Vairuotojų laukia permainos: Palangoje brangs automobilių statymas

Savaitgalį Palangoje vairuotojų laukia permainos. Nuo šio šeštadienio įsigalioja rinkliava už automobilių statymą. Šiemet keičiasi rinkliavos dydis, be to, apmokestinta daugiau stovėjimo aikštelių. Poilsiautojai raginami neprarasti budrumo – problemų dažniausiai kyla atvykusiesiems iš mažesnių miestų.

Brangs žalioji zona

„Mes nesame baudėjai. Mūsų tikslas – užtikrinti tvarkingą eismą. Visi kelio ženklai, galiojantys Lietuvoje, taip pat galioja ir Palangoje. Bet žmonės atvažiavę užsimiršta, atsipalaiduoja ir ženklų nebestebi“, – juokėsi Palangos miesto rinkliavų centro direktorius Bronius Martinkus.

Automobilį valandai palikus žaliojoje zonoje, šią vasarą teks mokėti du eurus. Praėjusią vasarą valanda stovėjimo šioje zonoje dar kainavo 1,7 euro.

„Labai populiarios vietos. Tas mokestis žmonių nebegąsdindavo, ir jie okupuodavo miesto centrą. Pakėlus kainą mašinos turėtų pasiskirstyti į pakraščius“, – teigė B.Martinkus.

Kitų spalvų zonose rinkliava nesikeičia. Palikti mašiną raudonojoje zonoje valandą ir toliau kainuos 1,2 euro, geltonojoje – 0,6 euro.

Siekiant sumažinti mašinų srautus, atsiranda dvi mokamos vietos Šventojoje. Topolių g. 4 esančioje aikštėje palikti automobilį valandai kainuos 2 eurus, Antano Valiuškos skersgatvyje – 1,2 euro.

Taip pat apmokestinta Nemirsetoje prie jūros esanti stovėjimo aikštelė.

„Liaudyje ta vieta vadinama įvairiai, bet oficialiai tai yra Klaipėdos plento atkarpa nuo 7C numeriu pažymėto namo iki jūros“, – paaiškino centro vadovas.

Aikštelė priskirta raudonajai zonai, čia mokestis sieks 1,2 euro.

Teisinasi įvairiai

Palangoje automobilių stovėjimas kasmet apmokestinamas nuo gegužės 15 d. iki rugsėjo vidurio.

Centro direktorius sakė, kad rinkliava vietiniams rūpesčių nekelia. Tačiau atvykę atostogautojai dažnai pamiršta susimokėti arba tikisi nepatekti į kontrolierių akis.

„Populiariausias pasiteisinimas, kad vaikas atidarė duris ir vėjas nupūtė lapelį. Kitas variantas – užmiršo, įsidėjo į kišenę ar piniginę. Nors ant lapelio labai aiškiai parašyta, kad jis turi būti padėtas matomoje vietoje už priekinio lango“, – pasakojo B.Martinkus.

Poilsiautojai dažnai teisinasi nemokėję, nes esą paliko mašiną trumpam – vos minutei.

„Bet to negali būti. Kontrolierius pirmiausia patikrina, ar nesusimokėjai programėle. Po to jis turi nufotografuoti mašiną iš priekio, iš galo, kad matytųsi kelio ženklas. Tada surašyti lapą. Tai trunka tikrai daugiau nei minutę“, – tikino centro vadovas.

Pernai – rekordinis sezonas

Palangoje užmaršūs poilsiautojai nėra baudžiami. Jei kontrolierius neranda lapelio ir nemato, kad stovėjimas apmokėtas telefonu, savininko mandagiai paprašoma pakloti 12 eurų vietinę rinkliavą už nenustatytą stovėjimo laiką.

„Sunkiausia yra su tų miestų ir miestelių, kuriuose nėra automobilių statymo mokesčio,  gyventojais. Jie nepratę ir sunkokai įsivaizduoja, kaip tai veikia. O su atvykusiaisiais iš didžiųjų miestų – Klaipėdos, Kauno ar Vilniaus – lengviau, jie jau žino tvarką“, – teigė B.Martinkus.

Pernai Palangoje įspėta daugiau nei 4,3 tūkst. nesusimokėjusių vairuotojų.

Beje, praėję metai kurortui buvo rekordiniai – vairuotojų rinkliava biudžetą papildė per 660 tūkst. eurų.

Centro vadovas mano, kad tai lėmė dėl pandemijos užsidariusios šalies sienos. Ar šią vasarą padėtis bus panaši, jis kol kas nesiryžo prognozuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

opa.

opa. portretas
Palanga,viso !

Vytas

Vytas portretas
Šventoji yra tapusi didele nemokama mašinų stovėjimo aikštele aplinkinių rajonų gyventojams,kurie atvyksta 1 dienai be nakvynės arba su nakvyne mašinoje,su savo maistu,pasistato automobilį kuo arčiau jūros,nueina į pliažą,palieka šiukšles ir išmatas ir išvažiuoja nesumokėję nė cento.Deje apmokestino stovėjimą tik naujoje aikštėje ir getvelėje vedančioje į bažnyčią,todėl nepergyvenkite-niekas nepasikeitė.Palangos valdžiai:nuvažiuokite į Jūrmalą kur yra 2EUR įvažiavimo mokestis 1dienai ir stovėjimas nemokamas,kontrolė automatinė.Mokykitės iš protingų.

Kitko ir nesitikime

Kitko ir nesitikime portretas
Juk konservatoriai atėjo į valdžią, jiems visuomet mažą.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių