Neblaivių vairuotojų pasiteisinimai stulbina pareigūnus

Sulaikytų neblaivių vairuotojų pasiteisinimai nuolat stulbina pareigūnus. Vieni aiškina, kad išgėrė tik kefyro ar giros, kiti prisipažįsta vartoję labai mažą kiekį alkoholio. Pasitaiko ir tokių, kurie prieš sėsdami prie automobilio vairo bando išsiblaivyti buitinėmis priemonėmis, tačiau dažniausiai jų mėginimai nebūna sėkmingi.

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininko Aurelijaus Jankausko, prie vairo sulaikytų neblaivių vairuotojų pasiteisinimai būna patys įvairiausi.

Vieni tikina, kad tai vakarykštės dienos pasekmė, kiti pasakoja buvę pas odontologą ar burną skalavę tam tikru skysčiu.

Tikrinant vairuotojų blaivumą, būna, kai alkoholio matuoklis promilių tarsi ir nefiksuoja, tačiau neadekvatus vairuotojo elgesys pareigūnams kelia įtarimų.

„Tokiu atveju asmuo vežamas į artimiausią įstaigą, kur patikrinama, ar jis nėra apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų“, – teigė A. Jankauskas.

Kelių policijos viršininkas pasakojo, kad tarp vairuotojų buvo pasklidęs mitas, jog nežymus girtumas gali būti fiksuojamas išgėrus kefyro ar giros, tad vairuotojai buvo pradėję teisintis šiais nekaltais gėrimais.

Gastroenterologė Jurgita Balčiūnienė patvirtino, kad giroje ir kefyre gali būti etanolio, kuris ir lemia promilių kiekį, tačiau poveikis turėtų būti labai nežymus.

Nėra tokio stebuklingo maisto ar gėrimo, kuris staiga sumažintų alkoholio koncentraciją kraujyje.

Gydytoja paminėjo, kad kai kurie klaidingai mano, jog tam tikras maistas gali sumažinti esamą alkoholio kiekį kraujyje.

„Maistas negali neutralizuoti ar pašalinti alkoholio iš kraujo, jis pasitarnauja kaip fizinis barjeras, trukdydamas alkoholiui iš skrandžio keliauti toliau virškinamuoju traktu, taip sulėtindamas absorbciją“, – aiškino J. Balčiūnienė.

Pasak gydytojos, yra mitų, kad kava ir vanduo gali išblaivyti, tačiau kavos ir alkoholio vartojimas kartu gali dar labiau pakenkti sveikatai.

Anot medikės, kava apskritai neturėtų būti vartojama su alkoholiu, nes abiejų vartojimas vienu metu didina dehidratacijos riziką.

„Nors vartojant alkoholinius gėrimus, vandenį gerti reikia, tačiau jis tikrai neišblaivo, vanduo mažina intoksikacijos simptomus, bet esamos alkoholio koncentracijos kiekio organizme nepakeičia. Nėra tokio stebuklingo maisto ar gėrimo, kuris staiga sumažintų alkoholio koncentraciją kraujyje“, – pabrėžė J. Balčiūnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pas

Pas  portretas
Vokiečius girtumas lengvinanti aplinkybė jei nežinojot, ne iš gero gyvenimo lakama ir sėdama už vairo

To Neveltui

To Neveltui portretas
Spaudžiu tau kraba, dar yra mąstančių žmonių, ypač apie tas pusę baudos, kur kažkoks asilas nufotkino ir nusiuntė į epolicija neisiaiskinus aplinkybių.

Joo

Joo portretas
Alkoholis yra maisto produktas o policija tyčiojasi iš jį vartojančių.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių