Pereiti į pagrindinį turinį

Už vaikui nusuktą ausį – į kalėjimą (papildyta)

2010-08-19 07:00
Apsauga: už fizinio skausmo sukėlimą vaikams suaugusieji baudžiami griežtomis bausmėmis.
Apsauga: už fizinio skausmo sukėlimą vaikams suaugusieji baudžiami griežtomis bausmėmis. / Tomo Raginos nuotr.

Drausminti svetimus vaikus nepatartina. Tai rodo ne vienas pastaruoju metu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl smurto prieš mažamečius. Ko gero, ne retesni atvejai, kai tėvai baiminasi dėl savo vaikų saugumo, nes juos terorizuoja nepakantūs kaimynai.

Papurtė ir iškoneveikė

Netoli Žardės prekybos centro gyvenanti šeima, kurioje auga septynerių ir dešimties metų berniukai, šiomis dienomis keliskart kvietė policiją prašydami apginti nuo agresyvaus pagyvenusio kaimyno. Nesantaika tarp suaugusiųjų prasidėjo, kai kaimynas aprėkė ir supurtė vaiką.

40-metis vyras dalijosi baime dėl savo vaikų likimo ir abejonėmis, ar pareigūnai padės apsaugoti juos nuo piktojo kaimyno.

„Aną savaitę pastebėjau, kad mano dešimtmetis sūnus nesiveržia į kiemą. Pajutau, kad jis kažko baiminasi. Penkias dienas jis taip ir tupėjo namuose, kol galiausiai pavyko išklausti, kas atsitiko. Vaikas nenoromis papasakojo, kad vieną vakarą į kiemą išbėgo piktas kaimynas, stvėrė jį už rankos, nutempė į laiptinę, papurtė ir iškoneveikė. Berniukas tikino tąkart nieko blogo nedaręs, nors kieme išdykavo visas būrys vaikų“, – pasakojo klaipėdietis.

Sužinojęs sūnaus baimės priežastį vyras nuėjo pasikalbėti su kaimynu. Pokalbis buvo trumpas – pagyvenęs apie 65 metų vyras pažėrė keletą bjaurių keiksmažodžių.

Kiemas griaudėjo nuo keiksmų

Vaiko tėvas nusprendė apskųsti kaimyną. Tiesa, pareiškime policijai jis nurodė, kad sūnus patyrė psichologinį smurtą, mat nuo papurtymo ant vaiko kūno žymių neliko.

„Supratau, kad pareigūnai jau kalbėjo su piktuoju kaimynu, nes antradienį vakare kiemas griaudėjo nuo jo keiksmų. Stovėdamas kieme jis šūkavo, kiek turėjo sveikatos. Keikėsi ir vis minėjo mano vardą. Išėjau ir aš į kiemą. Tiesiai į veidą jis man išrėkė, kad dingčiau, ir iškoneveikė. Nenorėjau kibti jam į atlapus, esu gerokai jaunesnis, man tai garbės nepadarytų. Kaimynas grįžo į namą, o kai vėl išėjo į kiemą, rankoje nešėsi kažkokį strypą, įvyniotą į polietileno maišą. Tuo daiktu trenkė man į pilvą. Antradienį vakare kelis kartus kviečiau policiją. Bet kas iš to? Kaimynas pasislėpdavo savo bute, – pasakojo dviejų sūnų tėvas. – Dėl savęs nebijau. Pats galiu apsiginti, bet vaikai to žmogaus bijo, todėl norėčiau, kad kaimynas būtų sudrausmintas teisėtais būdais.“

Pareigūnai kol kas nenusprendė, kaip pasielgti, nes jiems dar nepavyko pasikalbėti su pensininku.

Dėl antausio – už grotų

Kitas klaipėdietis baiminasi, kad nemalonumai, kurie prasidėjo apgynus sūnų, gali sugriauti visos šeimos gyvenimą.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas nagrinėja bylą, kurioje šis vyras kaltinamas sukėlęs fizinį skausmą mažamečiui.

Tai vyrui gresia laisvės atėmimu iki dvejų metų. Jokios kitos bausmės įstatymas nenumato.

Situacija, į kurią pateko žmogus, – banali. Daugiabučio namo kieme žaidę vaikai susipešė. Tėvas pamatė mušamą ant žemės pargriautą sūnų ir pripuolė jo gelbėti: išskyrė mušeikas ir sūnaus priešininkui skėlė antausį.

Nepilnametis pasiskundė tėvams, o šie įdavė vyrą policijai. Tolimesnė įvykių eiga neprieštarauja įstatymui: pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, o įtariamajam skyrė sankciją – rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Užsienyje uždarbiaujantis vyras tokiu būdu neteko galimybės grįžti į darbą ir šeima liko be pajamų, o ir darbdavys svetimoje šalyje darbo vietos lietuviui nelaiko.

Teismo posėdžių metu kaltinamuoju vadinamas klaipėdietis nesulaiko ašarų. Jis norėtų taikytis, bet kita pusė to nenori. Net jei teismas skirtų jam lygtinę bausmę, išvažiuoti dirbti bausmės atidėjimo laiku nuteistasis negalės.

Vaiką murdė į tvenkinį

Antausis, ko gero, tik menkniekis, palyginti su 11-mečio berniuko patirtu stresu, kai draugo tėvai jį murdė į tvenkinį, reikalaudami prisipažinti pavogus mobiliojo ryšio telefoną.

Savaitgalį grupė berniūkščių iškylavo prie tvenkinio netoli Vilhelmo kanalo. Iškylos metu vienam vaikui dingo telefonas. Jis įtarė berniūkštį, kurį apskundė savo tėvams.

Šie nusivežė jį į įvykio vietą ir grasindami nuskandinti reikalavo prisipažinimo. Berniukas tikino nevogęs ir net kankinamas neprisipažino.

„Suaugusieji pakankamai dažnai netinkamais būdais drausmina svetimus vaikus. Žmonėms reikėtų įsisąmoninti, kad laikai, kai bet kuris suaugęs sukdavo ausį neklaužadai, jau seniai praėjo. Vaikų teisių dabar privalu paisyti. Priešingu atveju gresia baudžiamoji atsakomybė. Mieste yra ne vienas žmogus, nuteistas už skausmo sukėlimą vaikui“, – aiškino 2-ojo policijos komisariato vyriausiasis tyrėjas Albinas Misevičius.

Statistika graudina

Šiemet Klaipėdos apskrityje policijoje oficialiai užfiksuoti 48 smurto prieš mažamečius atvejai. 16 iš jų užregistruoti Klaipėdoje.

Teismus pasiekė 21 byla, kuriose suaugusiesiems teks atsakyti už fizinio skausmo sukėlimą vaikams. Septyniose bylose kalbama apie tokio smurtavimo atvejus uostamiestyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų