Pereiti į pagrindinį turinį

Už baudas nugaros neskuba lenkti

2012-05-15 17:52
Už baudas      nugaros neskuba lenkti
Už baudas nugaros neskuba lenkti / Tomo Raginos nuotr.

Už įvairius nusižengimus vietoje tūkstantinių baudų teismo skirtų viešųjų darbų imasi toli gražu ne visi pažeidėjai.

Viešieji darbai – kelių ereliams

Nors pareigūnai pripažįsta, kad galimybė atidirbti viešuosius darbus ne vieną klaipėdietį gelbsti iš finansinės duobės, tačiau iš visų šiuo metu tokią nuobaudą gavusių miestiečių – viešuosius darbus dirba tik dalis prasižengėlių.

Įsigaliojus Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimams, nuo šiol galima mainais už baudą atidirbti. Bet ne daugiau nei 400 valandų.

„Dažniausiai viešuosius darbus teismai skiria už kelių eismo taisyklių pažeidimus. Vienas pažeidėjas yra gavęs viešųjų darbų už mėgėjiškos žvejybos taisyklių pažeidimus“, – tikino Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos biuro Prevencijos skyriaus viršininko pavaduotoja Alina Vaičekauskienė.

Šiais metais teismai paskelbė 9 nutartis, kuriomis klaipėdiečiams skirta viešųjų darbų.

„Iki šiol buvo 15 įmonių ar bendrovių, kurios priimdavo tokius viešųjų darbų gavusius asmenis. Liaudiškai tariant, jie dažniausiai šluoja kiemus, tvarko aplinką. Klaipėdos kūno kultūros ir rekreacijos centras taip pat priima tokius asmenis. Ten siunčiame žmones rinkti šiukšlių ir tvarkyti stadiono aplinkos“, – aiškino A.Vaičekauskienė.

Mėgina slapstytis nuo bausmės

Dalis klaipėdiečių tebetęsia dar pernai skirtų nuobaudų atlikimą.

„Išdirbtas laikas priklauso nuo baudos dydžio. Pavyzdžiui, 350 litų bauda prilyginta 17,5 val., kitas žmogus gavo 600 litų baudą, o už tai atidirbs 30 val. viešųjų darbų“, – teigė A.Vaičekauskienė.

Nors ne už visus nusižengimus galima atidirbti viešaisiais darbais.

„Negaliu sakyti, kad visi noriai atidirba, yra tokių, kurių tenka ieškoti. Dažnai būna, kad mėginama išsisukti išvažiuojant į užsienį. Tačiau tokiems reikia priminti, kad vis tiek reikės atlikti bausmę“, – tikino A.Vaičekauskienė.

Rekordininkė šaiposi iš baudų

Viena klaipėdietė už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis bausta keletą kartų, o baudų suma pasiekė 175 tūkst. litų. Tačiau ši pažeidėja teisėjų širdis minkština virkavimais, kad augina nepilnamečius vaikus.

Pinigines baudas pakeitus viešaisiais darbais, ši romų tautybės atstovė tik šaiposi – ji nėra išdirbusi nė vienos valandos.

„Moteris tris kartus yra bausta 40 tūkst. litų baudomis. Tačiau kiekviena nuobauda buvo keista į 400 valandų viešųjų darbų. Už tris nuobaudas susidaro 1,2 tūkst. valandų. Dar ji yra bausta 35 tūkst. litų bauda, kuri prilyginta dar 400 valandoms viešųjų darbų. Jai skirta ir 20 tūkst. litų bauda, o kartą paskirtas areštas, kuris taip pat pakeistas į viešuosius darbus“, – tvirtino A.Vaičekauskienė.

Visų šių bausmių moteris nėra atlikusi ir vėl pastebima užsiiminėjanti tuo pačiu.

„Teko kreiptis į teismą, – mėginome aiškinti, kad už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis moteris skirtų bausmių neatlieka. Tačiau ji visuomet skundžiasi, jog augina mažamečius vaikus“, – prisiminė pareigūnė.

Yra ir tokių klaipėdiečių, kurie mielai imasi gatvių šlavėjų darbo, tik nuoširdžiai prašo, nešluoti tų namų kiemų, kuriuose jie patys gyvena.

„Pernai teismas 64 nutartimis paskyrė viešųjų darbų. Iš visų pažeidėjų atidirbo 55 asmenys. Devyniems nuobauda dar nėra pasibaigusi ir jie tebedirba“, – teigė A.Vaičekauskienė.

Trūksta vietų

Kita dalis prasižengėlių viešųjų darbų gauna už baudžiamojo kodekso pažeidimus.

„Tokios nuobaudos dažniausiai skiriamos už smulkias vagystes. Per tris šių metų mėnesius viešųjų darbų paskirta 13 žmonių. Iš jų trys jau atliko bausmę. Dviem žmonėms už viešųjų darbų vengimą nuosprendis buvo pakeistas į areštą arba baudą. Vienas žmogus išbrauktas iš sąrašų, nes nuteistas už kitą nusikaltimą“, – tikino Kalėjimų departamento Klaipėdos regiono pataisos inspekcijos inspektorė Vika Ostrovskaja.

Pasak pareigūnės, šešios valandos viešųjų darbų yra prilyginamos vienai parai arešto arba 1 minimaliam gyvenimo lygio dydžiui baudos (130 litų).

„Viešieji darbai atliekami 15-oje įstaigų. Tačiau šiuo metu tokius pažeidėjus atsisakė priimti Respublikinė Klaipėdos ligoninė bei Šv. Kazimiero parapijos “Caritas", – teigė V.Ostrovskaja.

Ypač populiaru prasižengusiems nepilnamečiams skirti viešųjų darbų ligoninėse ar senelių globa užsiimančiose įstaigose.

„Be laisvės apribojimo skiriamos bausmės prižiūrėti senelius ar neįgalius asmenis. Mums tampa problema surasti vietų, kur nuteistieji galėtų dirbti tokius darbus“, – tikino pareigūnė.

Šiuo metu tik Klaipėdos medicininė slaugos ligoninė ir Marijos Taikos Karalienės bažnyčios parapijos „Caritas“ priima tokius asmenis.

„Labai džiaugiamės Klaipėdos miesto globos namų iniciatyva, jie priima dirbti viešųjų darbų“, – pastebėjo V.Ostrovskaja.

Kadaise vaikų namuose įdarbinti teisti asmenys ėmė kelti nepasitikėjimą, todėl jų paslaugų atsisakyta.

„Juk tai gali būti nuo priklausomybių kenčiantys žmonės“, – teigė moteris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų