Pereiti į pagrindinį turinį

Vaizdai šiurpina pareigūnus: piliečiai gamtinius reikalus atlieka prieš objektyvą

2020-06-27 09:00

Uostamiesčio policija kelia idėją dėl miestą stebinčių vaizdo kamerų tobulinimo. Šiuo metu klaipėdiečius ir miesto svečius stebi apie pusantro šimto vaizdo kamerų. Tačiau pareigūnai pageidautų ne tik vaizdo įrašus galinčios fiksuoti įrangos, bet ir garsiakalbių, per kuriuos būtų  galima įspėti viešoje vietoje mėgstančius šlapintis asmenis.

Akys: visame uostamiestyje viešąją tvarką prižiūri apie pusantro šimto vaizdo kamerų. Kai kurie jų užfiksuoti vaizdai policijos pareigūnus šiurpina – piliečiai gamtinius reikalus atlieka tiesiai prieš objektyvus. Akys: visame uostamiestyje viešąją tvarką prižiūri apie pusantro šimto vaizdo kamerų. Kai kurie jų užfiksuoti vaizdai policijos pareigūnus šiurpina – piliečiai gamtinius reikalus atlieka tiesiai prieš objektyvus.

Šlykštulį kėlė purvini šortai

I.Simonaitytės gatvės gyventojas Gintaras V. pasakojo apie neseniai įvykusią akistatą su jaunuoliais, nusprendusiais nusilengvinti prie Vingio pasažo požeminės perėjos.

"Vienas jų, pasruvusių akių savininkas, į savo purvinų šortų likučius bandydamas susikišti tai, kas galbūt kadaise turėjo vertę ir traukė moterų susidomėjimą, subliovė: "A ką tu, a ką tu nori?" Ne juokais įpykau. Mandagiai paaiškinau, kad piliečiai elgiasi nederamai. Aš čia gyvenu ir perku krapus bei svogūnų laiškus iš močiučių Vingio pasaže. Negalima toleruoti tokių dalykų", – piktinosi gyventojas.

Mes kamerų į medžius nekabiname.

I.Simonaitytės gatvės gyventoją nustebino tai, jog šalia požeminės perėjos yra vaizdo stebėjimo kamera, tačiau ji kažkodėl tokių viešosios tvarkos pažeidėjų netramdo.

"Nustebau. Vos praėjus kelioms dienoms po incidento kameros vėl užfiksavo du vaikinus, besišlapinančius toje požeminėje perėjoje. Atėjo dviese, vienas jų užsidėjo kaukę. Galvojo, kad niekas neatpažins. Negalėjau patikėti", – piktinosi vietinis.

Miestietis pripažino, jog uostamiestyje trūksta viešųjų tualetų.

"Na, bet gal reikėtų civilizuotais būdais spręsti tokius poreikius. Yra parduotuvės, kur galima pasiprašyti į tualetą, yra kavinių, kurios už keliasdešimt centų tikrai įsileis bėdos prispirtą žmogų. Bet juk nedera traukti falo bet kur ir juo mosuoti", – pastabas žėrė gyventojas.

Iš kapinių vagia gėles

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis tikino, jog visame mieste viešąją tvarką prižiūri pusantro šimto kamerų.

Marius Poimanskis / Redakcijos archyvo nuotr.

"Anksčiau jas stebėdavo privačios įmonės darbuotojai, laimėję konkursą šiai paslaugai. Tačiau jau dvejus metus šių kamerų vaizdas transliuojamas į Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato patalpas, kur vaizdą stebi pareigūnai. Nežinau, kiek galėtų būti nubaustų už šlapinimąsi viešoje vietoje, bet spėju, kad policija darbo imasi, kai tik pastebi tokius", – tikino M.Poimanskis.

Vaizdo kameros, pasak M.Poimanskio, padeda išaiškinti įvairiausius nusižengimus.

Kameros stebi net Lėbartų kapinių prieigas, nes ten nuolat kartojasi gėlių vagystės.

Kameros nukreiptos net į Dangės upės vagą, kur žiemą stebimi poledinės žūklės mėgėjai, o vasarą besiirstantys valtimis ar vandens dviračiais.

"Ne tik dėl pažeidimų, bet ir dėl žmonių saugumo šių kamerų reikia", – patikino M.Poimanskis.

Tiesa, kai kur vaizdo kameras vasarą dengia medžių lapija, tačiau M.Poimanskis aiškino, jog kas kelis mėnesius į tas vietas, kur reikėtų pagenėti lajas, siunčiami genėtojai.

"Debreceno gatvėje perėmėme vieną kamerą, kurios vaizdą riboja medžių šakos. Mes kamerų į medžius nekabiname. Bet artimiausiu metu teks nugenėti", – į gyventojų pastabas reagavo M.Poimanskis.

Sučiupo jau ne vieną

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Virginijus Zubauskas aiškino, jog uostamiesčiui  reikėtų apie 300 vaizdo kamerų.

Virginijus Zubauskas / Redakcijos archyvo nuotr.

"Pietinė miesto dalis faktiškai yra nematoma. Daugiabučių kiemai, takai ir šaligatviai galėtų būti geriau kontroliuojami. Dar viena vieta, kur derėtų miestui turėti kameras, yra Smiltynė. Mes labai norėtume matyti Senosios perkėlos ir Jūrų muziejaus prieigas bei krantinę iki muziejaus", – atskleidė V.Zubauskas.

Dauguma šiuo metu veikiančių kamerų išskirstytos po uostamiesčio centrinę dalį.

Tiesa, yra kamerų, kurios stebi turgavietes, sporto aikštynus, Kruizinių laivų terminalą, kitas vietas.

"Kameros ne kartą yra pagelbėjusios išaiškinant  nusikaltimus ar nusižengimus. Be abejo, ir besišlapinančiųjų sučiupta buvo, tik niekas tokios statistikos neveda. Dažniausiai tai yra alkoholio pavartoję asmenys. Viena tokių vietų, kurioje itin dažnai kai kurie asmenys mėgsta ne tik nusnūsti, bet ir gamtinius reikalus atlikti, yra Karlskronos aikštė", – tikino V.Zubauskas.

Nori balso funkcijos

Vaizdo kameros gelbsti pareigūnams aiškinantis muštynių dalyvius, dviračių vagis, padeda nustatyti nepilnamečius, gvelbusius miestiečių rankines.

Policijos pareigūnai prieš kelerius metus tokiu būdu išsiaiškino net trispalvės niokotojus.

"Tai yra veiksminga prevencinė priemonė, iš tiesų drausminanti gyventojus. Tačiau turima technika visų mūsų poreikių netenkina. Visai neseniai teko susipažinti su vieno gamintojo siūlomais techniniais sprendimais. Nėra itin sudėtinga įrengti garsiakalbius prie šių kamerų. Karantino laikotarpiu ne kartą policija vyko į gyventojų susibūrimų vietas, ragino miestiečius skirstytis ir laikytis saugaus atstumo. Tai būtų galima atlikti pasitelkus techniką, visuose parkuose ir skveruose yra kamerų. Antras momentas, balsu galima gerokai įvaryti baimės kai kuriems prasižengėliams, norintiems nusilengvinti viešose vietose. Užtektų perspėjimo balsu, įtariu, ir į kelnes "pridėtų". Jei jau kamerų nebijo ir po jomis šlapinasi", – pastebėjo V.Zubauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų