Pereiti į pagrindinį turinį

Vėl brangs autobusų bilietai

2008-12-02 09:00
Vėl brangs autobusų bilietai
Vėl brangs autobusų bilietai / Darijos Vasiliauskienės nuotr. Galimybės: panaikinus PVM lengvatą, padidėjusias išlaidas padengs arba savivaldybė, arba keleiviai.

Viešojo transporto valdytojai jau skaičiuoja, kiek kainuos antikrizinio plano įgyvendinimas Klaipėdoje ir svarsto, kaip padengti išaugsiančias išlaidas. Neatmetama, kad teks didinti bilietų kainas.

Valstybei nuo kitų metų atsisakius pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų keleiviniam transportui, dabartinis 5 proc. PVM išaugtų iki 20 proc.

Anot viešosios įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" direktoriaus Gintaro Neniškio, tai įmonei papildomai atsieitų daugiau nei 6 mln. litų.

Šiuos pinigus kažkas turės padengti. Kol kas neaišku, ar tai bus savivaldybė, ar miestiečiai.

Jei savivaldybė atsisakys iš savo biudžeto mokėti tokią sumą, miesto autobusų bilietai brangtų maždaug 15 proc.

"O ką siūlote daryti, iš kur mums gauti 6 mln.? Jei savivaldybė prisiims finansinius įsipareigojimus ar bent dalį jų, kėlimo nebūtų. Jei ne, tada kas belieka?" – retoriškai klausė G.Neniškis.

Direktorių dabar labiausiai slegia nežinia – neaišku, kokių veiksmų imtis kitiems metams.

"Labiausiai baugina neaiškumas: mes neturime pagrindo nei kreiptis į savivaldybę dėl naujų kainų, nei dėl subsidijavimo. O juk niekas mums biudžete nerezervuos tų 6 mln.", – aiškino direktorius.

G.Neniškis tvirtino, jog padidinus PVM, savivaldybė šiaip ar taip turės patuštinti biudžetą – išaugtų kompensacijos už lengvatinius bilietus. Savivaldybei tai kainuotų beveik 1,7 mln. litų.

Anot G.Neniškio, įsisuks užburtas ratas: pingant degalams ir automobiliams, o vienkartiniams transporto bilietams brangstant, žmonės persės į savo mašinas. Todėl bus patiriama nuostolių, galiausiai teks mažinti maršrutų, keisti tvarkaraščius.

"Bet kokiu atveju ieškoma mechanizmo, kad galima būtų tas išaugusias sąnaudas padengti", – žadėjo G.Neniškis.

Neatmetama galimybė, jog sąnaudas gali padengti ir savivaldybė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų