Pereiti į pagrindinį turinį

Vienišiems senoliams lankyti per Velykas – išlygos

2021-03-31 16:00

Antras Velykas raginami likti namuose ir nekviesti į svečius artimųjų vieniši senoliai puola į neviltį. Keliavimo išlygose atsiradęs punktas apie galimybę aplankyti tokius žmones iki galo nepaaiškina, kokius dokumentus reikėtų pateikti patikros punktuose dirbsiantiems policininkams. Aiškumo suteikia policininkų patarimai.

Emocijos: pagyvenusius žmones labiausiai sekina atimta galimybė susitikti su artimaisiais.
Emocijos: pagyvenusius žmones labiausiai sekina atimta galimybė susitikti su artimaisiais. / Evaldo Šemioto nuotr.

Daugybė pagyvenusių žmonių gyvena vieni, neretai jų sutuoktiniai jau mirę, o vaikai ar anūkai savo namus susikūrę kituose rajonuose ar net užsienyje.

Tik neseniai pradėta garsiai kalbėti, kad vien fizinę tokių žmonių sveikatą išsaugoti negana. Jie labiausiai kenčia nuo vienatvės, o nemaža dalis dėl ilgai trunkančio karantino net patiria ilgalaikį stresą, kurį įveikti gali padėti tik gyvas bendravimas su artimaisiais.

Likus savaitei iki Velykų žmonės išgirdo, kad vėl turės švęsti užsidarę ir jokiu būdu niekur nevažiuoti.

Pasirodo, vienišas suaugęs žmogus, neturintis kontaktų (galima suprasti, kad dirbantis iš namų), gali aplankyti savo vienišą senyvą giminaitį ir kitoje savivaldybėje.

Ši naujovė pavadinta palaikymo burbulu. Tiesa, valdžios žmonės gana painiai aiškina, kas ir kada galės susitikti.

Iki praėjusios savaitės teigta, kad vieniši namie dirbantys asmenys vienišus senolius galės lankyti ir kitose savivaldybėse, o penktadienį pranešta, kad toks judėjimas per Velykas bus įmanomas tik toje pačioje savivaldybėje.

Skelbiama tik viena išlyga – važiuoti į kitą savivaldybę galima, kai vykstama pas žmones, kurie serga ar negali pasirūpinti savimi patys. Oficialiai nurodoma, kad tokius atvejus pareigūnai vertins individualiai.

Patariama važiuojantiesiems turėti prižiūrimo asmens sveikatos būklę įrodantį dokumentą.

Klaipėdos apskrities policijos komisariato viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius patikino, kad pareigūnai turi galimybę patikrinti ne tik važiuojančiojo, bet ir asmens, pas kurį vykstama, duomenis. Juk žmogus gali būti sveikas, bet dėl garbingo amžiaus sunkiai apsitarnauti, jam gali būti būtina pagalba.

„Jeigu žmogus neturi reikiamų dokumentų, pareigūnai patys pasitikrins duomenų bazėse. Kad patikros procedūra būtų sklandesnė ir greitesnė, patariu turėti artimo asmens dokumento kopiją ar bent nuotrauką. Jei vykstantis žmogus ir to neturi, būtų gerai žinoti senyvo giminaičio asmens kodą, kad būtų galima kaip įmanoma greičiau patikrinti duomenis. Visi dokumentai – naudingi ir palengvina patikrą“, – paaiškino R.Vaitkevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų