Verslas uoste laimėjo prieš valstybę

Gražia idėja buvęs Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas gyvavimą baigė jos valdymo bendrovės bankrotu, o valstybės įmonė Turto bankas teismuose pralaimi bylą dėl šio aukciono patalpų nuomos.

Supainiojo interesus

2016 m. vasarį Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono patalpose buvo atidarytas už ES paramą įrengtas ir plačiai pristatytas žuvų filė gamybos cechas.

Atrodė, kad po šios investicijos Žuvininkystės produktų aukcionas atsigaus, jis iš vietinių žvejų priimdamas žuvis gamins aukštos kokybės produkciją. To neįvyko. Žuvininkystės produktų aukcionas net ir su naujausia vakarietiška žuvų apdorojimo įranga iš ekonominės duobės neišlipo. Aukcionui per jo gyvavimą vadovavo daug kas. Kuris ir kiek prisidėjo prie jo žlugimo, matyt, jau nebebus aiškinamasi.

Nuo 2017 m. balandžio 18 d. iki 2018 m. vasario 28 d. Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono direktoriaus pareigas ėjo Šarūnas Nenartavičius. Jį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino supainiojus viešuosius ir privačius interesus. Būdamas Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono direktoriumi, jis 2017 m. spalio 1 d. sutartimi išnuomojo šio aukciono patalpas bendrovei „Memel Sell“, kurioje valdė pusę akcijų.

Nuomos terminas buvo nuo 2017 m. lapkričio 1 d. iki 2018 m. gruodžio 31 d.

Išnuomota per pigiai

Kai Turto bankas perėmė Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono patalpas ir įvertino sutartį su „Memel Sell“, šio banko atstovams pasirodė, kad turto nuoma valstybei buvo daroma žala.

Bendro 1 091 kv. m ploto aukciono patalpos su visais cechais ir įrenginiais buvo išnuomotos už 500 eurų ir komunalinius mokesčius. Turto banko atstovų vertinimu, tokia kaina buvusi naudinga tik „Memel Sell“, nes beveik 1,4 mln. eurų vertės turtas galėjęs būti išnuomotas už 5 020 eurų per mėnesį Turto banko atstovai įvertino, kad dėl turto nuomos patirta per 40 tūkst. eurų nuostolių. Prašydamas priteisti šią sumą Turto bankas kartu su bankrutuojančia aukciono valdymo bendrove kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą.

Pagrindinis argumentas buvo tai, kad Š.Nenartavičius vienasmeniškai negalėjo sudaryti didelės vertės Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono turto nuomos sutarties.

Turtas buvo areštuotas

Tiek Klaipėdos apygardos teisme, tiek pernai gruodžio 17 d. Lietuvos apeliaciniame teisme valstybės įmonė Turto bankas bylą pralaimėjo.

Sprendimas negalutinis, jis dar gali būti skundžiamas.

Paaiškėjo, kad pralaimėjimą lėmė jos valdymo struktūra. 2017 m. rugsėjo 29 d. buvo išrinkta Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono bendrovės valdyba, tačiau jos atsiradimo juridinis faktas įregistruotas tik 2017 m. lapkričio 25 d. Tai reiškia, kad aukciono vadovas Š.Nenartavičius

2017 m. spalio 1 d. galėjo vienasmeniškai sudaryti nuomos sutartį. Teisme atsakovai aiškino, kad kaina nebuvusi per maža ir nebuvusi naudinga tik „Memel Sell“.

Š.Nenartavičiui tapus Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono direktoriumi, įmonės finansinė padėtis buvo itin bloga. Aukcionas dvejus metus nevykdė veiklos, turtas buvo areštuotas, skolos gerokai viršijo turimo turto vertę.

Kitų nuomotojų neatsirado

Teisme pateikti Š.Nenartavičiaus argumentai, kad nuomos mokestis buvęs protingas, atitiko rinkos kainą ir sandoris naudingas aukcionui, nes buvo mokami komunaliniai mokesčiai. Turto banko nurodytas 5 020 eurų mokestis esantis nepagrįstas, apskaičiuotas pagal pajamų metodą aukciono bendrovė buvusi nemoki.

Teismuose aiškėjo, kad Š.Nenartavičius kelioms bendrovėms siūlė nuomotis aukciono patalpas už 500 eurų per mėnesį. Visi tai daryti atsisakė, nes šildymo, elektros ir vandens išlaidos siekė nuo 1,5 iki 2,5 tūkst. eurų per mėnesį.

Teismams taip pat nepateikta jokio įrodymo, kad kas nors būtų norėjęs aukciono patalpas nuomotis už 5 020 eurų per mėnesį.

Tiek Klaipėdos apygardos, tiek Lietuvos apeliacinis teismai pripažino, kad sudarant turto nuomos sutartį buvo veikiama interesų konflikto situacijoje, tačiau konstatuota, jog tai nesuteikia teisės pripažinti sandorio nesąžiningu, juo labiau kad kitų galimų turto nuomininkų nebuvo.

Aukciono patalpose dar buvo keli smulkūs vieno kito kabineto nuomotojai, bet nė vienas jų nepageidavo nuomotis visą Žuvininkystės produktų aukciono kompleksą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių