Uždavinys politikams – nustatyti, kiek išgeria rajono karvės, vištos

Miesto tarybos nariams teko neįprasta užduotis – jie turi nustatyti, kiek vandens išgeria Klaipėdos rajone auginamos vištos, karvės, arkliai ir kiti gyvūnai.

Taip pat siūloma patvirtinti augalų laistymui reikalingo vandens normas.

„Kodėl reikia nustatyti, kiek vandens išgeria Klaipėdos rajono karvė ar višta?“ – stebėjosi Klaipėdos miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai.

Uostamiesčio savivaldybės Socialinės infrastruktūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė aiškino, kad šį sprendimą inicijavo bendrovė „Klaipėdos vanduo“.

Įmonė vandenį tiekia ne tik Klaipėdos miestui, bet ir rajonui.

„Centralizuotai tiekiamas vanduo gali būti naudojamas ne tik buitinėms reikmėms, bet ir augalams laistyti ar gyvūnams girdyti. Todėl ir siūlome nustatyti normas“, – aiškino vedėja.

Nustačius normas, bus galima suskaičiuoti, kiek suvartota vandens augalams laistyti ir gyvūnams girdyti, kai vartotojas neturi skaitiklio ar šis sugedęs, yra pasibaigęs įrenginio patikros laikotarpis.

V.Gembutienė pabrėžė, kad gyventojams suvartojamo vandens normos jau yra nustatytos seniai. Vartotojai, kurių butuose nėra įrengtas apskaitos prietaisas, per mėnesį turi sumokėti už 7 kub. metrus vandens. Kai kurie miesto tarybos nariai piktinosi, kad nustatytos normos yra per didelės.

„Žinau penkių asmenų šeimą, kuri gyvena bute ir jame nėra įrengta skaitiklio. Jiems vandens suvartojimas skaičiuojamas pagal normą. Vadinasi, jie per mėnesį suvartoja 35 kub. metrus vandens, nors reali situacija yra kitokia. Sąskaitos – milžiniškos. Normos tikrai yra per didelės“, – piktinosi politikas Vytautas Lupeika.

Jam paaiškinta, kad šie vartotojai gali įsirengti vandens skaitiklius. Tai nemokamai daro įmonė „Klaipėdos vanduo“.

„Būtų idealus variantas, jei visur suvartoto vandens apskaičiavimas vyktų pagal apskaitos prietaisus. Tačiau kai kur įrenginių nėra. Pasitaiko, jog skaitikliai sugenda ir vandenį tenka skaičiuoti pagal normą. Pastarosios yra didesnės nei realus vandens suvartojimas. Tą rodo ir tai, kad Klaipėdos butuose, įrengus skaitiklius, vandens suvartojimas labai sumažėjo“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vyriausiasis specialistas Skirmantas Adašiūnas.

Diskusijas nutraukė miesto tarybos narys Algirdas Grublys: „Siūlau greičiau patvirtinti, kiek geria rajono vištos“. Komiteto nariai pritarė sprendimo projektui. Jį dar turės tvirtinti miesto taryba.

Kai kurios siūlomos vandens normos:

Vandens, skirto gyvuliams girdyti, normos (litrai per parą):

Žirgas arba arklys – 45

Melžiama karvė – 60

Bulius arba mėsinė karvė – 45

Veršelis (iki 6 mėn.) – 12

Paršavedė su paršiukais – 42

Avis arba ožka – 7

Ėriukas arba ožiukas – 4,2

Šuo ar lapė 5

Triušis – 2,1

Žąsis ar antis – 1,4

Kalakutas – 1

Višta – 0,7

Viščiukas – 0,3

Augalų laistymui skirto vandens normos (kvadratiniam metrui litrai per parą):

Vaismedžių laistymas – 10

Gėlynų laistymas – 5

Žolynų laistymas – 4

Lauko daržovių laistymas – 4



NAUJAUSI KOMENTARAI

užsirakino

užsirakino portretas
komikai,matyt,dėl to ir užsirakino,kad žmonės neužpultų ,darant tokias nesąmones........kada triušis išgėrė per parą du litrus su viršum...nesu mačiusi.Valgo žolytę graužia burokus,morkas...jie vandens beveik iš viso nevartoja......Dieve iš viso koks valdžios ir Vandentiekio darbuotojų nupezėjimas Gėda. Gaila gyvūnų augintojų,ar valdžia supranta juos,kiek jie vargsta,kiek reikia dirbti,kol užauginą gyvūną??? Baltarankių išmonės.Gėda.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių