Pereiti į pagrindinį turinį

Valdininkai apsileidėlių ieškos su policija

2012-10-04 09:09
Valdininkai apsileidėlių ieškos su policija
Valdininkai apsileidėlių ieškos su policija / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Šiukšlynais virstančių apleistų pastatų savininkų laukia griežtos sankcijos – vieniems jau skiriamos baudos, kitus gi valdininkai pasišovė atvesdinti su policijos pareigūnais.

Griovėjų laukia lapkritį

Tarp apsileidėlių – ir pati miesto savivaldybė, kuriai priklauso septyni tokie apleisti pastatai.

Pirmiausia nurodyta apvalyti bent teritorijas aplink nenaudojamus pastatus.

„Tuos pastatus, kurių nenumatyta demontuoti arba nugriauti, teks užsandarinti. O ten, kur reikia, – teritorijas aptverti tvora“, – teigė Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Iš septynių savivaldybei priklausančių pastatų – kelis teks pripažinti avarinės būklės ir jie bus demontuoti. Vieną pastatą, esantį Skerdyklos gatvėje, ketinama visai nugriauti.

„Griovimo darbai turėtų prasidėti lapkritį. Numatyta demontuoti ir miesto parke esantį tualetą, nes jis trukdys vykdyti rekonstrukcijos darbus“, – tikino K. Vintilaitė.

Dėl to, kas bus daroma su I. Simonaitytės gatvėje esančiu dideliu apleistu pastatu, dar turėtų apsispręsti miesto taryba.

„Jam tvarkyti yra numatytos didelės lėšos. Pirmiausia sutvarkysime aplink esančią teritoriją, tačiau ar pastatas bus naudojamas savivaldybės reikmėms, ar jį reikėtų privatizuoti, turės pasisakyti taryba“, – aiškino K. Vintilaitė.

Varnėnų gatvėje esančio apleisto socialinio būsto likimas pateko į aklavietę, nes tokio būsto privatizuoti negalima, todėl valdininkai turės apsispręsti, ką su juo daryti.

Nubaudė 20 savininkų

Nuo liepos mėnesio neprižiūrimų pastatų savininkams surašyta 20 administracinių teisės pažeidimų protokolų. Pirmą kartą prasižengusieji sulaukia vos 10 litų baudos.

„Apleistų pastatų savininkams gresia įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų. Tačiau turime galimybę taikyti mokestines sankcijas. Neprižiūrimų pastatų savininkams galima taikyti maksimalų žemės mokestį“,– priminė K. Vintilaitė.

Klaipėdietis Seimo narys Andrius Burba įsitikinęs, kad apleistų pastatų savininkams tai yra per švelni sankcija, nes žemės mokestis gali būti pakeltas tik iki 1 proc.

„Tokių pastatų savininkams galėtų būti taikomas iki 3 proc. turto mokestis. Skaičiuojant nuo rinkos kainos, tai jau būtų labai didelis mokestis. Nes tai yra miesto teršimas ir tokių pastatų vaiduoklių savininkai turi jausti atsakomybę. O kaip kitaip juos priversti tvarkytis?“ – kalbėjo A. Burba.

Klius ir Turto bankui

Pačius akiplėšiškiausius pastatų savininkus žadama tramdyti su policija.

J. Zauerveino gatvėje esantis apleistas buvęs vaikų darželis – viena baisiausių teritorijų mieste. Ji priklauso Valstybės turto bankui.

„Mes surašėme protokolą ir nurodymą sutvarkyti teritoriją iki lapkričio 1-osios, tačiau nematome jokio judesio“, – pastebėjo K. Vintilaitė.

Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius atkreipė dėmesį, kad kita valstybės įmonė – Valstybės turto fondas – absoliučiai nereaguoja į savivaldybės raštus ir raginimus.

„Tikriausiai teks kreiptis į policiją ir prašyti atvesdinti šios įstaigos atstovus. Birutės gatvėje esantis buvusios technikos mokyklos pastatas su garažais ir mechaninėmis dirbtuvėmis yra visiškai neprižiūrimi“, – tikino G. Pocius.

Išardyti ir išvogti statiniai ėmė kelti pavojų, nes kelios konstrukcijos bet kada gali nugriūti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų