Verslo liudijimai – už simbolinę vieno lito kainą

Smulkiesiems verslininkams kitais metais už verslo liudijimus uostamiestyje reikės mokėti mažiau nei šiemet. Kai kurių jų kaina siūloma nustatyti tik simbolinę – litą per metus.

Smulkiesiems verslininkams kitais metais už verslo liudijimus uostamiestyje reikės mokėti mažiau nei šiemet. Kai kurių jų kaina siūloma nustatyti tik simbolinę – litą per metus.

Uostamiesčio savivaldybei Seimas, pakeitęs Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, suteikė teisę pačiai nustatyti verslo liudijimų kainas.

Anksčiau jos buvo sietinos su minimaliu darbo užmokesčio, todėl šiemet verslo liudijimų kaina uostamiestyje negalėjo būti mažesnė nei 1530 litų. Tokia ji ir galioja iki metų pabaigos.

Nuo kitų metų verslo liudijimų kainos keisis. Naujoms ketvirtadienį jau pritarė Finansų ir ekonomikos komiteto nariai, tačiau lemiamą žodį mėnesio pabaigoje turi tarti miesto taryba.

Specialioje darbo grupėje, kurioje buvo ir smulkiųjų verslininkų atstovų, sutarta, jog verslo liudijimų kainas reikia diferencijuoti pagal veiklos rūšis. Esą socialiai teisinga, jei veikla, kuri yra populiari ir pelninga, užsiimantys verslininkai mokėtų daugiausiai, o nepaklausių – mažiausiai.

Todėl nustatytos penkios metinės verslo liudijimų kainos: 120, 720, 1200, 1440 ir 1500 litų.

Simbolinį 120 litų metinį pajamų mokestį, anot Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėjos Jolantos Uptienės, siūloma taikyti toms veiklos rūšims, kurių uostamiestyje nevykdoma legaliai. Esą sumažinus mokesčius, galbūt veikla būtų ištraukta iš šešėlio.

Maksimalų mokestį siūloma taikyti paklausiausiems verslo liudijimams, kuriuos išsiima verslininkai, turintys daugiausia klientų, pavyzdžiui, automobilių meistrai, statybininkai.

Sykiu su naujomis verslo liudijimų kainomis siūloma nustatyti ir joms taikomas lengvatas bei asmenis, kuriems jos priklauso. Numatoma, kad 50 proc. lengvata įsigyjant verslo liudijimą galėtų pasinaudoti neįgalieji, daugiavaikės šeimos vieniši tėvai, o 80 proc. – studentai.

Lengvata verslo liudijimo kainai nebebūtų teikiama bedarbiams, nes esą jie ir taip kainuos pigiau nei šiemet.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai pritarė pasiūlytoms verslo liudijimų kainos, jų diferencijavimui, tačiau turėjo ir savo pasiūlymų.

„Klaipėdoje yra nemažai veiklų, kurios nevykdomos, tačiau joms nustatome mokestį. Pavyzdžiui, teikti batų valymo paslaugą reikia verslo liudijimo už 120 litų per metus. Sutikime, kad surinkti tuos 120 litų valant batus tikrai nelengva. Siūlyčiau tokioms veiklos, kurioms Klaipėdoje neišduotas nė vienas verslo liudijimas, taikyti 0 ar 1 lito tarifą. Juk šiaip ar taip nieko neprarasime“, - ragino Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

Komiteto nariai pritarė, jog toks siūlymas logiškas. Todėl sutarta, kad miesto tarybos posėdyje bus pateiktas sąrašas veiklų, kurioms Klaipėdoje nėra išduotas nė vienas ar vos keli verslo liudijimai, ir ja užsiimantiems žmonėms taikyti tik simbolinį mokestį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaune labai brangu

Kaune labai brangu portretas
Kaune turbūt didžiausi. Už 11 dienų sumokėjau 70 lt. tai labai daug, juos kažkaip reikia uždirbti

C7

C7 portretas
Nustačius pirmus lengvatinius metus, su lietuvišku mentalitetu, visi po tų metų verslą uždarinės ir po 2 dienų iš naujo atidarinės. Jei ne savo, tai žmonos ar kaimynės vardu :)

Pradedanti kirpeja.

Pradedanti kirpeja. portretas
Nesuprantu, kodel neateina jiems i galva mintis pradedantiems verslininkams daryti minimalius mokescius bent metus? Pradedanti kirpeja, manikiuriste, masažistams, kosmetologams ir t.t. juk turi ir klientų ratą susirinkti. Todėl į minusą einantis pradedantysis ir slepia mokesčius. Jų pajamos 50 kartų mažesnės už ilgą darbo patirtį turinčių specialistų. Valstybė turi užsiauginti savo mokesčiu mokėtoją, leisti jam atsistoti ant kojų, tada nieks ir neslėptų savo pajamų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių