. litų ir beveik 55 tūkst. litų santaupų.

Pirks naują butą

Klaipėdos miesto taryboje yra ir tokių politikų, kurie, regis, vos suduria galą su galu. Neturtingiausiu galima paskelbti Ivaną Romanovą. Jis deklaravo turįs turto už 1,2 tūkst. litų ir 40 tūkst. litų santaupų. I.Romanovo žmonos Vilijos turtas gerokai didesnis. Ji nurodė, kad privalomo registruoti turto turi už 254 tūkst. litų ir yra sutaupiusi 35 tūkst. litų.

„Tiek, kiek turiu, man užtenka, – esu pavalgęs, apsirengęs, turiu darbą, tad ko daugiau ir reikia?“ – retoriškai klausė politikas.

Jis paaiškino, jog žmona turtingesnė už jį, nes įsigytas butas yra registruotas jos vardu, o kai pirko nekilnojamąjį turtą, I.Romanovas dirbo užsienyje.

„Dabar butą ruošiamės pakeisti, tad naujasis galbūt bus registruotas mano vardu ir būsiu turtingesnis“, – į ateitį žvelgė I.Romanovas.

Paklaustas, ar nekompleksuoja, jog yra neturtingiausias miesto tarybos narys, politikas patikino, kad jokio diskomforto nejaučia. Esą būtų kur kas blogiau, jei jis būtų milijonierius ir visi pirštais badytų.

„Valdžioje esu jau antrą kadenciją ir turtų nesusikroviau. Paneigiau mitą, kad visi valdžioje praturtėja, nors ir labai stengiausi“, – juokavo I.Romanovas.

Gyvena bendrabutyje

Per savo gyvenimą ne itin praturtėjo ir miesto tarybos narys Vytautas Lupeika. Jis nekilnojamojo turto deklaravo už 38 tūkst. litų, o santaupų – 14 tūkst. litų.

„Aš niekur neįrašiau skaičių, kiek vertas mano butelis bendrabutyje be vonios ir virtuvės. Galvojau, kad jį parduosiu, gausiu kokius 70 tūkst. litų ir nusipirksiu padoresnį vieno kambario butą. Bet dabar, kai tokie skaičiai paviešinti, matyt, mano planas žlugs“, – nusivylė V.Lupeika.

Jis atvirai pripažino, kad turėjo didelį butą, kuriame gyveno su žmona ir dvynėmis dukromis. Tačiau santuoka iširo ir jis, paties žodžiais tariant, pasielgė tėviškai – paliko butą žmonai ir dukroms, o pats išėjo gyventi į nedidelį butuką be patogumų.

„Parašykite, kad man labai gėda, jog esu neturtingas, negabus. Aš – toks nelaimėlis. Va visai neseniai ir banko korteles, dokumentus pamečiau“, – guodėsi V.Lupeika.

Klaipėdos miesto tarybos narių turtas*

Vytautas Grubliauskas (su žmona) – 908 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 499 tūkst. Lt.

Artūras Šulcas (su žmona) – 237 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 65 tūkst. Lt.

Vytautas Čepas (su žmona) – 1 mln. 55 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 7 tūkst. Lt.

Audronė Balnionienė**

Arūnas Barbšys (su žmona) – 260 tūkst. Lt.

Valerijonas Bernotas – 487 tūkst. Lt.

Saulius Budinas (su žmona) – 864 tūkst. Lt.

Rimantas Cibauskas (su žmona) – 1 mln. 305 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 730 tūkst. Lt.

Nerijus Čapas (su žmona) – 295 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 153 tūkst. Lt.

Eugenijus Gentvilas (su žmona) – 1 mln. 191 tūkst. Lt.

Algirdas Grublys (su žmona) – 914 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 200 tūkst. Lt.

Natalja Istomina (su vyru) – 602 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 485 tūkst. Lt.

Vytautas Lupeika – 52 tūkst. Lt.

Aleksandr Michailov (su žmona) – 138 tūkst. Lt.

Jonas Milierius – 97 tūkst. Lt.

Lilija Petraitienė – 192 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 14 tūkst. Lt.

Benediktas Petrauskas (su žmona) – 3 mln. 174 tūkst. Lt.

Vidmantas Plečkaitis (su žmona) – 399 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 41 tūkst. Lt.

Artūras Razbadauskas (su žmona) – 1 mln. 4 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 290 tūkst. Lt.

Ivanas Romanovas (su žmona) – 331 tūkst. Lt.

Irina Rozova (su vyru) – 233 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 25 tūkst. Lt.

Ramunė Staševičiūtė – 698 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 100 tūkst. Lt.

Jurij Šeršniov (su žmona) – 1 mln. 74 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 316 tūkst. Lt.

Ilma Šiaškienė (su vyru) – 242 tūkst. Lt.

Zita Šličytė – 222 tūkst. Lt.

Rimantas Taraškevičius (su žmona) – 1 mln. 514 tūkst. Lt.

Viačeslav Titov – 193 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 45 tūkst. Lt.

Audrius Vaišvila (su žmona) – 2 mln. 360 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 307 tūkst. Lt.

Vygantas Vareikis (su žmona) – 342 tūkst. Lt.

Vladimir Vlasov (su žmona) – 548 tūkst. Lt.

Mindaugas Žilys (su žmona) – 461 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 17 tūkst. Lt.

*turtas skaičiuojamas sudedant privalomą registruoti ir pinigines lėšas bei kam nors paskolintus pinigus

**turto deklaracija nepateikta, nes A.Balnionienė miesto tarybos nare tapo 2012 metų rugpjūtį

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų