Uostamiestyje augs rinkliavos ir mokesčiai: teks plačiau atverti pinigines

Klaipėdiečiams teks plačiau atverti pinigines. Miesto valdžia ketina didinti kai kuriuos mokesčius ir rinkliavas. Numatoma, kad gali augti rinkliavos už stovėjimą dydis, taip pat norima plėsti mokamo stovėjimo zonas. Planuojama kelti ir įmokas už savivaldybės biudžetinių įstaigų teikiamas paslaugas.

Didesnių pajamų poreikis

Uostamiesčio savivaldybė brėžia galimas Klaipėdos savivaldybės pajamų didinimo kryptis. Tokio darbo imtasi įvertinus tai, kad nors pastaraisiais metais į miesto biudžetą ir surinkta viršplaninių pajamų, tačiau jų nepakanka investicijoms į miesto infrastruktūrą.

Todėl nuspręsta įvertinti galimybes didinti miesto pajamas bei optimizuoti išlaidas.

Įvertinus galimus būdus numatyta, kad savivaldybės pajamos galėtų augti didinant mokesčių, vietinių rinkliavų tarifus, įmokas už savivaldybės biudžetinių įstaigų teikiamas paslaugas bei parduodant savivaldybės valdomą turtą.

Brangs stovėjimas

Šios permainos turėtų paliesti ir uostamiesčio vairuotojus. Ketinama didinti rinkliavą už automobilių statymą bei plėsti mokamo stovėjimo zonas.

Klaipėdos mieste rinkliavos už automobilių statymą tarifai yra mažesni nei Vilniuje ir Kaune.

Šiuose miestuose automobilio stovėjimo valandos kaina svyruoja nuo 0,30 iki 2,50 euro, o Klaipėdoje – nuo 0,15 iki 0,90 euro.

Pagal siūlomus pakeitimus, rinkliavos dydis mieste esančiose mokamo stovėjimo zonose turėtų padvigubėti – siekti nuo 0,30 iki 1,80 euro.

Be to, manoma, kad brangesnis automobilių stovėjimas mieste paskatins gyventojus savo kelionėms rinktis viešąjį transportą, netaršias transporto priemones.

"Mūsų sumanymas ir buvo palaipsniui didinti rinkliavas, kad žmonės keistų savo kelionės įpročius", – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus.

Plės mokamas zonas

Peržiūrėjus rinkliavos dydį, taip pat siūloma kiek praplėsti mokamo stovėjimo ribas. Vertinant šiuo metu jau vykdomus miesto tikslinės teritorijos tvarkymo darbus, zonas miesto pietų link siūloma išplėsti iki Kauno gatvės, o į miesto šiaurę – iki Malūnininkų gatvės.

"Yra siūlymų ir dėl pajūrio aikštelių. Yra įrengtos naujos, tačiau nelabai naudojamos, visi važiuoja iki pat jūros, tad galbūt kažkiek reikėtų diferencijuoti kainas. Gal, pavyzdžiui, prie jūros – brangiau, o Girulių plente esančiose aikštelėse – pigiau. Tačiau tai dar tik siūlymai", – aiškino R.Mockus.

Taip pat esama siūlymų nuo ateinančių metų įvesti naują vietinę rinkliavą už naudojimąsi savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra. Tokios rinkliavos jau yra Lietuvos kurortuose bei Vilniuje ir Kaune.

Brangs vaikų sportas

Tarp kitų numatomų savivaldybės pajamų didinimo užmojų – ir įmokų už biudžetinių sporto mokyklų paslaugas didinimas. Sportuojančių vaikų tėvams teks mokėti maždaug triskart daugiau.

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė sakė, kad šių įstaigų paslaugų įkainiai nustatyti dar prieš įvedant eurą ir yra tikrai maži – dauguma tėvų moka nė 3 eurų nesiekiantį mokestį.

Daugumos sporto šakų įmokas siūloma didinti iki 10 eurų, meninės gimnastikos, sporto aerobikos – iki 15, o plaukimo ir povandeninio plaukimo bei vaikinų krepšinio – iki 20 eurų per mėnesį.

Plačiau atverti pinigines gali tekti ne tik sportuojančių, bet ir į menus linkusių vaikų tėvams. Keičiant paslaugų įkainius, siūloma įvesti mokestį už mėnesį vietoj dabar galiojančio mokesčio už valandas.

Pokyčių – ir dar daugiau

Savivaldybės pajamų didinimo planai apima ir kitas sritis – gali brangti lankymasis kultūros įstaigose, siūloma didinti ir apsilankymo Smiltynės pirtyje kainą.

Plane numatomi komercinio nekilnojamojo turto mokesčio tarifo augimo ir kiti siūlymai.

Galimas permainas kiekvienoje srityje atskirai turės svarstyti ir joms pritarti arba atmesti miesto tarybos nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

povilas

povilas portretas
Straipsnio pradžioje rašo, kad kainos kils klaipėdiečiams. Reiškia svečiams nekils, tik kaip juos atskirs, gal pagal padangų protektorius.

Tadas

Tadas portretas
Matau daug neigiamų komentarų apie Klaipėdos savivaldybės sprendimą, nejaugi nebijos klaipėdiečių nepasitenkinimo ir nusispjaus į miestiečius ? Lai nesitiki visi tie kurie dabar sėdi savivaldybėje jog bus vėl išrinkti. Aplamai jei ne Korona į gatves reikėtų išeiti dėl Grigeo, gyventojų apmokestinimo, miesto teršimo, ... Nepriklausomybę iškovojome bet taip pat kiekvienas žmogus turi kovoti ir už savo teises.

naglas

naglas portretas
ko buduliai nestreikuojat prie parduotuvių,kur viskas brangsta
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

Daugiau straipsnių