A. Veryga apie situaciją Klaipėdoje: ligoninėje nustatyta daug pažeidimų

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nustatyta daug infekcijų kontrolės pažeidimų, teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Vizitas penktadienį ir šeštadienį parodė, kad vis dėlto daugelis nuogąstavimų pasitvirtino (...) Ekspertų vertinimu, buvo tikrai labai daug rizikos tiek personalui, tiek pacientams užsikrėsti, buvo daug kryžminės taršos, tinkamai neorganizuota infekcijų kontrolė“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė A. Veryga.

Anot jo, nesutapo Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) ir į ligoninę nuvykusiems ekspertams pateikti duomenys dėl užsikrėtusio personalo ir užsikrėtusių pacientų, neužkirstas kelias kontaktuoti darbuotojams, dirbusiems su infekuotais pacientais ir nedirbusiems su jais.

„Žodžiu, tikrai buvo nemažai pažeidimų užfiksuota, dėl kurių ir buvo priimti sprendimai stabdyti tam tikras veiklas, karantinuoti bent jau dalį ligoninės“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

Ekspertų vertinimu, buvo tikrai labai daug rizikos tiek personalui, tiek pacientams užsikrėsti.

Pasak A. Verygos, sprendimą dėl ligoninės vadovo atsakomybės turėtų priimti ligoninės steigėja – Klaipėdos miesto savivaldybė, taip pat į savivaldybę turėtų kreiptis pacientai, kurie dėl uždarytų Klaipėdos universitetinės ligoninės skyrių negali juose gydytis.

„Šios gydymo įstaigos steigėjas yra Klaipėdos miesto savivaldybė, šios įstaigos vadovą konkurso būdu skiria ir sprendimus dėl jo drausminės atsakomybės ir kokios kitos atsakomybės gali priimti savivaldybė. Ministerija tokių įgaliojimų neturi (...) Tai yra savivaldybės reguliavimo sritis ir savivaldybė turėtų priimti sprendimus, jeigu mano, kad tokie sprendimai yra reikalingi“, – sakė ministras.

Jis tvirtino, kad keliuose Klaipėdos universitetinėje ligoninės skyriuose pažeidimų neaptikta, todėl jie gali dirbti, tačiau didžioji dalis gydymo įstaigos uždaryta.

„Yra keli skyriai, kurie ten veikti gali ir kur jokių pažeidimų nėra nustatyta. Į visus kitus skyrius nauji pacientai nebus priimami ir kur tie pacientai galės gauti paslaugas priklausys nuo jų profilio. Dalis, matyt, toje pačioje Klaipėdoje, kitose gydymo įstaigose, tokią pagalbą galės gauti, bet tikrai gali atsitikti ir taip, kad pacientams teks vykti į kitą miestą, jei panašaus profilio skyrių ar specialistų tiesiog Klaipėdoje nebus. Tai reikėtų kreiptis į savo savivaldybę ir manau, kad ten artimiausiu metu jie tikrai paaiškins ir išaiškins, kur kokias paslaugas jų gyventojai galėtų gauti“, – patikino A. Veryga

Penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad stabdoma Klaipėdos universitetinės ligoninės veikla, paliekant sveikatos paslaugų teikimą tik Akušerijos ir ginekologijos, Onkologijos bei Infekcinių skyriuose. Toks sprendimas priimtas po medikų pranešimų apie galimus pažeidimus gydymo įstaigoje ir po susitikimo su medikų profesinėmis sąjungomis.

Taip pat pranešta, kad į ligoninę patikrinimui siunčiama komisija iš SAM, Higienos instituto, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento atstovų.

Pasak A. Verygos, svarstoma patikrinimo komisiją siųsti ir į kitas įstaigas, dėl kurių gaunama pranešimų apie galimus infekcijų kontrolės pažeidimus.

„Jei neklystu, Naujosios Vilnios karščiavimo klinikos atsiųstos nuotraukos taip pat kelia tam tikrų negerų ženklų. Matyt, kad turėsime svarstyti galimybę ir į tokias vietas nusiųsti mūsų epidemiologus, kad įvertinti ar infekcijų kontrolė atitinka tą, kuri yra keliama šitokiai situacijai ir ar nėra taip, kad tokiose vietose, kur pacientai turėtų saugiai gauti paslaugas, o medikai saugiai dirbti, į infekcijų kontrolę yra žiūrima atsainiai“, – teigė A. Veryga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Tegul Veryga pateikia savo kompetencijas medicinoje: kokioje "šiknaskylėje " " mokslus" baigė. Girdėjau psichas. Psichai lengvai valdo mentus, kuriems ant kaklo įrankių dėžė, kurioje vienintelis plaktukas. Bet "valstiečiai" meistryste nepasižymi, - tik komitetų steigimu. Šiaip Veryga galėtų užsiimti "valstiečių" gydimu nuo silpnaprotystės.

Simas

Simas portretas
O kas per durnelis vadovauja sveikatos ministerijai jei tiek pažeidimų.kazin ar ne dauztas veryga

Romas

Romas portretas
Arba jums nekeista, kad iš visų pasveikusiu, berods tik du ne iš Klaipėdos. Klaipėdoje ligoninė uždaryta, bet žmonės sveiksta.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių