Pereiti į pagrindinį turinį

Vasara – stovyklų metas. Kokią pasirinkti?

2013-05-16 05:00
Vasara – stovyklų    metas. Kokią pasirinkti?
Vasara – stovyklų metas. Kokią pasirinkti? / Shutterstock nuotr.

Neišvengiamai artėjanti vasara žadina ne tik džiugias emocijas. Nemažai tėvų sprendžia galvosūkį, į kokias pramogas ir veiklas atostogų metu įtraukti savo atžalas. Išradingumo nestokojantys vasaros stovyklų organizatoriai siūlo galybę būdų, kaip vaikų laisvalaikį nuspalvinti turiningais užsiėmimais ir neblėstančiais įspūdžiais.

Nuo šimtų iki tūkstančių

Vienos kelionių agentūros, užsiimančios stovyklų kelialapių platinimu, pardavimo vadybininkas Aurimas Vrubliauskas pripažino, jog pastaraisiais metais vasaros stovyklos tik populiarėja.

„Didėjant paklausai, išaugo ir pasiūla. Populiariausios Lietuvoje – tradicinės įvairiapusiškos, tai yra įvairios tematikos – menas, teatras, muzika, anglų kalba, sportas – stovyklos pajūryje. Tarp berniukų itin populiarios krepšinio bei sukarintos stovyklos, neretas renkasi ir kaimo turizmo sodybose įsikūrusias stovyklavietes“, – teigė pašnekovas.

Tačiau, anot A.Vrubliausko, statistika byloja, jog sezono metu agentūra parduoda daugiau kelialapių į stovyklas užsienyje nei Lietuvoje.

„Vaikai, bendraudami su bendraamžiais iš kitų šalių, lavina anglų kalbos žinias, plečia akiratį, susipažįsta su kitomis kultūromis. Verta pažymėti, jog šias stovyklas dažniausiai renkasi vyresnio amžiaus – 12–17 metų vaikai“, – pridūrė pašnekovas.

Priklausomai nuo trukmės, tematikos, paslaugų, Lietuvoje organizuojamų stovyklų kelialapių kainos vidutiniškai svyruoja nuo 130 iki 2 tūkst. litų, užsienyje – maždaug nuo tūkstančio iki 3 tūkst. litų.

Vasaros dienos stovyklų kainos prasideda maždaug nuo 20 litų už dieną.

Vietų beveik neliko

Jau keletą kartų „užauginusi“ legendinė pajūrio stovykla „Žilvitis“ šiemet mini 45 metų veiklos jubiliejų. Šiemet poilsiavietė planuoja priimti apie pusantro tūkstančio vaikų.

„Žilvičio“ direktorius Bronius Kalvaitis patikino, jog laisvos vietos čia tirpsta kasdien – iki šiandien likę vos penktadalis kelialapių.

„Trečioji pamaina jau surinkta visiškai, net sulaukiame priekaištų, kad nebėra vietų“, – šypsojosi pašnekovas.

Švietimo mainų paramos fondo programoje „Tapk“ („Tobulėk, auk, pažink, kurk“) dalyvaujanti stovykla šiemet priims ir 368 socialiai remtinus vaikus – 36 jų stovyklauti galės nemokamai, likusiesiems bus kompensuota dalis kelialapio kainos.

Taip pat pajūryje, Šventojoje, vaikai gali rinktis įvairias temines stovyklas. Štai birželio 23–30 dienomis čia jau trečią vasarą iš eilės vyks koučingo (saviugdos) stovykla „Kelionė į savo ateitį“, kurioje laukiami 14–18 m. jaunuoliai.

Padedami saviugdos specialisto, jie kasdien kurs aiškesnį savo ateities planą, bendraus su kviestiniais stovyklos lektoriais, išmoks laisvai bendrauti, sužinos savo savybes, kurios gali nulemti sėkmingą gyvenimą. Stovykla taip pat turi savo klubą, kuriame dalyviai gali mokytis oratorinio meno, šokio, meditacijų bei leisti vakarus vasaros kino teatre.

Turi ištikimų stovyklautojų

Pasak šios stovyklos organizatoriaus gydytojo Kęstučio Skaumino, šiemet bus ir naujovių.

„Stovyklos dalyviai turės daug bendrų veiklų su studentais, kuriems tuo pat metu organizuojame saviugdos ir sveikatingumo stovyklą. Pastarieji dalysis savo patirtimi, pasakos apie savo profesijas, organizuos sveikatingumui skirtus renginius kartu su gimnazistais. Ypač džiaugiamės, jog jau trečdalis pernai su mumis stovyklavusiųjų užsiregistravo į mūsų stovyklą ir šiemet. Be to, šįkart gyvensime ne palapinėse, o visai šalia jūros esančiuose poilsio namuose “Auksinės kopos", – pasakojo pašnekovas.

Tuo tarpu Šventojoje organizuojamoje sukarintoje stovykloje 9–18 metų vaikai turi galimybę stiprinti savo ištvermę įvairiose sportinėse treniruotėse, kariškuose užsiėmimuose, žygiuose, čia rengiami susitikimai ir su policijos, priešgaisrinės tarnybos atstovais. Tačiau jaunuoliams nestinga ir įvairių žaidimų, pramogų.

Šią vasarą ketinama „sukomplektuoti“ 7 pamainas, truksiančias po 7 dienas. Kaip patikino stovyklos organizatorius Virgilijus Valančiauskas, specifinė tematika domina ne tik berniukus – esą apie pusę stovyklautojų sudaro mergaitės.

Stovykla organizuoja ir nemokamą poilsį vaikams iš asocialių, daugiavaikių, socialiai remtinų šeimų.

Poilsiauti – ir prie marių

Jau septintus metus Kintuose prie pat Kuršių marių, šalia Ventės rago, smalsiems ir veiklos trokštantiems 7–15 metų vaikams organizuojamos stovyklos „VasarOK“.

Kaip patikino jos siela Saulius Bartaška, įkūnijantis pamėgtąjį personažą kapitoną Flintą, čia stovyklautojai turi plačias galimybes atskleisti savo gebėjimus ir talentus, organizuojami susitikimai su įžymiais Lietuvos žmonėmis. Taip pat nuolat vyksta kūrybinės dirbtuvės, vaikai aktyviai įsitraukia į tradicinius renginius.

Beje, šiemet stovyklautojų laukia naujovė – „VasarOK“ stovykla Jadagonyse. Puikiai sutvarkyta poilsiavietė „Pušynas“ įsikūrusi vaizdingoje vietovėje už Zapyškio, nutolusioje nuo Kauno apie 25 km.

Užimti visą dieną

Populiarumo nepraranda ir vasaros dienos stovyklos. Į jas savo atžalas leidžiantys tėvai gali būti ramūs, jog mažieji turiningai leis laisvalaikį ištisą dieną.

Klaipėdos licėjus jau daugelį metų organizuoja edukacines ir pramogines vasaros dienos stovyklas. Jose vaikai užimti nuo 8 iki 17 val., čia pasirūpinama ir jų maitinimu.

Įstaigos vadovės Reginos Kontautienės teigimu, šie užsiėmimai vaikams labai naudingi ir prasmingi, nes moksleiviai gilina savo anglų kalbos žinias ir ypač kalbėjimo įgūdžius neformalioje aplinkoje, per įvairius žaidybinius momentus ir kartu turi galimybę įdomiai, turiningai leisti laiką.

„Šiemet atnaujinome pramoginę dienos dalį ir pasiūlysime turtingą netikėtų veiklų įvairovę“, – intrigavo R.Kontautienė.

Laisvalaikio centras „Svajonių miestas“ jau ne vieną sezoną siūlo dienos stovyklas 5–10 metų vaikams. Patyrę įstaigos specialistai vaikų laukia „Akropolio“ bei BIG2 centruose. Mažiesiems skirti užsiėmimai dienos stovyklėlėse trunka nuo 9 iki 18 val., čia jie turi galimybę pasistiprinti pietumis ir pavakariais.

„Svajonių mieste“ mažųjų laukia ne tik pramogos, bet ir žaismingi edukaciniai užsiėmimai, rengiamos jau pamėgtos kūrybos, sporto, ekskursijų ir kitų įvairių temų dienos.

Siūlo lankstesnį grafiką

Uostamiesčio prekybos ir verslo centre „Herkaus galerija“ veikianti meno ir sporto akademija „Mis akademija“ šiemet ištisą vasarą vaikams žada įvairiausių pramogų ir įdomios veiklos.

Kaip pastebėjo bendrovės savininkė ir vadovė Dovilė Rabašauskaitė, formaliai šie užsiėmimai mažai kuo skiriasi nuo dienos stovyklų siūlomų paslaugų.

„Ištisą vasarą ketiname dirbti visu pajėgumu, nes yra nemažai vaikų, kurie ir toliau pageidauja lankyti įvairias pamokėles, treniruotes. Tikimės sulaukti ir tų, kurie tiesiog norės turiningai praleisti laiką atostogų metu, o galbūt pasibaigus vasarai jie nuspręs ir toliau lankyti mūsų meno ir sporto akademiją“, – kalbėjo D.Rabašauskaitė.

Vaikų ir tėvelių patogumui vasarą planuojama pakoreguoti įstaigos darbo grafiką.

„Siekiame į situaciją reaguoti lanksčiai ir derinamės prie mūsų lankytojų. Turbūt tiek vaikams, tiek tėveliams būtų patogiau, jei užsiėmimai vyktų rytais, nors įprastai dirbame po pietų“, – aiškino pašnekovė.

Pirmąkart – nemokamai

„Mis akademijoje“ siūloma begalė įvairiausių veiklų – pradedant aktoriniu meistriškumu, meno terapija, baletu, šiuolaikiniu šokiu, vokalo, dailės, lietuvių kalbos pamokėlėmis ir baigiant mankšta, meninės gimnastikos ar karatė treniruotėmis.

Šokius čia gali lankyti mažyliai jau nuo 2, o baletą – nuo 3 metukų. Kaip prisipažino meno ir sporto akademijos vadovė, jai nėra tekę girdėti, jog tokias galimybes siūlo kitos panašia veikla užsiimančios įstaigos. O neturintiems kur palikti savo mažylių tėvams „Mis akademijoje“ kaip alternatyva darželiui siūloma ankstyvojo ugdymo grupė.

„Vaikai pas mus tikrai ras užsiėmimų pagal savo pomėgius ir gebėjimus. O kadangi vasarą jie turi daug daugiau laisvo laiko, su tuo pačiu abonementu gali pasirinkti ne vieną, o keletą įvairių užsiėmimų, jei tik turi noro. Siekiame, kad vaikai turėtų kuo daugiau galimybių patirti kūrybinį džiaugsmą, tobulėti, augti kaip asmenybės. Netgi pirmą kartą, kad ir visuose užsiėmimuose, mažieji pas mus gali apsilankyti nemokamai. Taip jiems suteikiame galimybę išbandyti visas siūlomas veiklas ir pasirinkti labiausiai tinkamą“, – aiškino D.Rabašauskaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų