Vandentvarkos specialistai: gyvybiškai svarbaus stebuklo kūrėjai

  • Teksto dydis:

Vanduo – kaip oras. Kai kvėpuojate, negalvojate apie orą. Kai atsukate krano čiaupą ir pilatės vandenį į stiklinę ar arbatinuką, kai maudotės duše ar nuleidžiate vandenį tualete, taip pat retai pagalvojate, kaip – ir kieno nuopelnu – tas vanduo pasiekia jūsų namus.

Vanduo – kaip oras. Kai kvėpuojate, negalvojate apie orą. Kai atsukate krano čiaupą ir pilatės vandenį į stiklinę ar arbatinuką, kai maudotės duše ar nuleidžiate vandenį tualete, taip pat retai pagalvojate, kaip – ir kieno nuopelnu – tas vanduo pasiekia jūsų namus.

Aišku, būtų galima sakyti, kad gegužės 5-ąją savo, t. y. vandentvarkos ūkio darbuotojų, profesinę šventę pasitinkantys Klaipėdos vandentiekininkai galėtų jaustis kone labiausiai neįvertintos profesijos atstovais.

Tačiau taip nėra – AB „Klaipėdos vanduo“ turi kuo džiaugtis pati ir turi kuo pradžiuginti tiek miestiečius, tiek rajono gyventojus: tai – vienas didžiausių darbdavių regione, tai – mažiausios kainos Lietuvoje, tai – kone geriausia tiekiamo vandens kokybė visoje šalyje ir kartu – mažiausi vandens nuostoliai vandentiekio trasose.

Beje, būtent Klaipėda gali pasigirti ilgiausia, jau 115 metų siekiančia, profesionalaus vandens tiekimo istorija Lietuvoje – pirmasis šalyje ir miesto teritorijoje artezinis gręžinys išgręžtas 1898-1899 metais.

Tad per tą laiką sukaupta patirtis – kone didžiausias, aišku, kartu su klientais, „Klaipėdos vandens“ turtas. Jį puoselėja 400 darbuotojų iš kone dešimties įmonės padalinių.

„Klaipėdos vanduo“ – tai ne tik Klaipėda ir vanduo, tai – ir žmonės

Leonas MAKŪNAS, generalinis direktorius:

– Šiomis dienomis, pažymėdami Lietuvos vandentvarkos ūkio darbuotojų profesinę šventę, galime tik pasidžiaugti, kad žodžiai „Klaipėda“ ir „vanduo“ yra neatsiejami, ir būtent jie susilieja mūsų bendrovės, kurios veikla siekia jau kone 115 metų, pavadinime – „Klaipėdos vanduo“. Tačiau „Klaipėdos vanduo“ – tai ne tik Klaipėda, ir ne tik vanduo. Tai – visų pirma žmonės: ir mūsų darbuotojai, ir mūsų klientai – buvę, esami ir būsimi. Būtent todėl, sveikindamas su Vandentvarkos darbuotojų diena, norėčiau pagerbti ne tik mūsų profesijos atstovus, kurie yra perėmę itin atsakingą gamtos patikėtą užduotį – tiekti vandenį bei išvalyti nuotekas. Norėčiau pasveikinti visus mūsų klientus – būtent jūs mums suteikiate šansą įrodyti vandens, vandentiekio ir vandentvarkos specialistų darbo svarbą.

Vanduo yra gaminamas

Aidas BIRGĖLA, Vandens departamento vadovas:

– Per metus pagaminame 13 milijonų kubinių metrų vandens. Tai būtų maždaug 13 kvadratinių kilometrų dydžio 1 metro gylio ežeras.

Vienas iš svarbiausiųjų – Vandens departamentas. Būtent jis sukuria iš pažiūros nedidelį, tačiau žmonėms kone gyvybiškai svarbų, o patiems vandentiekininkams daug pastangų reikalaujantį stebuklą – vandens patekimą į jūsų buto čiaupus. Šis departamentas užtikrina geriamojo vandens, atitinkančio higienos normų reikalavimus, gamybą, patiekimą į tinklus iki vartotojų, prižiūri geriamojo vandens tinklus, šalina įvykusias avarijas.

Šiuo metu bendrovė eksploatuoja beveik 525 kilometrus vandentiekio tinklų. 2013 m. pabaigoje bendrovė eksploatavo 64 vandenvietes: Klaipėdos mieste – 1-ąją, 3-iąją, Šaulių, Žardupės. Klaipėdos rajone AB „Klaipėdos vanduo“ prižiūri ir eksploatuoja 74 gręžinius 60-yje vandenviečių. 2012 metais mūsų įmonė pradėjo planinį Klaipėdos rajono vandenviečių ir gręžinių atnaujinimą.

Pirmame etape 2012 m. buvo atnaujinti ir automatizuoti 30 gręžinių 25-iose Klaipėdos rajono vandenvietėse. 2013 metais, vykdant antrą etapą, buvo atnaujinti ir automatizuoti dar 18 gręžinių 18-oje Klaipėdos rajono vandenviečių. 2013 metų pabaigoje buvo atnaujinta ir automatizuota bei integruota į bendrą vizualizacijos sistemą 64 iš 74 gręžinių.

Be to, Vandens departamentas atsakingas ir už 26 Klaipėdoje esančias vadinamojo trečiojo kėlimo siurblines – būtent jos užtikrina nenutrūkstamą vandens tiekimą aukštesniems gyvenamiesiems namams ir palaikomą būtiną slėgį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausyk

Klausyk portretas
Morkūne bene vėl vandenvalos šūdą atvirai džiovini nes smarvės į miestą pradejo pareiti naktimis ir šiaip?Junk džiovintuvus o tai varysem pas bendruomenės tarybą skūsties.Anie vėl kap sukils..Visiem bus ,,smagiai".Ir tau ir savibledos darmajiedąm ir departamentu:DDD.Netaupyk ant elektruos ir tep gerai turi.

to fhm

to fhm portretas
Tai kad kainas mažinti nelabai yra kur - ir taip mažiausios Lietuvoje :) beje, apie tai ir straipsnyje rašoma :)))))))

lochas

lochas portretas
uz stebuklus sumokes lochiukai,lochiukai tyli ,o burtininkai buria is mokesciu moketoju pinigu ir visi tyli.lochas gimes lochu mirs
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių