Valstybė – ant ribos?

Visuomenėje bręsta perversmas. Tauta atsidūrė katastrofiškoje situacijoje, todėl Lietuvoje reikia keisti politinę ir ekonominę santvarką. Tokias idėjas skleidžia žinomas klaipėdietis Dionyzas Varkalis, prasitaręs, kad ketinama įkurti Tautos Tarybą ir inicijuoti naująjį Atgimimą.

Šauks Tautos konferenciją

Kovo 11-osios akto signataras Algirdas Endriukaitis, vienas permainų iniciatorių, neslėpė, kad planuojama suformuoti Tautos Tarybą, panašią į tą, kuri buvo išrinkta 1917 metais okupuotame Vilniuje.

"Tai būtų tokia istorinė aliuzija. Šioje lietuvių tautai katastrofiškoje situacijoje tai – būtina. Kol kas vyksta nuomonių apsikeitimas, bet sprendimo dar nėra, tačiau pirmiausia reikėtų sušaukti Tautos konferenciją", – teigė A.Endriukaitis.

Ši visuomeninių organizacijų ir pavienių asmenų iniciatyva atsirado prieš pat Persitvarkymo Sąjūdžio 25 metų jubiliejų. Dalis Kovo 11-osios akto signatarų, Sąjūdžio atstovų ėmėsi iniciatyvos inicijuoti naująjį Atgimimą.

Spalio mėnesį Vilniaus filharmonijoje tikimasi sušaukti Tautos konferenciją, kaip tai buvo padaryta 1917 m. rugsėjo 22-ąją.

Pagrindinis argumentas: valstybėje neveikia tie mechanizmai, kurie buvo deklaruoti prieš rinkimus.

Kas čia vyksta?

Aktyvistai pabrėžia, kad nėra valstybę valdančių politinių partijų dialogo su visuomene. Esą jei piliečiai, protestuodami prieš negeroves, nebėgtų iš Lietuvos, seniai viskas būtų pasikeitę, bet lietuviai linkę pasitraukti.

Teigiama, kad per pastaruosius 20 metų, nors nebuvo nei karo veiksmų, nei revoliucijos, Lietuva prarado trečdalį gyventojų, tiek, kiek per Antrąjį pasaulinį karą.

Visuomenininkas D.Varkalis įsitikinęs, kad gelbstint valstybę reikia naujos ideologijos, naujo žmonių pakilimo.

"Jeigu tautos balsas yra negirdimas, tai kas čia vyksta? Juk tautos balsas, kaip Dievo balsas. Mes išrinkome juos atstovauti valstybės interesams, o per 20 metų nebuvo nė vienos Vyriausybės, kuri mąstytų valstybiškai. Viskas buvo tik griaunama ir naikinama, padaryti nuostoliai šaliai siekia apie 400 milijardų litų", – neslėpė apmaudo D.Varkalis.

Idealistai liko pašalyje

Aktyvistai pabrėžė, kad Sąjūdžio ideologija buvo gera, bet viskas vėliau esą buvo iškreipta. Idealistai, sąžiningi žmonės nustumti į šalį, o pirmoji privatizacijos banga atnešė milžiniškus nuostolius Lietuvai.

D.Varkalis vardijo, kaip žemės gelmių turtai buvo išparduoti, sunaikintas valstybinis laivynas, parceliuojami miškai, išnaudojami, skriaudžiami ir apgaudinėjami paprasti žmonės.

"Reikia keisti politinę ir ekonominę santvarką Lietuvoje. Jei ir toliau eisime tuo keliu, kuriuo einame, sunaikinsime tautą ir valstybę. Kodėl per 20 metų nesureguliuota atlyginimų sistema? O kodėl tuo pat metu nepastatytos ir neveikiančios atominės elektrinės direktoriui per mėnesį moka 19,5 tūkst. litų algą?" – retorinius klausimus žarstė D.Varkalis.

Teks keisti sanklodą?

D.Varkalis pabrėžė, kad jis nėra privačios nuosavybės priešas. Tačiau valstybė privalo turėti savo žinioje strateginius objektus, duodančius pelnus, už kuriuos būtų galima išlaikyti mokyklas, policiją, teismus, prokuratūrą, kariuomenę, kitas valstybines struktūras.

"Žmonės už buto šildymą turi mokėti daugiau nei uždirba, ką jie turi daryti? Juk jie neišgyvena, argi valdžia to nemato? Dabar bandome paruošti planą, kokia turi būti ekonominė ir politinė sankloda Lietuvoje, nes laukinio kapitalizmo samplaika su liberalizmu nepasiteisino", – dėstė visuomenininkas.

Pasak D.Varkalio, kylantis naujasis visuomeninis judėjimas nenori užimti valdžios, – joje turi būti tie, kurie sugeba valdyti valstybę.
"Valstybę turi valdyti ne šutvė draugų, kurie daro nesąmones, prasilenkiančias su žmogaus prigimtimi ir sveiku protu. Negali taip ilgai tęstis. Juk turi būti kažkokia logika", – kalbėjo D.Varkalis.

Nebus Sąjūdžio analogas

Jau kelintus metus veikiančiam visuomeninių organizacijų susivienijimui "Apskritasis stalas" vadovaujantis Kovo 11-osios akto signataras Romualdas Ozolas taip pat mano, kad atėjo laikas, kai tam tikra visuomenės nuomonė valstybei svarbiais gyvenimo klausimais turėtų būti pateikiama nacionaliniu lygmeniu.

Tai esą turėtų daryti tautos deleguota žmonių bendrija. Pasak R.Ozolo, tai nebūtų Sąjūdžio analogas.

"Šito reikia ne dėl užgaidos, reikia dėl neabejotinos būtinybės. Yra dalykų, kurie ne tik neatstovaujami, bet valdžia ne vienu atveju eina prieš tautą ir tai niekaip nesiderina su viešai egzistuojančia nuomone", – įsitikinęs R.Ozolas.

Esą referendumas dėl atominės elektrinės – gyvas pavyzdys. Pasak R.Ozolo, referendumas įvyko, ir subjekto, kuris atstovavo tai nuomonei, nebeliko.

"Todėl reikia tautos įgaliotinių grupės, kuri veiktų nuolat, darytų įvairius žingsnius, spaudimus ir valdžia to paisytų", – teigė R.Ozolas.

Užsienio milijardai nepadės

Pasak R.Ozolo, nėra tokių garantijų, kad tas naujas sumanymas pasiteisins ir Lietuvai dirbs tik sąžiningi žmonės.

Į tą Tarybą turėtų ateiti tokie žmonės, kurie nori gyventi ir dirbti Lietuvoje. Ne tie, kurie šiandien blaškosi po pasaulį, o tie, kurie kantriai išgyvena visas negandas, turi spręsti Lietuvai ir šitai žemei svarbius klausimus, kad čia būtų geriau, nei yra dabar.

"Tik turėdama teritoriją, gyvendama šitoje teritorijoje kaip tėvynėje, kurdama valstybę joje kaip tautos apsaugojimo instrumentą tauta gali tikėtis išlikti. Jokie milijonai ar milijardai iš užsienių mums nepadės, mes ir toliau merdėsime, jei nepasakysime sau labai aiškiai: gyvenu šiame pasaulyje, kad šitame žemės kampe būtų tvarka", – pabrėžė R.Ozolas.

Iniciatyvą vertina atsargiai

Europarlamentaras, buvęs Sąjūdžio Seimo Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis, kalbėdamas apie naujas aktyvistų iniciatyvas, pabrėžė, kad tai turėtų būti labai gerai paruošta ir daugelio žmonių suvokiama kaip aktualus dalykas.

"Nes jei grupelė iškilmingai paskelbs, kad sušaukė visos Tautos konferenciją, o pati tauta bus abejinga, jei nebus renkami atstovai ar delegatai, tai nieko gero nebus, jie prasilenks su ketinimais", – dienraščiui "Klaipėda" vakar sakė V.Landsbergis.

Europarlamentaras pripažino neturįs duomenų, kas yra Tautos Tarybos iniciatoriai, koks jų tinklas visoje Lietuvoje, tačiau esą sąžiningų, švarių žmonių, kurie dirbtų Lietuvai, o ne sau, visada reikia.

"Bet tikrovė visada blogesnė nei ketinimai. Jeigu pasisektų, būtų puiku. Dabar vis akcentuojama, kad Lietuvai labai nepasisekė, kažkas čia labai blogai viską padarė. Tokie kalbėjimai yra psichologiškai žalingi", – įsitikinęs V.Landsbergis.

Esą ir kitose šalyse yra panašių dalykų, ir kitose šalyse emigracija labai didelė. Europarlamentaro manymu, tokie desperatiški apibendrinimai nėra naudingi, todėl, V.Landsbergio įsitikinimu, reikėtų kalbėti apie pozityvius siekius ir planus.

"Reikėtų visų pirma susitvarkyti su nesąžiningumu, su korupcija tų, kurie dar neišsivaikščiojo, bet toli gražu yra ne angelai", – tvirtino V.Landsbergis.


Komentaras

Zita Šličytė
Klaipėdos tarybos narė, teisininkė

Jau kurį laiką sklando idėja, kad pirmajam Sąjūdžio suvažiavimui paminėti Vilniuje bus siekiama iš visos Lietuvos sukviesti nepartinius žmones. Juk Sąjūdis irgi buvo nepartinis judėjimas. Jeigu pakiltų nepartiniai žmonės, Lietuvai būtų šiek tiek naudos, nes partijos labai degradavo, jos nebeturi ideologijos, o rūpinasi tik savo grupiniais interesais.

Paradoksalu, kad nusikaltimais kaltinami žmonės sėdi aukščiausiuose valstybės postuose. Tai nepriimtina daugeliui piliečių. Bent jau mes, senieji sąjūdininkai, po 20 metų tikėjomės kitokios valstybės. Apie moralią politiką šiandien Lietuvoje niekas nebekalba. Tai – lyg kažkokia atgyvena. Nepriekaištinga reputacija nieko nebereiškia. Ir jei dabar jaunimas nekils į kovą, mus ir toliau valdys teisti žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dk

dk portretas
Is visu komentaru patiko tik vienas - zmogaus kuris labai teisingai parase apie Egipta ir Sirija. Matyt tikrai turi supratima kas vyksta pasaulyje. O visi vietiniai "revoliucionieriai" - tiesiog juokingi ir nelabai suvokiantys. O kai kuriems sis rasinys - tai eiline galimybe pakeiksnoti V.Landsbergi ir Sajudi.

MARĖ

MARĖ portretas
oT REIKIA KELT TAUTĄ.NES VISAI VALDŽIA GĖDOS NETURI Į DARBĄ VAŽIUOJA SU BRANGIAUSIOM MAŠINOM,UŽ MOKĖTOJŲ PINIGŲ MAISTĄ ĖDA PUSVELČIUI, KOMUNALINIŲ NEMOKA, O VISA TAUTA BRANGIAUSIAI UŽ VISKĄ TURI PASKUITINIUS SKATIKUS ATIDUOTI UŽ VISKĄ BEGĖDŽIAI VISAI GĖDOS NETURIT.

gintautas s

gintautas s portretas
Žiūrėkim, ne kas buvo padaryta, o ką dar galim daryti dabar. Sakykim kad laukiam ir remiam ir palaikom sąžiningų piliečių idėjas, iniciatyvą ir veiklą. Kad jungiamės prie jų ir veikiame su jais kartu.
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

Daugiau straipsnių