Uostamiestyje prasidėjo nauja era

Klaipėdos savivaldybės posėdžių salėje vakar prisiekė 29 naujosios tarybos nariai iš 31. Du šios kadencijos politikai pirmajame posėdyje nedalyvavo. Buvo inauguruotas ir naujasis uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus. Jo pavaduotojomis tapo dvi moterys, o savivaldybės administracijos direktoriaus paskyrimas atidėtas.

„Sąžiningai ir garbingai“

Pirmąjį naujos kadencijos tarybos posėdį pradėjo Klaipėdos miesto rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas.

Sugiedojus „Tautišką giesmę“, A. Gritėnui vadovaujant, prisiekė 29 posėdyje dalyvavę tarybos nariai ir meras.

Du naujai išrinkti politikai – socialdemokratas Romaldas Sakalauskas bei „Laisvės ir teisingumo“ atstovas Henrikas Galinauskas – į posėdį neatvyko dėl objektyvių priežasčių, jie prisieks kitame tarybos posėdyje.

„Prisiekiu gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai ir garbingai atlikti savo pareigas, susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių savivaldybės gyventojų teises ir visuomenės viešuosius interesus. Tepadeda man Dievas“, – tokius žodžius, ranką ant Lietuvos Respublikos Konstitucijos padėję, ištarė naujai išrinkti politikai ir pasirašė vardinį priesaikos lapą.

Šiuos priesaikos lapus A. Gritėnas saugoti vėliau perdavė naujajam merui A. Vaitkui.

Jei bent kuris politikų būtų atsisakęs pasirašyti šį lapą ar iškreipęs priesaikos žodžius, priesaika būtų nepriimta ir tarybos narys būtų netekęs mandato.

Naujasis Klaipėdos meras A. Vaitkus prisiekė paskutinis. Po to jam iškilmingai buvo uždėta apie kilogramą sverianti sidabrinė grandinė – miesto vadovo regalija ir įteiktas Klaipėdos antspaudas.

Po inauguracijos naujojo mero pasiteiravus, ar sunki miesto vadovo regalija, A. Vaitkus atsakė: „Grandinė nesunki, pareigos sunkios.“

Trys žodžiai – „teisė“, „gebėjimas“, „atsakomybė“.

Trys esminiai žodžiai

Naujai prisiekusius miesto tarybos narius pasveikino Vyriausybės atstovė Klaipėdos ir Tauragės apskrityse Daiva Kerekeš.

„Vietos savivalda reiškia, kad vietinės valdžios organai įstatymo nustatytose ribose turi teisę ir gebėjimą tvarkyti ir valdyti pagrindinę viešųjų reikalų dalį, už tai prisiimdami visą atsakomybę ir vadovaudamiesi vietos gyventojų interesais. Trys žodžiai – „teisė“, „gebėjimas“, „atsakomybė“. Teisę jūs įgijote iškilmingai tardami priesaikos žodžius. Ar turite gebėjimą, ar sugebate prisiimti atsakomybę, teks įrodinėti kiekvieną dieną ištisus ketverius šios kadencijos metus“, – tarybos nariams kalbėjo D. Kerekeš.

Vyriausybės atstovė linkėjo, kad tų gebėjimų užtektų, nes iššūkių bus daug.

„Iššūkių turėjo ir praėjusios kadencijos taryba – pandemija, nuotolinis darbas, karas Ukrainoje. Iššūkių ir šiai tarybai teks ne vienas – juk pradėjo veikti naujas Vietos savivaldos įstatymas, yra naujas vietos savivaldos modelis. Todėl tikrai reikės susitelkimo, bendravimo, bendradarbiavimo tarp mero, tarybos, savivaldybės administracijos. Norėtųsi, kad nereikalingų iššūkių neieškotumėte tarp savęs, o visi gebėjimai ir visa atsakomybė būtų nukreipta į Klaipėdos miesto gyventojų interesus, jų problemų sprendimą, kaip ir prisiekėte tardami priesaikos žodžius“, – linkėjo D. Kerekeš.

Naujokai: beveik pusė naujai išrinktų politikų miesto taryboje dirbs pirmą kartą. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Meras pasirinko moteris

Po priesaikos paskelbta kelių valandų pertrauka, po kurios buvo tęsiamas posėdis, kurio metu išrinkti vicemerai, tiksliau, vicemerės, o balsavimas dėl savivaldybės administracijos direktoriaus atidėtas kitam tarybos posėdžiui.

Kadenciją baigęs meras Vytautas Grubliauskas turėjo du pavaduotojus. Naujasis miesto vadovas gali turėti tris, taip nubalsuota paskutiniame senosios tarybos posėdyje. Kol kas A. Vaitkus pavaduotojomis pasirinko dvi moteris.

Naujoji vicemerė – iš A. Vaitkaus komandos – 44 metų Vaida Raugelė, kuri į tarybą išrinkta trečią kartą. Jos atsakomybėje bus švietimo, sveikatos, socialinės apsaugos ir viešosios tvarkos klausimai.

Vicemerė išrinkta vienbalsiai. Už V. Raugelę balsavo ir opozicijos atstovai.

Antrasis mero pavaduotojo postas suderėtas partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovei 52 metų Linai Šukytei-Korsakei, kuri į tarybą pateko pirmą kartą. Per kelerius ankstesnius rinkimus politikė pretendavo į Klaipėdos mero postą, bet nelaimėjo.

Antrosios vicemerės atsakomybėje bus aplinkosaugos, kultūros, sporto ir kiti klausimai.

Nors Liberalų sąjūdžio atstovai ir nepalaikė L. Šukytės-Korsakės kandidatūros, už ją balsavo 19 iš 29 tarybos narių, vienas buvo prieš, o 9 susilaikė. Taigi ir antroji vicemerė išrinkta pirmame tarybos posėdyje.

Savivaldybės administracijos direktoriaus vieta pažadėta „Laisvės ir teisingumo“ atstovui.

Dienraščio duomenimis, šios pareigos turėtų būti patikėtos Vidui Karoliui, tačiau vakarykščiame posėdyje į dienotvarkę klausimas dėl administracijos vadovo paskyrimo įtrauktas nebuvo, jis atidėtas kitam tarybos posėdžiui.

Dvi naujos pavardės

V. Raugelė ir L. Šukytė-Korsakė – naujai išrinktos ir prisiekusios tarybos narės, gavusios vicemerių pareigas, neteks tarybos nario mandato.

Taryboje vietoj V. Raugelės vietą užims 70 metų Leonas Makūnas, buvęs ilgametis uostamiesčio bendrovės „Klaipėdos vanduo“ vadovas ir buvęs mero patarėjas.

Vietoj naujas pareigas gavusios „Laisvės ir teisingumo“ partijos narės L. Šukytės-Korsakės vietą taryboje turėtų užimti 28 metų Aleksej Diukin, privačios bendrovės direktorius.

Jis Vyriausiosios rinkimų komisijos paviešintoje anketoje visais klausimais, išskyrus savo gimimo datą, neatviravo, nenurodė nei tautybės, nei išsilavinimo, nei darbo patirties, nei pomėgių.

Nauji išrinktieji turėtų prisiekti kitame tarybos posėdyje.

Ši miesto taryba išskirtinė tuo, kad pusė jos narių neturi jokios politinės patirties ir Klaipėdos tarybos darbe dalyvaus pirmą kartą.

Dalis politikų patirties turi itin daug. Dešimtą kartą iš eilės į tarybą išrinktas (šįkart su komitetu „Ištikimi Klaipėdai“) buvęs ilgametis miesto vadovas Rimantas Taraškevičius. Taip pat išskirtinės patirties turi 12 metų mero poste dirbęs V. Grubliauskas.

Dar keliolika tarybos narių į tarybą išrinkti antrą ar trečią kartą iš eilės.

Pirmajame iškilmingame miesto tarybos posėdyje dalyvavęs Klaipėdos garbės pilietis, beveik ketvirtį amžiaus dirbęs uostamiesčio savivaldos struktūroje Valentinas Greičiūnas, paklaustas, kokį įspūdį jam daro naujai išrinkta taryba, atsakė: „Stebuklų nebūna, stebuklus daro tik Dievas.“

Pavaduotojos: Klaipėdos vicemerėmis patvirtintos V. Raugelė ir L. Šukytė-Korsakė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Koalicijoje – keturios jėgos

Klaipėdos taryboje daugiausia – aštuonis mandatus – per šiuos rinkimus iškovojo A. Vaitkaus vadovaujamas politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai“ (Arūnas Tuma, R. Taraškevičius, Vidmantas Dambrauskas, Jolanta Skrabulienė, V. Raugelė, Tomas Juočys ir Romaldas Idzelevičius), septynis mandatus gavo partija „Laisvė ir teisingumas“ (L. Šukytė-Korsakė, Kęstutis Bartininkas, Steponas Venckus, V. Karolis, H. Galinauskas, Sergej Mažūga ir Monika Žvinklytė), po tris – „valstiečiai“ (Jurandas Altuchovas, Algimantas Šniepis ir Raimondas Tamošauskas), taip pat socialdemokratai (V. Grubliauskas, Arvydas Cesiulis ir R. Sakalauskas).

Praėjusią savaitę Klaipėdoje tarp keturių politinių jėgų pasirašyta valdančiosios koalicijos sutartis.

Valdančiąją daugumą sudaro komitetas „Ištikimi Klaipėdai“, partija „Laisvė ir teisingumas“, „valstiečiai“ ir socialdemokratai.

Tris mandatus laimėjęs Liberalų sąjūdis (Saulius Budinas, Saulius Liekis ir Edmundas Kvederis) bei septynis mandatus turintys konservatoriai (Artūras Razbadauskas, Aušra Pacevičiūtė, Andrius Dobranskis, Andrius Petraitis, Ugnius Radvila, Laura Šaltytė-Vaisiauskė ir Aidas Kaveckis) nusprendė būti opozicijoje.

A. Vaitkus kelis kartus pabrėžė, jog į valdančiąją koaliciją kvietė visas politines jėgas, tačiau esą ne visi priėmė kvietimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bigcatwar

bigcatwar portretas
...zinote, kas stebina..Esme ir principai sest prie lovio..Kas pasikeis,reorganizatoriai ir gerio darytojos? As galiu pasakyti kas liks taip pat,tai ekonomine ir ukine veikla,keisis tik budas siekti lowio ir veiklos imitacija...

Anonimas

Anonimas portretas
Balsuokit uz Nauseda ir sita nauja mera, kuris nepasirupina sildymo isjungimo. Kas taip daro? Viskas paprastai. Kas nedare namo renovacija ir kas nerinko naujo mero, tam ir neatjungiamas laiku sildymas. Istikruju sudetinga namie kvepoti kai lauke beveik 20 ir sildymas dar duoda apie 20. As ne uz ka nebalsavau, nes gi moku mokescius ir baudas. Kodel as turiu balsuot jeigu nieko nedaroma, zmones moka milziniskas saskaitas. As uz save kalbu. Tai bukite ir jus gudri. Nebalsuokit, tegul renka parasus is benamiu.

kokia nauja

kokia nauja portretas
jaigu taryboj Grubliauską prisilipino.
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių