Pereiti į pagrindinį turinį

Vandalų taikinys – buvęs „Vaivos“ kino teatras (foto)

2012-06-27 05:00
Vandalų taikinys – buvęs „Vaivos“ kino teatras (foto)
Vandalų taikinys – buvęs „Vaivos“ kino teatras (foto) / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nežinomi vandalai sugebėjo suniokoti Herkaus Manto gatvėje esančio buvusio „Vaivos“ kino teatro pastato fasadinę pusę. Didžiulėmis raidėmis užrašai išrašinėti ne tik ant langų ir durų, bet ir spalvotomis raidėmis išpiešta virš įėjimo stogelio esanti siena.

Darbavosi slapčia

Spėjama, kad piešinius grafičių mėgėjai piešė visą naktį, tačiau vandalai taip ir liko nepastebėti praeivių ar policijos patrulių.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė pasipiktino tokiu įžūlumu.

„Tokie dalykai tikrai neliks nepastebėti, ir sankcijos bus taikomos visu griežtumu. Teks apžiūrėti patiems šį pastatą ir pagal statinių tinkamos priežiūros taisykles išsiaiškinsime namo savininką, jam pranešime apie įvykį. Teks surašyti administracinio teisių pažeidimo protokolą ir paraginsime pastato savininką suskaičiuoti jam padarytą žalą bei kreiptis į policiją“, – aiškino K.Vintilaitė.

Pasak jos, tolimesnė tyrimo eiga dažnai priklauso nuo pastato šeimininko atkaklumo.

„Jei asmuo pateikia pareiškimą dėl žalos padarymo fakto, policija pradeda ikiteisminį tyrimą. Šiuo atveju žala yra akivaizdi. Išsiaiškinus, kas tai padarė, bus galima pateikti civilinius ieškinius dėl žalos atlyginimo“, – tikino K.Vintilaitė.

Skaičiuoja padarytą žalą

Neseniai Klaipėdos apylinkės teisme nuosprendį išklausė garsiausias uostamiesčio grafičių piešėjas.

Gintaras Genčas buvo teisiamas už 34 nusikalstamos veikos epizodus. Suniokotų pastatų savininkai 23 metų jaunuoliui pateikė 14 tūkst. litų ieškinį dėl padarytos žalos, vaikinas taip pat įpareigotas neatlygintinai dirbti visuomenės labui 40 valandų.

„Galiu tik spėlioti, tačiau turime teisę manyti, kad tai galėjo būti įžūlus atsakas į teisėsaugos darbą. Smagiai rizikuoja vyrai, ir tos rizikos kaina yra gana brangi“, – pabrėžė Viešosios tvarkos skyriaus vedėja.

Miesto savivaldybės administracijos direktorė yra nurodžiusi surinkti duomenis apie visų savivaldybės pastatų ir daugiabučių administratorių administruojamų pastatų terliojimo atvejus.

„Gavę duomenis, apskaičiuosime žalos dydį. Juk gadinamas miesto turtas. Ir jis gadinamas stambiu mastu. Kai turėsime žalos vertę, bus kreiptasi į teisėsaugos institucijas. Todėl, manau, galima kalbėti apie baudžiamąją atsakomybę turto niokotojams“, – aiškino K.Vintilaitė.

Miestą dergia lyg šunys

Klaipėdos miesto jaunimo reikalų koordinatorius Modestas Vitkus tikino, kad nesvarbu, ar grafičių paišytojai tokiais būdais siekia išreikšti savo protestą, tačiau tai nėra priimtina forma.

„Jie gali protestuoti prieš bet ką – tuščią senamiestį, apleistus pastatus ar blogą orą. Tačiau tai nėra pateisinama protesto forma. Už tai reikia bausti. G.Genčas dar mažai gavo už tokią savo veiklą“, – tikino M.Vitkus.

Su jaunimu intensyviai bendraujantis M.Vitkus stebėjosi, kad mieste vis dar atsiranda tokių vandalizmo atvejų.

„Už tokią veiklą taikomos per mažos bausmės. Jei jos būtų didelės, gal tuomet jiems kiltų noras piešti ant savo buto sienų ir tėvų mašinų. Juk esame sutarę, kad mieste yra legalios vietos, kur grafitininkai gali pasireikšti“, – aiškino M.Vitkus.

Grafičių mėgėjams leista piešti „Švyturio menų doko“ vidiniame kieme, prie Klaipėdos universiteto taip pat yra legali vieta tokiai saviraiškai.

„Legaliai šia kūryba kaip gatvės menu galima užsiimti. Tačiau reikia suderinti eskizus ir gauti leidimus tokiai veiklai. Grafičių piešėjai – lyg savo teritoriją šlapimu žymintys šunys. Jei jie nori dergti miestą, tada jie turi būti gaudomi“, – tikino M.Vitkus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų