Už provokacijas – byla

Vakarų Lietuvą apraizgęs provokatorių tinklas ragina stoti į kovą už tautinę ir socialistinę revoliuciją. Proklamacijos gyventojų pašto dėžutėse, užrašai ant pastatų ir tvorų tvoskia prosovietiniu dvoku, o specialistai tokioje veikloje įžvelgia rimtas grėsmes nacionaliniam saugumui.

Vakarų Lietuvą apraizgęs provokatorių tinklas ragina stoti į kovą už tautinę ir socialistinę revoliuciją. Proklamacijos gyventojų pašto dėžutėse, užrašai ant pastatų ir tvorų tvoskia prosovietiniu dvoku, o specialistai tokioje veikloje įžvelgia rimtas grėsmes nacionaliniam saugumui.

Tikslas – pasienis?

Analizuojant taškus, kuriuose yra platinami antivalstybiniai pareiškimai, dėliojasi pasienio ruožo miestų trajektorija – nuo Klaipėdos iki pat Jurbarko. Kam ir kodėl prireikė kiršinti tautą prieš ES, NATO, eurą ir Vakarų civilizaciją, ėmėsi tirti Valstybės saugumo departamentas ir Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Pirmosios proklamacijos, pasirašytos tautinių socialistų judėjimo vardu, pradėjo sklisti Šiauliuose. Vėliau jų pasirodė ir gretimuose rajonuose. Dėl šių pranešimų Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą.

Tačiau netrukus raginimai kilti į socialistinę revoliuciją pasirodė Jurbarke ir Tauragėje.

Praėjusią savaitę revoliucines idėjas imtasi platinti ir pamaryje.

Raudonų dažų užrašas "JAV, NATO – pasauliniai teroristai ir okupantai lauk iš Lietuvos" atsirado centrinėje Kintų miestelio gatvėje. Ant renovuojamo namo tvoros užrašas buvo išbraižytas naktį, kintiškiai jį išvydo tik prašvitus.

"Užrašas yra gana didelis, ant trijų medžio plokščių. Viduriniąją plokštę mes apvertėme, liko kitos dvi. Negalime gadinti plokščių, nes rangovai nori jas panaudoti renovuojamo daugiabučio vidaus darbams", – pasakojo Kintų seniūnas Antanas Kližentis.

Dangstosi bendruomene

Vietos gyventojai nujaučia, kieno iniciatyva atsirado užrašas, tačiau laukia, kol veiksmų imsis policija.

"Ne tik užrašas, bet ir atsišaukimai prieš eurą ir prieš NATO buvo pasirodę. Prieš dvi savaites prie daugiabučių ir Vydūno kultūros centro buvo prikalinėti lapeliai prieš eurą. Po trijų dienų atsirado atsišaukimai prieš NATO. Ir viskas vyksta naktimis", – tikino seniūnas.

Tokius pat lapelius išvydo ir šilutiškiai. Visas šiame rajone platintas proklamacijas ženklino tas pats herbas – sukryžiuotas kūjis ir kardas, apjuostas varpų ir dantračių juosta.

"Tai yra užrašai prieš valstybę. Kintiškiai pasipiktinę. Tai tiesiog šovinizmas. Niekas to netoleruos. Pikčiausia tai, kad šis judėjimas prisidengė kintiškių bendruomenės vardu, kai vyko kovos dėl skalūnų dujų. O tie asmenys net nepriklauso Kintų bendruomenei. Tačiau reikia visuomet stebėti, ką tokie paukšteliai čiulba", – nuomonę išsakė Kintų seniūnas.

Atsišaukimų banga nusirito ir iki Klaipėdos. S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje ant 11 numeriu pažymėto namo atsirado užrašas "NATO – teroristai". O ant Herkaus Manto gatvės viaduko sienos puikuojasi užrašas "JAV – teror".

Veikia pagal signalus

Svarstydamas, kodėl pasienio miesteliai taip masina ultranacionalistus, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas tikino, jog pastarųjų savaičių įvykių chronologija leidžia daryti išvadą, kad tam tikros piliečių grupės itin suaktyvino savo veiksmus.

"Duota komanda tiems žmonėms aktyvuotis. Jie tebedirba pagal Vladimiro Putino komandos signalus. Ta jų veikla kažkam gali atrodyti kvaila ir nerandanti sau vietos. Tačiau ne turinys čia yra svarbu, o pats faktas. Tai ne informacinė kova, o informacinė diversija", – tikino Seimo narys.

Pasak A.Anušausko, proklamacijų platinimas veikiausiai net neturi tikslo kaip nors paveikti vietos gyventojus.

"Diversija turi konkretų tikslą – sukurti faktus. O faktus reikia kurti apie tariamą pasipriešinimo judėjimą. Kad atėjus laikui, tam tikru momentu, galima būtų ištraukti menamus faktus ir aiškinti, kad štai Klaipėdoje ar visoje Vakarų Lietuvoje vyksta piliečių judėjimai, platinami atsišaukimai", – tikino A.Anušauskas.

Politikas spėjo, kad pamaryje ir pajūryje atsišaukimai platinami ne rusų kalba.

"Apdairiai rusakalbiai žmonės net nėra įtraukiami. Kuriamas tam tikras kontekstas. Viskas turi būti daroma lietuvių rankomis. Veikiausiai rusų kalba tokie pareiškimai niekada ir nebus platinami. Tai nėra informacinis karas, tai informacinė diversija, kurianti tariamo pasipriešinimo valstybingumui faktus. Ir aš matau realias grėsmes nacionaliniam saugumui", – tikino analitikas.

Domina tik Vakarų Lietuva

A.Anušausko teigimu, pagal gaunamus signalus matyti, kad kol kas aktyviausiai veikiama tik Vakarų Lietuvoje.

"Buvo signalų iš Šiaulių ir Panevėžio, vienas atvejis ir Vilniuje fiksuotas. Tačiau iš Vakarų Lietuvos ateina daugiausia pranešimų. Viso to ignoruoti negalima, kalbėti apie tai reikia ir įvertinti reikia. Tai – antivalstybinė veikla", – tikino A.Anušauskas.

Politikas įžvelgė sąsajų su pogrindinės komunistų partijos veiklos metodais iki 1940 metų.

"Komunistai tuo metu įrodinėjo, kad Lietuvos valstybė yra fiktyvi, nepriklausomybės nėra. Modelis kartojasi. Vėliau bus sukurtas komitetas, kuris norės dalyvauti rinkimuose ", – pabrėžė pašnekovas.

Seimo narys tikino, kad šiuo konkrečiu atveju žodžio laisvės ir demokratijos korta negalima pasinaudoti.

"Žodžio laisvė turi savo autorius, o ne anonimus. Ignoruoti tokių dalykų negalima. Bet kurios Rusijos specialiųjų tarnybų agentūros tikslas yra turėti ne mokamą, o idėjinę agentūrą", – reziumavo politikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ESAM VAKARŲ KOLONIJA

ESAM VAKARŲ KOLONIJA portretas
O PARSIDAVUSI OLOGARCHINĖ VALDŽIA PATI PAŽEIDINĖJA ĮSTATYMUS. ''Tas, kas kūrė organizacijas ar ginkluotas grupes, turinčias tikslą neteisėtu būdu pakeisti Lietuvos valstybės konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę, pažeisti teritorijos vientisumą, arba dalyvavo tokių organizacijų ar grupių veikloje, baudžiamas laisvės atėmimu nuo trejų iki dešimties metų. '' VISA TAI KAS APRAŠYTA DARO PARAZITINĖ VALDŽIA.TODĖL LIETUVIAI PRIVALO PRIEŠINTIS NETEISYBEI.TAS YRA PARAŠYTA LR KONSTITUCIJOJE.

Grybauskaite teisim

Grybauskaite teisim portretas
uz tycini konsticucijos lauzyma , lanzbergiu seima irgi , su turto konfiskavimu , prichvatizuota turta nacionalizuosim .beje reikia pasirupinti , kad ivykus kokiai nesamonei tie velniai nespetu pabegti ..

lietuvis

lietuvis portretas
be abejo Lietuva yra okupuota , bet sulauke rinkimu istaisysim ta klaida , surengsim referenduma , isstosim is ES .. Laisve Lietuvai ! ai beje i ES istojom neteisetai , reikejo 75% balsu , o surinko ir nupirko tik 57%
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių