Pereiti į pagrindinį turinį

Užlietiems Klaipėdos gyventojams – viltis

2016-01-11 13:00

Uostamiesčio valdžia ir vandentiekininkai svarsto, kaip padėti Liepojos gatvės gyventojams, kurių namus periodiškai užlieja vanduo. Manoma, kad tai lemia persipildęs Mumlaukio ežeras.


 

Uostamiesčio valdžia ir vandentiekininkai svarsto, kaip padėti Liepojos gatvės gyventojams, kurių namus periodiškai užlieja vanduo. Manoma, kad tai lemia persipildęs Mumlaukio ežeras. Svarstoma, kur galėtų nutekėti jo vanduo, kad būtų išvengta tokių problemų.

Prieš šventes vėl patvino

Paskutinį kartą Liepojos gatvės gyventojai dėl patvinusių namų skundėsi prieš šventes. Vanduo užliejo jų rūsius. Gyventojai įsitikinę, kad dėl to kaltas Mumlaukio ežeras.

Su tokiomis problemomis Liepojos gatvės gyventojai susiduria jau kelerius metus. Periodiškai vis užliejami jų namai. Vanduo klaipėdiečiams pridaro daug nuostolių.

Praėjusią savaitę Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda šią problemą aptarė su įmonės „Klaipėdos vanduo“ atstovais.

Šią bendrovę paskutinio posėdžio metu miesto taryba paskyrė lietaus nuotekų tinklų tvarkytoju. Iki šiol įmonei ši funkcija nebuvo pavesta.

„Susitikę įvertinome situaciją. Svarstėme galimybes, kaip išspręsti Mumlaukio ežero perspildymo problemą, kad nebebūtų užtvindyti individualūs namai“, – pasakojo direktorius.

Anot L.Dūdos, iš Mumlaukio ežero reikia nuvesti trasą į lietaus kanalizacijos tinklus, aplenkiant sklypus, kurie yra užtvindomi. Tada iš persipildžiusio Mumlaukio ežero vanduo galėtų nutekėti, nesukeldamas problemų gyventojams.

Trasa – į Kretingos gatvę

Įmonės „Klaipėdos vanduo“ atstovai pasiūlė du variantus, kaip tai būtų galima padaryti. Pirmasis kelias nurodo, kad iš Mumlaukio ežero nutekėjimo trasą būtų galima nuvesti į lietaus kanalizacijos tinklus Liepojos gatvėje. Tačiau, anot L.Dūdos, šio varianto gali nepavykti įgyvendinti.

„Reikia įvertinti, kokie yra nuolydžiai Liepojos gatvėje. Gali būti, kad lietaus kanalizacija prasideda aukščiau, nei yra Mumlaukio ežeras. Artimiausiu metu įmonės „Klaipėdos vanduo“ darbuotojai turėtų atlikti matavimus“, – tvirtino vadovas.

Tad veikiausiai vandens nutekėjimo trasą iš Mumlaukio ežero reikės vesti į Kretingos gatvę ir prijungti prie šios arterijos lietaus nuotekų tinklų. Trasą galvojama kloti per Dailės gatvę.

Tačiau baiminamasi, kad ir šiuo atveju bus susidurta su sunkumais, nes gatvelė bus užstatyta namais.

„Reikės nuvažiuoti ir pasižiūrėti, kokia yra reali situacija. Dabar vertinome pagal planus, bet neaišku, kada jie daryti“, – tvirtino direktorius.

Preliminariais skaičiavimais, šie darbai galėtų atsieiti nuo 30 iki 45 tūkst. eurų. Metro trasos paklojimas be asfalto dangos kainuoja apie 100, su pastarosiomis – 150 eurų. Reikėtų apie 300 metrų ilgio trasos.

Kalti ir gyventojai

Pasak L.Dūdos, gyventojai ir patys kalti, kad jų namus užtvindo. Jie yra užėmę griovį, kuris driekiasi palei Liepojos gatvę. Šis buvo padarytas tam, kad vanduo iš Mumlaukio ežero juo nutekėtų iki Šiltnamio gatvės, tada čia esančiu grioviu – į Kretingos gatvę, o iš čia – į Danės upę.

„Šioje vietoje kažkada buvo sodai. Į juos patekti buvo galima centralizuotai iš Kretingos gatvės. Dabar visi iš savo sklypų įsirengė įvažas į Liepojos ir Šiltnamių gatves. Po įvažomis savo iniciatyva paklojo vamzdžius, tačiau šie nėra kokybiški ir tinkami. Todėl ir kyla problemų“, – kalbėjo direktorius.

Anot vadovo, pasitaiko atvejų, jog kai kurie žmonės užkemša vamzdžius vasarą, kad būtų vandens, o žiemą, matyt, pamiršta atkimšti. Dėl to taip pat kyla bėdų.

„Būtinai reikia kažką galvoti tame rajone. Spręsime problemą. Pirmiausia Mumlaukio ežero persipildymo, o tada imsimės rajono kanalizavimo. Juk čia nėra įrengtos kanalizacijos, nes buvo sodai. Kai kuriems žmonėms bėdų sukelia ir lietus“, – tvirtino pašnekovas.

L.Dūda vylėsi, jog užteks vietos vamzdžiams pakloti, nes kai kurios gatvės taip užstatytos, kad jiems vietos nebelieka. Tokia yra Šiltnamių gatvė.

Susitikimo metu aptarta ir Tauralaukyje esančios Kadagių gatvės problema. Ten yra įduba, į kurią pribėga daug vandens. Kadangi gatvė buvo išasfaltuota, šis stovi ir sunku pravažiuoti.

„Ieškosime, kur artimiausia kanalizacija, kad galėtume nuvesti nutekėjimą“, – tvirtino direktorius.

Kalbėta ir daugiabučių kiemus, kuriuose nuolat susidaro pelkės. Bus ieškoma sprendimų, kaip išspręsti ir šią problemą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų