Pereiti į pagrindinį turinį

Vėl pasirodė stintos

2010-01-09 05:00
Atsirado: Senasis turgus vakar vėl kvepėjo stintomis.
Atsirado: Senasis turgus vakar vėl kvepėjo stintomis. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vakar turgus vėl kvepėjo stintomis – pardavėjos džiaugėsi, kad šiemet tai pirmosios Lietuvoje sugautos šios agurkais dvelkiančios žuvys.

Pardavėjos tikino, kad kol kas stintų pagauta nedaug, vos keliasdešimt kilogramų, kurio vieno kaina siekė apie 13 litų. Prieš šventes turgavietėse pardavinėtos iš Latvijos atvežtos stintos kainavo brangiau.

Priekrantės verslinės ūkinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas Viktoras Butavičius sakė, kad kol kas anksti džiaugtis stintomis – jų pagauta labai mažai, net neverta plaukti į jūrą. Be to, šiųmetės stintos yra labai smulkios.

Pasak Klaipėdos jūrų muziejaus Jūrų faunos skyriaus vedėjo Remigijaus Dailidės, pirmosios stintos šiais metais – žinia, kad jų jau pagaunama ir pas mus. Nuo Kalėdų iki naujųjų metų stintų išvis nebuvo.

"Kas keisčiausia, kad stintų nėra ne tik priekrantėje, bet ir kelios mylios nuo kranto", – sakė vedėjas.

Pirmosiomis šių metų dienomis trumpam pūstelėjęs šiaurės rytų vėjas šiek tiek "pažėrė" stintų. Tačiau, pasak R.Dailidės, dabar dar ankstoka tikėtis didesnių jų kiekių dėl specifinių gamtos sąlygų. Spėjama, kad daugiau stintų plūstelės po sausio 15 d.

R.Dailidė prognozavo, kad šiemet dėl stintų gali būti liūdnesnė situacija – marios anksti pasidengė ledu ir užsnigo, žuvims bus mažiau deguonies.

Pasak pašnekovo, neverta tikėtis ir didelių stintų – dėl pavasariais vykstančios beatodairiškos žvejybos tinklais, jų bus sugaunama vis mažesnių.

V.Butavičius sakė, kad kaimynai latviai taip pat negali pasigirti dideliais stintų ištekliais.

" Ir pas mus greitai kils problemų dėl stintų išteklių, nes kasmet jų pagaunama vis mažiau. Anksčiau stintos pradėdavo eiti gruodžio pabaigoje ir baigdavo kovo pabaigoje", – minėjo žvejys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų