Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiestyje įvertinta medžių būklė: dalį jų reikės šalinti

2022-10-19 14:19

Rugsėjį Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus iniciatyva buvo ištirta beveik pusantro šimto medžių keliose centrinėse miesto gatvėse. Dalį jų reikės šalinti dėl blogos būklės, kai kuriuos – dėl šaligatvio renovacijos. Panaikintų želdinių vietoje planuojama atsodinti naujus medžius.

Tyrimas: Herkaus Manto gatvėje garsiniu tomografu specialistai ištyrė 93 mažalapes liepas, iš kurių tris reikės pašalinti.
Tyrimas: Herkaus Manto gatvėje garsiniu tomografu specialistai ištyrė 93 mažalapes liepas, iš kurių tris reikės pašalinti. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Aplinkosaugos skyrius miesto gatvėse augančių medžių būklei įvertinti kasmet skiria apie 10 tūkst. eurų, vieno medžio tyrimas kainuoja apie 60 eurų.

Šiemet rugsėjį specialistai iš viso tyrė 140 medžių. Didžiausias dėmesys skirtas Herkaus Manto gatvės želdiniams, kur garsiniu tomografu, tikintis rasti tam tikrų vidinių pažeidimų, ištirtos 93 mažalapės liepos.

Nustatyta, kad trijų medžių būklė yra bloga, Kitaip tariant, žaliuoja mažiau nei pusė lajos ir daugiau nei 40 proc. kamieno yra išpuvę.

Šiuos medžius rekomenduota pašalinti.

Dar 11 liepų būklė Herkaus Manto gatvėje yra nepatenkinama, anot specialistų, medžiai yra akivaizdžiai nusilpę, stipriai pažeisti ligų ar kenkėjų, stelbiami kitų medžių.

Vietoj pašalintų medžių bus sodinami nauji.

Jei jų būklė blogės, bus siūloma šalinti ir juos.

Buvo ištirtos 27 mažalapės liepos ir Bangų gatvėje – nuo Gluosnių skersgatvio iki Baltikalnio gatvės.

Čia kai kuriuos medžius teks šalinti, nes planuojama kloti naują šaligatvį ir šie želdiniai tam trukdys.

Dar keliose gatvėse Želdinių komisijos prašymu buvo tirti pavieniai medžiai.

Esą kai vertinti sudėtinga vizualiai, pasitelkiami specialistai su garsiniu tomografu, kurio tyrimas spalvine gama parodo kamieno puvinį.

"Herkaus Manto gatvėje medžius tirti buvome pradėję jau anksčiau. Todėl šį rudenį tęsėme. Ten akivaizdžiai matoma, kad palaipsniui medžiai nyksta, tai norėjome išsiaiškinti priežastis ir esamą situaciją. Tokius tyrimus atliekame pastaruosius penkerius metus, kasmet. Toliau tirsime želdinius pagal poreikį. Norėčiau pabrėžti, kad vietoj pašalintų medžių bus sodinami nauji", – patikino Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų