Vandens telkinių monitoringą pavadino „smegenų pudrinimu“

Klaipėdoje esančių vandens telkinių kokybė bei ekologinė būklė verčia sunerimti – pagal vienus rodiklius ji apibūdinama kaip labai bloga, pagal kitus – gera. Žmonės tikino nesuprantantys, kaip yra iš tikrųjų.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai ketvirtadienį susipažino su dešimties miesto vandens telkinių (keturių upių ir šešių uždaro tipo telkinių: Dangės, Smeltalės upių, Mumlaukio ežero, Malūno, Draugystės parko, Žardės tvenkinių ir kitų) monitoringo duomenimis.

Jį parengusio Pajūrio tyrimų ir planavimo instituto mokslininkė Raimonda Ilginė išsamiai aptarė surinktą medžiagą.

Vis dėlto ilgą pranešimą išklausiusiems klaipėdiečiams kilo daugiau klausimų nei atsakymų.

Kai kuriais atvejais mes turime gerą būklę, tai biologiniai parametrai rodo blogą.

Žmonės prašė suprantamai paaiškinti, kokia gi iš tiesų yra miesto vandens telkinių būklė?

Mat, vertinant pagal skirtingus parametrus (cheminius ir biologinius), gaunami skirtingi rezultatai, todėl vienu apibūdinimu atsakyti į šį klausimą esą neįmanoma. R.Ilginė akcentavo, kad monitoringo rezultatai – labiau orientacinio pobūdžio.

„Jeigu, remiantis fizikiniais-cheminiais parametrais, kai kuriais atvejais mes turime gerą būklę, tai biologiniai parametrai rodo blogą“, – aiškino rengėja.

Komiteto narė Elida Mantulova teiravosi, kiek neigiamos įtakos tam turi lietaus nuotekų įsiliejimas į miesto vandens telkinius?

Į politikės klausimą projekto rengėjai atsakyti negalėjo, nes tokių parametrų esą nevertino. Tai nebuvo numatyta jų užduotyje.

Monitoringo trukmė – penkeri metai, jis pradėtas 2017-aisiais ir bus užbaigtas tik kitąmet. Arūnas Tuma nesuprato, kam tiek laiko reikia bereikalingai švaistyti pinigus, jei nematyti išvadų, o problema lieka tarsi neišspręsta?

Tai nustebino ir Smeltės bendruomenės atstovą Vigilijų Lisauską.

„Tai yra tokia melo forma, kai pateikiama labai daug terminų, daug skaičių ir niekas nieko nesupranta. Nėra nei išvadų, nei rezultato“, – įsitikinęs klaipėdietis.

Klaipėdiečio žodžiais, itin prastą Smeltalės upelio būklę lemia nelegalių lietaus kanalizacijos tinklų išleidėjų veikla.

„Jeigu nebus pašalinta priežastis, dėl kurios iš esmės visi paviršiniai vandens telkiniai yra teršiami, kaip galima kažką valyti?“, – piktinosi vyras.

„Jūs dovanokite, bet čia yra smegenų pudrinimas. Klausiau ir supratau tik viena. Kaip jums pasisekė iš Smeltalės upelio padaryti kanalizacijos griovį?“, – išrėžė komitete dalyvavęs klaipėdietis Augustinas Lisauskas.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Rasos Jievaitienės teigimu, rekomendacijas monitoringo rengėjai pateiks 2021-aisiais, kai paruoš galutinę ataskaitą.

Iš viso Klaipėdoje yra septyniolika vandens telkinių, kurių priežiūra patikėta savivaldybei. To paties posėdžio metu savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pristatė savivaldybės užsakymu atliekamus valymo darbus.

Pagal sutartį su bendrove „Vakarų specializuotas transportas“ kaskart nuo vandens telkinių paviršiaus ir dugno rangovas surenka mišrias komunalines atliekas, statybinį laužą, stambiagabarites atliekas, padangas ir kitas šiukšles.

„Ilsėdamiesi prie vandens telkinių žmonės vis dar palieka savo pėdsakus. Paprastai tvarkyti pradedame balandį ir darbus tęsiame iki spalio. Vandens telkiniai ir želdiniai aplink juos valomi du kartus per mėnesį ir preliminariai keturiolika kartų per metus. Esant poreikiui, jei yra didelis užterštumas, tą periodiškumą galime pakoreguoti“, – aiškino I.Šakalienė.

„Sutikite, kad tos šiukšlės iš niekur neatsiranda, jos yra iš tų pačių klaipėdiečių, kurie ten leidžia laiką“, – pridūrė vedėja.

Pernai minėtiems darbams savivaldybė išleido beveik 9 tūkst. eurų. Dar apie 12,6 tūkst. eurų atsiėjo helofitų šalinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>

> portretas
Kaip suprantu,gatviu valyti nereikia,nes lyja,o "lietus" nuplaus visus pedsakus?Suprantama i Dange is Danges i Marias is Mariu i Jura? 5 metu"monitoringas"(skalbykla) ...Klausimelis,-Kur "dingsta",gatviu valymui skirti pinigai ?Kas "juos",tuos PINIGUS, "isplauna" ?

Leonui

Leonui  portretas
Aš nebalsuosiu už tuos , kurie užsako tokius tyrimus ir t.t......Man PATINKA ir aš gerbiu tuos , kurie ATLIEKA savo pareigas .... O mano pasipiktinimas visai ne dėl padangų , nes iš vis nesuprantu kaip galima palikti ne tam skirtoje vietoje , o apie " smegenų pudrinimą " . O " pudrinimą " kaip suprantu 2017 man užsakė buvę valdžioje ir kaip nebūtų gaila ir dabar esantys . Jokių liberalių jokių konservatorių ....

LEONAS

LEONAS portretas
Keistai skamba, nebalsuosiu, new betvarke. Megina ivesti tvarka, ir skiria baudas uz nesitvarkyma, nebalsuosiu, nes baudzia. Kazkaip nepastebejau, kad savivaldybes zmones temptu padangas i Dane ar siferio atliekas I Melnrages pusynus us.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių